Perşembe, Eylül 19, 2024

“Şehir Hastanesi lojmanları öğrencilere açılıyor”

İzmir’de devlet yurtlarının yetersizliği nedeniyle öğrenciler barınma sorunu yaşıyor. Özel yurt ve kiralık ev fiyatlarının yüksek olması öğrencileri geçim sıkıntısı ile karşı karşıya bırakıyor. İzmir’de öğrencilerin barınmasının neredeyse imkânsız olduğunu belirten Eğitim-İş İzmir Yüksek Öğretim Şube Başkanı Haluk Dağdevir, “İzmir Bayraklı Şehir Hastnesi’nin lojmanlarını öğrencilere açtıklarına dair duyumlar aldım. Çünkü Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtları yetersiz. Özel yurt ve ev kira fiyatları ise çok yüksek” dedi.


“Özel yurtların dahil olması dahi yurt sorununu çözmüyor”

İzmir’de toplamda 10 üniversite olduğunu ve yaklaşık 200 bin öğrencinin eğitim gördüğünü söyleyen Dağdevir, “İzmir’de gençlerin barınma sorunu artarak devam ediyor. Konak Varyant’ta olan bir yurt şu anda kapalı. Özel yurtlar da dahil olmak üzere toplam yatak sayısı 30 bine yakın. Ancak bu sayı yine de barınma sorununu çözmüyor. Bu nedenle Bayraklı Şehir Hastanesi’nin lojmanlarına misafir öğrenci alacaklarına dair duyumlar var. Ancak bu da kısa süreli bir çözüm. Hastane açılınca öğrencilerin sorunu devam edebilir. Ayrıca Şehir Hastanesi’ne ulaşım da oldukça zor. Orada kalmak zorunda kalan öreğnciler bu konuda da sıkıntıya düşecek” diye konuştu.


“Kirayı ödeyebilmek için 3-4 öğrencinin bir araya gelmesi lazım”

İzmir’de öğrencilerin barınmasının gün geçtikçe zorlaştığını aktaran Dağdevir, “KYK yurtları İzmir’de yetersiz. Ailer de çıkmaza düşüyor bu konuda. Kendine uygun bir yer bulabileceği yerler aramaya başlıyor. Ev fiyatları çok yüksek. Şu anda iyi bir ev 14-16 bin TL arasında. Kirayı ödeyebilmek için 3-4 öğrencinin bir araya gelmesi lazım. Ama ilk etapta herkes birinci sınıf okuduğu için kimse onu tercih etmiyor. Tek başına yaşamak ise imkansızlaşıyor” ifadesine yer verdi.


“Öğrenciler cemaat yurtlarına yöneliyor”

Öğrencilerin bu sıkıntılar nedeni ile cemmat yurtlarına yöneldiklerini söyleyen Dağdevir, “Merdivenaltı olarak yapılmış, vergisini ödeyemeyen veya vergisini ödeyip de çocuklara farklı noktalara çekmeye çalışan birçok yurt var. Bu da cemaatlerin en çok istediği bir durum. Ekonominin bu gidişi tabii ki aileleri etkilediği kadar öğrencileri de etkiliyor. Bunu bütün arkadaşlarımız yaşamaya başlayınca İzmir çekilmez bir hal almaya başladı. İzmir’de yaşanacak alan ve ortak alan kalmayınca insanlar şehir dışına çıkmak zorunda kalıyor. Bu da ulaşımı zorlaştırıyor” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM