Salı, Haziran 17, 2025

Demir çelik sektöründe 4 önemli gelişme

Dünyada ve Türkiye’de demir çelik sektöründe birçok gelişme olmaya devam ediyor. Sektördeki son haberlere göz atarak gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), dünya ve ülke demir çelik sektörüne dair gelişimlerin bulunduğu bülten yayımladı. Japonya’nın demir hurdası ihracatının mart ayında azalma gösterdiği tespit edilirken, Malezya Demir ve Çelik Sanayi Federasyonu (MISIF) ile Malezya Çelik Derneği (MSA) yaptığı ortak açıklamada, hükümeti sanayiyi tehdit eden yapısal sorunlara karşı derhal harekete geçmeye çağırdı. Öte yandan Hint çelik üreticisi Tata Steel Limited’in, demir cevheri madenlerinin toplam üretimini arttırmak amacıyla yaklaşık 1,18 milyar dolar yatırım yapacağını bildirdi. İnşaat demiri üreticisi İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. (İDÇ) ise Aliağa tesisinin üretim kapasitesini ikiye katlama haberiyle dikkat çekti.


Japonya’nın hurda ihracatı martta %3 azaldı

Japonya’nın demir hurdası ihracatının mart ayında azalma gösterdiği, bunun başlıca nedeninin Vietnam ve Güney Kore’ye yapılan sevkiyatlardaki düşüş olduğu belirtildi. Ancak nisan ayı için görünüm, Vietnam ve Hindistan’dan gelen talebin güçlenmesiyle birlikte iyimser yönde olacağı değerlendirildi. Gümrük verilerine göre Japonya, mart ayında 645 bin 251 ton hurda ihraç ederek, şubat ayındaki yüzde 19,6’lık artışın ardından aylık bazda yüzde 3’lük bir düşüş kaydetmiş oldu. Tayvan’a yapılan sevkiyatların uygun fiyatlar sayesinde yüzde 26 oranında artmasına rağmen, Vietnam’a yapılan ihracatın yüzde 4 ve Güney Kore’ye olan ihracatın yüzde 4,3 oranında azalmasının, toplam ihracatın gerilemesine neden olduğu kaydedildi. Özellikle Hyundai Steel’in nisan ayında Incheon tesisindeki inşaat demiri üretimini durdurmasıyla, ülkeye olan ihracatın düşmeye devam edebileceği ifade edildi. Sektör kaynakları, şirketin biri inşaat demiri hattı ve EAO olmak üzere bazı tesislerini durdurduğunu, bu nedenle hurda ihtiyacının azaldığını ifade etti.


Hindistan alımını artırdı

Nisan ayında Japon hurda ihracatının toparlanmasının beklendiği belirtildi. Metal Expert’in ScrapShipping platformuna göre, nisan ayı için teslim edilmesi planlanan dökme yük sevkiyatları 464 bin 028 tona ulaşarak aylık bazda yüzde 15,9 artış gösterdi. Bu artışın, büyük ölçüde Vietnam kaynaklı olduğu, ülkeye yönelik ihracatın yüzde 12,6 artışla 230 bin 694 tona yükseleceği ve inşaat demiri talebindeki toparlanmanın bu artışı desteklediği belirtildi. Hindistan’ın da geçtiğimiz ay Japonya’dan yaptığı hurda alımlarını önemli ölçüde artırdığı kaydedildi. Japonya’dan Hindistan’a yapılan hurda ihracatının aylık bazda yüzde 608,2 artışla 43 bin 030 tona ulaştığı bildirildi.


Japonya 1,87 milyon ton hurda ihraç etti

Öte yandan, Güney Kore ve Bangladeş’e yapılan dökme ihracat keskin bir düşüş gösterdiği ifade edildi. Güney Kore’ye yapılan sevkiyatın yüzde 55,2 azalışla 33 bin 476 tona, Bangladeş’e yapılan ihracatın ise yüzde 13,9 düşüşle 45 bin 794 tona gerilediği kaydedildi.

2025 yılının ilk çeyreğinde Japonya’nın toplamda 1,87 milyon ton hurda ihraç ettiği bildirildi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,8 artış anlamına geliyor. Artışta Vietnam’a yapılan ihracatın yüzde 22,6 artışla 838 bin 562 tona ve Bangladeş’e yapılan ihracatın yüzde 200,4 artışla 274 bin 023 tona yükselmesi etkili olduğu kaydedildi. Buna karşılık, zayıf seyreden inşaat sektörü nedeniyle Güney Kore’ye yapılan ihracatın, yüzde 24,7 düşüşle 353 bin 565 tona gerilediği aktarıldı.


Malezya çelik endüstrisinden hükümete acil çağrı

Malezya Demir ve Çelik Sanayi Federasyonu (MISIF) ile Malezya Çelik Derneği (MSA), yaptıkları ortak açıklamada, hükümeti sanayiyi tehdit eden yapısal sorunlara karşı derhal harekete geçmeye çağırdı. Açıklamada, 283 binden fazla kişiye istihdam sağlayan ve 2024’te ülke ekonomisine 28,4 milyar MYR katkı sunan çelik sektörünün; artan ithalat, damping uygulamaları ve yüksek enerji maliyetleri nedeniyle ciddi bir krizle karşı karşıya olduğu vurgulandı. Sanayinin, Yeni Endüstriyel Ana Plan (NIMP) 2030 hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir ve rekabetçi bir yapıya kavuşturulması gerektiğine dikkat çekildi.


Beş alanda önlem alınması talep edildi

MISIF ve MSA tarafından yapılan çağrıda; kronik kapasite fazlası, adil olmayan ithalat, enerji maliyetleri, düzenleyici yükler ve yerli ürün tercihi gibi beş alanda acil önlem alınması talep edildi. MISIF ve MSA, MITI tarafından kurulan Bağımsız Çelik Komitesi’nin hazırladığı raporun hâlâ hayata geçirilmediği belirtilerek, hükümetin daha fazla zaman kaybetmeden koordineli ve kararlı adımlar atması istendi. Yapılan açıklamada, “Araştırma ve değerlendirme süreci geride kalmıştır. Artık cesur ve derhâl uygulanabilir adımlara ihtiyaç vardır. Gelin birlikte, Malezya’nın çelik sanayisi için sürdürülebilir ve dirençli bir gelecek inşa edelim” ifadelerine yer verildi.


Tata Steel demir cevheri üretimini artıracak

Hint çelik üreticisi Tata Steel Limited’in, Noamundi, Joda ve Katamati demir cevheri madenlerinin toplam üretimini 40 milyon mt’dan 55 milyon mt seviyesine çıkarmak amacıyla yaklaşık 1,18 milyar dolar yatırım yapacağını bildirdi. Şirketin Cevherler, Madenler ve Taş Ocakları Departmanı Genel Müdürü Atul Bhatnagar, “Tata Steel olarak hammadde kaynaklarımızı genişleterek ve faaliyetlerimizi modernize ederek küresel çelik sektöründeki zorluklarla mücadeleye hazırlanıyoruz” dedi. Tata Steel’in Odisha, Jharkhand ve Chhattisgarh eyaletlerinde yapılacak ihalelere katılacağını ifade eden Bhatnagar, Sundargarh’taki iki blokun önümüzdeki iki yıl içerisinde faaliyetlere başlamasının beklendiğini paylaştı. Bununla birlikte şirketin iki madencilik teknolojisinin patentini almak üzere olduğunu; bu teknolojilerden birinin patlatma sonrası iri parçaların ayrılmasına ve diğerinin de yüksek hızlı görüntülemeye odaklandığını dile getirdi.


İDÇ, Aliağa tesisinin kapasitesini ikiye katladı

İnşaat demiri üreticisi İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. (İDÇ), Alman tesis ekipmanı tedarikçisi SMS Group’tan temin ettiği yeni sürekli döküm ünitesiyle Aliağa tesisinin üretim kapasitesini ikiye katlamayı başardı.

SMS Concast’in yedi bantlı sürekli döküm ünitesi sayesinde İDÇ, üretim kapasitesini yıllık 1,55 milyon mt’dan yıllık yaklaşık 3,10 milyon mt seviyesine çıkarabildi. Böylelikle şirket, artan talebi karşılayabilecek, kütük ve blumlarının kalitesini iyileştirebilecek ve ithalat ihtiyacını azaltabilecek. Ayrıca 150×150-220×280 mm ebatlı kütük ve blum üretebilen döküm ünitesi, İDÇ’nin değişen piyasa koşullarına hızlı bir şekilde adapte olabilmesini sağlayacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM