Cuma, Eylül 20, 2024

Erkan: 2026’da enflasyonu tek haneye indireceğiz

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda açıklamalarda bulundu. Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) azalırken rezervde artışın yaşanmasının, TL’ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğini gösterdiğini aktaran Erkan, “Yıllık enflasyonda düşüşü baz etkisiyle Mayıs 2024’ten sonra görmeye başlayacağız. 2025’te istikrar dönemi olacak ve 2026’da enflasyonu tek haneye indireceğiz” ifadelerini kullandı. 


“Attığımız adımların makro finansal istikrarı pekiştirmesini hedefliyoruz”

Para politikasındaki kararlılığı, attıkları adımlarla gösterdiklerini söyleyen Erkan, KKM azalırken rezervde artış yaşanmasının, TL’ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğini gösterdiğini bildirdi.

Erkan, “Beklentileri yeniden çapalayacak, ekonomideki güven ve öngörülebilirliği artıracak para politikasını sabırla uygulamaya yönelik kararlılığımızı attığımız adımlarla gösteriyoruz. Parasal sıkılaştırmayı makro ihtiyati çerçevedeki sadeleştirme ile yürüterek hem parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesini hem de attığımız adımların makro finansal istikrarı pekiştirmesini hedefliyoruz” diye konuştu. Erkan, “Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz. Parasal sıkılaştırma süreci ve güçlü bir eğilim gösteren rezerv birikiminin etkilerinin döviz kuru istikrarını destekliyor” dedi. 

“Haziran’daki parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerini 2024’te göreceğiz”

Parasal sıkılaştırma adımlarının birikimli etkileri ile ana eğilimi düşürerek, dezenflasyonu 2024 yılında Enflasyon Raporu’ndaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlı olduklarını aktaran Erkan, “Politika faizinde gerçekleştirdiğimiz kademeli ve kararlı artışların yanı sıra makro ihtiyati çerçevede attığımız sadeleşme adımlarının da katkısıyla piyasa mekanizmasının yeniden tesisi sağlandı” ifadelerini kullandı.  Para politikası tepkilerini, enflasyonun ana eğilimini düşürmeye odaklı olarak, veriye ve etki analizlerine dayanarak verdiklerini dile getiren Erkan, “Haziran ayından bugüne süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerini belirgin şekilde 2024 yılında görmeye başlayacağız. Bu nedenle 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımlıyoruz” diye aktardı. 

“Yıllıklandırılmış altın ithalatı 34 milyar dolara yükseldi”

Yıllıklandırılmış altın ithalatının 13,4 milyar dolarlık artışla 34 milyar dolara yükseldiğini aktaran Erkan, döviz fiyatlarından yurt içi fiyatlara geçişkenliğinin arttığını söyledi. Akaryakıt fiyat artışının enflasyon yayılımını artırdığını ifade eden Erkan, “Fiyatlama davranışlarında ilave bozulmaya neden olan akaryakıt fiyatları, uluslararası arz koşulları nedeniyle önümüzdeki dönemde de enflasyon üzerinde bir risk unsuru olmayı sürdürecek” dedi.

Vergi ayarlamalarının da enflasyonda etkili olduğunu ifade eden Erkan, 2,9 KDV, 3 puan akaryakıt ÖTV güncellemesi olmak üzere bu etkinin 6,3 puan olduğunu hesapladıklarını belirtti. Erkan, sanayiye yönelik elektrik ve doğal gaz fiyat artışları gibi devam eden gelişmelerin, üretim maliyetleri kanalıyla yıllık enflasyonun artışına katkı sunmaya devam edeceğinin altını çizdi. Hizmet enflasyonunda katılığın sürdüğünü ifade eden Erkan, bu katılığı en çok etkileyen unsurlardan birisinin de kiralardaki yükseliş eğilimi olduğunu dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM