SEDA GÖK /MARMARİS
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Anadolu Buluşması – Yerel Medya Çalıştayı’nda gazetecilerin örgütlenmesi hakkında konuştu.
Sendikal mücadelenin ve örgütlülüğün artması çağrısı yapan Durmuş, “Son yıllarda özellikle genç kuşak gazetecilerin sektör etkinliğinin artması ile sendikalılaşmada artış yaşanıyor. Beş yıldır artış gösteren bir örgütlenme eylemi var; bu sadece üye olma değil, haklarını alma biçiminde de oluyor. Yerelde asgari ücret bile verilmiyor ama biz bunu kabul ediyoruz. Asgari ücretin yarısına çalışma ücretini kabul edip nasıl burada oturuyoruz. Bazı şeyleri değiştireceksek elimizi masaya vurmamız lazım. Artışlar toplu iş sözleşmeleriyle gerçekleşiyor. Gazetecilerin artık kaybedecek bir şeyi yok; itibar mı bence yok. Paramız da yok, neyi kaybedeceğiz? Değişmek için örgütlenmek zorundayız. 53 bin gazetecinin örgütlenmesi gerekiyor. Sendikalaşmak ekonomik olarak güçlü olmak değil; kendimizi ifade etmemiz de güçleniyor. Bizim imzaladığımız tüm toplu iş sözleşmesinde basın ve ifade özgürlüğünü sağlayacak maddeler ekliyoruz. Örgütlülük ekonomik çıkarlarımızdan değil demokrasi ve hukukun bağımsızlığı açısından da önemli. Kalemimizi özgürce kullanmak için örgütlü olmak zorundayız. Gelin bir yıl sonraki çalıştayda Türkiye’deki sendika oranını yüzde 25’e çıkarma hedefiyle kentlerimize dönelim. Gazetecilerin sorunlarının ancak bu şekilde çözüleceğini düşünüyorum” diye konuştu.
“Biz halkı konuşmalıyız”
Son dönemde gazeteci olarak Basın İlan Kurumu destekleri ve RTÜK destekleri ağırlıklı bir gündem yaşandığını ancak önceliğin vatandaş olması gerektiğini vurgulayan Durmuş, ¨Biz halkı, okuyucuları, izleyicileri konuşmuyoruz. Bizim okurlarımızın bizi finanse ettiği medyayı konuşmamız gerekiyor. Geçmişte biz kurumların desteklerini konuşmuyorduk, çünkü okunuyorduk. Bizim tekrar okunmamız gerekiyor¨ açıklamasında bulundu.
‘Örgütü çok örgütlüğü düşük’
Türkiye’de ortalama 50 bin gazeteci olduğunun altını çizen Durmuş, ¨Son yıllarda özellikle her ilde artan meslek örgütü sayılarıyla kıyasladığımızda 500 basın meslek örgütü var. 50 bin gazeteci, 500 meslek örgütü; her meslek örgütüne 100 gazeteci düşüyor. Örgütü çok ama örgütlülüğü düşük bir mesleğimiz var. Türkiye’de sendikalaşma yüzde 14 civarında; medyada yüzde 11,56. Medya sektöründeki örgütlülük oranının yüzde 7,5 toplu iş sözleşmesinden yararlanıyor. Örgütlenme neden önemli; 1990 öncesindeki örgütlülüğü hatırlarsınız. Gazetecilerin yüzde 60 ile 70’inin örgütlü olduğu ve daha güçlü olduğu dönem. 1990 sonunda medyanın bozulması ve sendikanın tasfiye edilmesiyle bu güç azalıyor. Mesleğin bu hale gelmesinin örgütsüzlüğümüzden kaynaklandığını düşünüyorum¨ diye konuştu.