Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Bilişimdeki gelişmelere paralel olarak hukuki düzenlemelerin önceden yapılmasına katkı vermek amacıyla düzenlenen etkinliğin teması ‘Akıllı Platformlar: Bir Araçtan Ötesi’ olarak belirlendi. 19-21 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek kurultayda, yapay zeka başta olmak üzere, blockchain, dijital para, açık bankacılık, kripto varlıklar, NFT, elektronik ticaret, metaverse, yeni medya konuları bilişim hukuku ile masaya yatırılacak.
“Bilişimde hukukun üstünlüğünü savunuyoruz”
TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, etkinliğin merkez ve İzmir şubelerinin katkılarıyla 2009 yılından beri iki yılda bir yapıldığını söyledi. Aktepe, “Bu seneki ana tema ‘Akıllı Platformlar: Bir Araçtan Ötesi’ olarak belirlendi. Bilişim teknolojilerinde hızlı değişim, özellikle pandemi süreciyle artan dijitalleşme bütün sektörlerde yaygınlaşmakta olan dijital dönüşüm üretilen veri miktarını çok büyük noktalara taşıdı. Çağımız bilgi çağı. Bu çağda veri ve hız ön plana çıkıyor. TBD 1971’de kurulurken, bilişim teknik bilimini kalkınmada araç olarak kullanma vizyonuyla hareket etti. Hemen arkasından ilk kurulan çalışma grubu hukuk çalışmaları oldu. Bilişim teknolojilerinin yeni bir toplum biçimini yaratacağını var saymak ve bu toplum biçiminin hukuksal alt yapıya ihtiyaç duyacağını düşünmek bir vizyon örneği” diye konuştu.
Elektronik ticaretin devasa bir boyuta ulaştığını söyleyen Aktepe, “Yapay zeka hayatımızın bir parçası oluyor. Yapay zeka bu verileri ne amaçla kullanacak. Devletin gizli kalması gereken bir belgesi yapay zeka ile paylaşılınca bunun hukuki sonucu ne olacak. Biz bilişimde hukukun üstünlüğünü savunuyoruz. Hiçbir bilişim teknolojisi hukuktan üstün değildir. Hukuka uymaz zorundalar. Bilişimde evrensel kurallara ve yasalara öncülük etmeli ve AB başta olmak üzere küresel olarak iş birliği içinde hareket etmeliyiz” dedi.
“Türkiye, bilişim hukukunda önemli adımlar attı”
Bilişim hukuku konusunun önemine dikkat çeken İzmir Barosu Başkanı Avukat Sefa Yılmaz, “Bilişim hukuku dijital dünyanın hızlı evrenine ayak uydurmak ve herkesin çevrimiçi olarak etkileşimde bulunduğu bir dönemde kişisel mahremiyeti, veri güvenliği, siber suçları ve dijital hakları korumak için vazgeçilmez bir disiplindir. Bilişim hukuku günümüzün dijital çağında hayati bir rol oynuyor. Dijital devrim beraberinde önemli sorunlar ve zorunluluklar getiriyor. Kripto varlıkların yasal statüsü, blok zincir teknolojisinin uygulanabilirliği, sözleşmelerin güvenilirliği, yapay zeka etiği ve dünya genelinde farklı ülkelerin bilişim hukuku düzenlemeleri gibi konular bilişim hukukunun merkezinde yer alıyor. Bu konular, hükümetler, iş dünyası ve bireyler arasındaki çeşitli tik ve yasal sorunları da gündeme getiriyor. Türkiye, bilişim hukukunda son yıllarda önemli adımlar attı. Kişisel verilerin korunması hakkındaki düzenlemeler, siber güvenlik politikaları ve dijital hizmetlerin düzenlenmesi gibi alanlarda birtakım ilerlemeler sağlandı” sözlerine yer verdi.
“Teknolojik gelişmelerle yeni suç tipleri ortaya çıkıyor”
İZTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç ise “Bilişim teknolojileri sektöründeki büyüme ve gelişmeye paralel bir şekilde artırmaya devam eden gelecekte de devam edeceği öngörülen bilişim suçlarının içinde bulunduğumuz dönemde ticaret alanında birçok sektörün gündemi haline geldiğine şahit oluyoruz. Bilişim suçlarında yaşanan olumsuz gelişmeler kurumsal anlamda hepimizi ilgilendiriyor. Yüksek teknoloji kullanımının ortaya çıkardığı hukuki uyuşmazlıklara ve hak ihlallerine çözüm bulmak amacıyla sürekli değişiyor. Teknolojik gelişmelerle birlikte bilgi ve bilişim teknolojilerinde yeni suç tiplerinin de ortaya çıktığını görüyoruz. Bu tür suçlar kurumun bütünlüğüne yönelik tehdit niteliği taşıyabiliyor” ifadelerinde bulundu.