Otomotivde 300 milyon dolarlık yeni yatırım

K9 Projesi, Bursa’da elektrikli hafif ticari araç üretiminin önünü açacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bursa’da 300 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen K9 Projesi’nin, TOFAŞ’ın üretim yolculuğunda yeni bir dönemin kapılarını araladığını belirterek, “K9 Projesi, TOFAŞ’a yıllık 100 bin araçlık ilave üretim kapasitesi kazandırırken, bin çalışma arkadaşımıza da yeni istihdam sunacak. Gelecekte elektrikli hafif ticari araçların Bursa’da üretilmesinin önünü açacak” dedi.

Bakan Kacır, Bursa’da Citroen Berlingo, FIAT Doblo, Opel Combo ve Peugeot Rifter modellerini kapsayan ve 300 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen K9 Projesi’nin üretime başlangıç törenine katıldı. Projenin TOFAŞ’a yıllık 100 bin araçlık ilave üretim kapasitesi kazandıracağını ve bin kişiye yeni istihdam sağlayacağını belirten Bakan Kacır, çoklu enerji platformuna uygun olarak kurulan yeni üretim hattının, gelecekte elektrikli hafif ticari araçların Bursa’da üretilmesinin de önünü açacağını bildirdi. Türkiye’nin otomotiv pazarında yaşadığı büyümeye de dikkati çeken Bakan Kacır, “2000’lerin başında yılda ancak 300 bin aracın satıldığı Türkiye’de şimdi yılda 1,5 milyon araç satılabiliyor. Küresel rakipleriyle yarışta Avrupa’nın yapması gereken inovasyonu hızlandırmak ve verimliliği yükseltmektir. Bunun yolu, Türkiye ile entegrasyonu güçlendirmekten geçer” diye konuştu.


Doğduğu topraklara yeniden dönüyor

Kacır, konuşmasında şunları kaydetti: “Bugün, 5 bine yakın çalışanı ve yıllık 500 bin araç üretim kapasitesiyle sanayimizin öncü kuruluşları arasında yer alan TOFAŞ, zamanla adları adeta birer simgeye dönüşen modelleriyle milletimizin hafızasında ve gönlünde ayrı bir yer edindi. 300 milyon dolarlık yatırımla hayata geçen K9 Projesi, TOFAŞ’ın üretim yolculuğunda yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. TOFAŞ’ın Ar-Ge birikiminden üst düzeyde yararlanılan bu projeyle; Stellantis çatısı altındaki markaların hafif ticari araçları ve yolcu taşımacılığına yönelik Combi versiyonları Bursa’daki üretim hatlarında hayat buluyor. 2000 yılında Bursa’da üretim yolculuğuna başlayan Doblo, şimdi Stellantis ailesinin diğer modelleriyle birlikte, daha modern, daha güçlü ve daha rekabetçi bir kimlikle doğduğu adrese, doğduğu topraklara yeniden dönüyor.”

Üretim kapasitesi yanında istihdam da sağlayacağını belirten Bakan Kacır, “K9 Projesi, TOFAŞ’a yıllık 100 bin araçlık ilave üretim kapasitesi kazandırırken, bin çalışma arkadaşımıza da yeni istihdam sunacak. Üretim sürecine katılan 100’e yakın yerli tedarikçi firmamız için de yeni iş fırsatları oluşturarak otomotiv sanayimizin gelişimine katkı sağlayacak. Proje kapsamında çoklu enerji platformuna uygun olarak kurulan üretim hattı, TOFAŞ’a üretim esnekliği kazandıracak. Gelecekte elektrikli hafif ticari araçların Bursa’da üretilmesinin önünü açacak. Burada hayata geçirilen yatırım kazanımları, daha büyük hedefler için başlangıç noktası olacak. Adeta kabuk değiştiren küresel otomotiv endüstrisindeki gelişmeleri; Türk otomotiv sanayii için bir fırsata dönüştürmeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM