Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından bu yıl ‘Rüzgârın Yüzyılı’ temasıyla ve 12’nci kez düzenlenecek Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi’nin programı açıklandı. 7-8 Kasım
tarihlerinde Hilton Bomonti Hotel İstanbul’da düzenlenecek olan 12’nci Türkiye Rüzgâr
Enerjisi Kongresi, Cumhuriyetin 100’üncü Yılı’na damgasını vuran öncü sektörlerden olan
rüzgâr enerjisiyle ilgili tüm konu başlıklarının ele alınacağı zengin içeriğiyle dikkat çekiyor.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kongre öncesi Enerji ve Tabii Kaynaklar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlıklarının en üst düzey temsilcilerinin sektörün önde gelen yatırımcılarıyla bir araya geleceği ‘İstişare Toplantısı’ ile başlayacak olan kongre, Cumhuriyetimizin 100’üncü Yılı’nda ve ayrıca Türkiye Yüzyılı’nın başlangıcında ülkemizden ve dünya genelinden 3 binden fazla rüzgâr profesyonelini İstanbul’a çekecek.
Türkiye rüzgâr sektörü, son 10 yılda ciddi büyüme kaydetti
Türkiye rüzgâr sektörü, sektörü büyüten yasal düzenlemeler ve teşvik programları sayesinde son 10 yılda çok ciddi bir büyüme kaydetti. Mevcut güçlü sanayisi ve yetişmiş insan gücüyle özellikle Avrupa kıtasının enerji ihtiyacını ‘emisyon hedefleriyle de uyumlu olacak şekilde’ karşılayabilecek en uygun seçenek olarak ön plana çıkıyor. Bu mesajın özellikle vurgulanacağı Kongre boyunca yoğun ilgi görecek oturumlardan bazıları şöyle: ‘Net Zero (2053) ve Arz Güvenliğinde Rüzgâr Enerjisi’nin Önemi’ Oturumu, Sanayi Özel Oturumu; Yerli Türbin Üretimi ve Global Tedarik Zincirindeki Fırsatlar. Bu oturum Özellikle yerli sanayicimizin dünya genelindeki erişimini artırma fırsatları bağlamında ufuk açıcı bir oturum olacak. ‘Rüzgârın Yüzyılında Tahsis Edilen Kapasiteler Sonrası Şebeke Planlamasının Önemi’ oturumu ise enerji iletim hatlarındaki genişleme ve iyileştirme çalışmalarının yenilenebilir enerjinin önünü açmadaki kritik rolünü bir kez daha gündeme taşıyacak. ‘Enerji Depolama: LI-ION ve Alternatif Teknolojiler ile Yeşil Hidrojen’ başlıklı oturum şu anda küresel enerji dünyasının üzerinde en çok konuştuğu konulardan biri olan enerji depolama teknolojilerinin enine boyuna ele alınacağı özel bir oturum niteliği taşıyor. Türkiye’nin deniz üstü rüzgâr alanındaki ilk hedeflerini açıkladığı bir gündemde bu konunun tartışılacağı oturumun adı ise ‘2035 Yılına Kadar 5 GW Deniz Üstü RES Kurulumu Mümkün mü?’ olacak.
‘Türk Tedarikçiler Günü’ etkinliği bu yıl ilk kez hayata geçirilecek
Yenilenebilir enerjinin geleceğinde elektrik piyasası ve karbon ticaretinden rüzgâr
türbinlerinde nasıl daha verimli yaşam döngüleri sağlanabileceğine; gelişen türbin
teknolojilerinden enerjide dijitalleşmenin sektörlerin büyümesine sağlayacağı itici güce kadar birçok alanda düzenlenecek oturumlar, konuyla ilgili yetkin isimlerin bilgi birikimlerini kongre katılımcılarına aktarmasına fırsat sağlayacak.
12’nci Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi yatırımlar, sanayi gelişimi, finans, servis bakım ve karasal rüzgârın ağırlıklı olduğu konu başlıklarının yanı sıra geçtiğimiz yıl başlatılan ‘Geleceğin Rüzgârı’ vizyoner etkinliği çerçevesinde enerji depolama, deniz üstü rüzgâr enerjisi, hibrit ve hidrojenle ilgili ayrı bir bölümü de içerecek. Avrupalı türbin ve aksam üreticilerinin tedarik zinciri yöneticilerinin TÜREK 2023 kapsamında Türk tedarikçilerle doğrudan buluşturulmasına imkân verecek olan ‘Türk Tedarikçiler Günü’ etkinliği ise WindEurope iş birliğiyle bu yıl ilk kez hayata geçirilecek.