Perşembe, Eylül 19, 2024

Dr. Özhavala: Hayvanlardaki obezite oranı arttı

kedi

Kedi ve köpeklerin doğasına uygun olmayan beslenme şekilleri, hayvanların sağlığını tehdit etmeye devam ederken; hayvan sahipleri, beslenme konusunda birçok doğru bilinen yanlışa maruz kalıyor.

Hayvanlardaki obezite artışına dikkat çekenVeteriner Hekim Dr. Murat Özhavala; karbonhidrat, protein, vitamin, mineral maddeler ve yağ gibi gıda maddelerinin belirgin ve hayvanların ihtiyaçlarına göre dengeli oranlarda olması verilmesi gerektiğini kaydetti. Yanlış beslenmenin önüne geçilmesi gerektiğini belirten Dr. Özhavala,” Hayvan sahibi ne kadar çok hareketsizse, hayvanı da o kadar çok hareketsiz oluyor. İnsan sağlığındaki bütün sorunların hayvan sağlığındaki sorunlarla ciddi anlamda benzerlikleri var. Obezite, çağın hastalıklarından birisi olarak kabul ediliyor. İnsanlarda da var hayvanlarda da var. Ben 35 yıllık hekimim, elimden çok nesil geçti. Mesleki hayatımda hiç bu kadar çok kilo problemi görmüyorduk. Beslenme yanlışları da bu konuda ciddi anlamda problem yaratıyor” dedi.


“Kilo, vücut genelinde stres oluşturuyor”

Fazla kilonun hayvanların sağlığını ve günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Dr. Özhavala, kilo probleminin vücut genelinde ve eklemlerde stres oluşturduğunu söyledi. Dr. Özhavala, “Profesyonel mamalar, bu konuda bir hayvanın ırkına, kilosuna, büyüklüğüne göre özellikleri dikkate alarak hazırlanıyor. Bir hayvan için ideal olması gereken oran neyse onlarla hazırlanmış ürünler var. Yemek artığı gıdaların hayvanlara verilme kültürü ne yazık ki çok fazla. Ağırlıklı olarak onlara damak tadına ne uygunsa ve o gün evde ne hazırlanmışsa onun artıklarını veriyorlar. Alerjik olgularda reaksiyonları çok çabuk görebiliyorsunuz ama bazı olgular var ki beslenme yanlışlıkları aylar, yıllar sonra kendilerini gösterebiliyor. Hayvanlarımız bu dertleri çok daha uzun zaman yaşıyorlar” diye konuştu.


“Hayvanlar içgüdüleri ile beslenir”

Kedi ve köpekleri ev yemekleri ile dengeli beslemenin zor olduğunu ekleyen Dr. Özhavala, “Köpek ve kedi dediğiniz zaman içgüdü geçerli. İçgüdüde ise damak tadı söz konusudur. O, en çok neyi seviyorsa onu yer. Eğer ona sürekli en çok sevdiği yiyeceği verirseniz, dengeli beslenmeyi ortadan kaldırırsınız. Onlar hala doğada yaşamaya ve öyle beslenmeye yatkınlar; ama siz onları alıyorsunuz, bir apartmanın 5’inci katında bakıyorsunuz, orada besliyorsunuz. Onlar için uygun olan ürünleri vermediğiniz zaman da hayvanlarınızı dengesiz beslemeye başlamış oluyorsunuz. Tabii ki bu durum ileride sağlık sorunlarına neden olabiliyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM