Cuma, Eylül 20, 2024

Cumhuriyet eseri 250 milyon TL’lik süt işleyecek

bayındır süt işleme fabrikası

Soyer: Bayındır Süt İşleme Fabrikası küçük üreticiyi ve topraklarını muhafaza edecek bir kale


Küçük Menderes’te üreticiye nefes aldıracak Bayındır Süt İşleme Fabrikası açıldı. Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, fabrika için “Küçük üreticiyi ve topraklarını muhafaza edecek bir kale. Bayındır Süt Fabrikası İzmir’deki en yeni Cumhuriyet eserimiz” dedi. Fabrikanın 7 bin metrekarelik alanıyla Ege’nin en büyük fabrikalarından biri olduğunu söyleyen Soyer, tesis bünyesinde Küçük Menderes Havzası ve diğer bölgelerden 117 vatandaşın istihdam edildiğini dile getirdi. Soyer, fabrikanın yıllık 250 milyon TL’lik sütü işleyebildiğini belirtti.


Doğayla %100 uyumlu üretim modeli

Fabrikanın, Türkiye’de Avrupa Hijyen Belgesi’ne sahip sayılı tesislerden biri olduğunu da vurgulayan Soyer, “Enerji ihtiyacını güneş enerjisi panelleriyle karşılayacak fabrikamızda atık suyu tarımsal sulamada kullanılacak standartlarda arıtıyoruz. Doğamızla yüzde yüz uyumlu bir üretim modelini hayata geçiriyoruz. Bu fabrika, Mera İzmir projemizle belirlediğimiz 5 bin 117 çobanımızın ürettiği küçükbaş sütünün buluşma noktası” ifadelerini kullandı.

Süt işleme fabrikası ile İzmirlilerin gıda güvenliğini de teminat altına aldıklarını belirten Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan İzTarım’ın süt üretimi yapan çobanlardan aldığı sütleri bu fabrikada işlediğini aktardır. Soyer, İzTarım’ın sütleri piyasa fiyatının iki katına aldığını kaydetti.


‘Süt Kuzusu’ artık Bayındır’da üretilecek

Fabrikanın satın aldığı sütlerin İzmir tulumundan gravyer peynirine, dondurmadan yoğurda kadar birçok ürüne dönüştürerek İzmir’in öz değerine katma değer kazandırdığını aktaran Soyer, “İzmirli markamız, daha şimdiden Amerika ve Kanada’ya ulaştı. Süt Kuzusu Projemizle 30 ilçemizde çocuklarımıza armağan ettiğimiz sütleri de artık Bayındır Süt Fabrikamızda üreteceğiz” dedi. Soyer, fabrikanın adını 100’üncü Yıl Bayındır Süt İşleme Fabrikası olarak belirledi.


Yeni yüzyıla köy enstitüsü müjdesi

Konuşmasında köy enstitülerine de değinen Soyer, İzmir’de Tarım Okulu için temelin de bu sene atılacağı müjdesini verdi. Soyer, “Yeni yüzyıla yeni bir köy enstitüsü ile başlayacağız” dedi.


Günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip

Sürdürülebilir üretim mottosuyla faaliyete geçen Bayındır Süt İşleme Fabrikası için 350 milyon TL yatırım yapıldı. Fabrika, günlük 100 ton, yıllık ise 36 milyon litreyi aşkın sütü işleme kapasitesine sahip olacak. Yerel üretici için hem istihdam kapısı hem de nefes alması için bir fırsat olarak görülen fabrikadan işlenen sütler, Mera İzmir markası aracılığıyla mozerella, gravyer peyniri, dondurma ve yoğurt gibi birçok süt ürününe dönüştürülüp ihraç edilecek.

Mera İzmir projesi ile çiftçiden ve yerel kooperatiflerden süt alımı yapacak olan Fabrika, aldığı sütler ile ‘Süt Kuzusu’ sütlerini hazırlayarak, ürettiği gıdaları İzmirli markasıyla satışa çıkaracak. Süt İşleme Fabrikası ile İzmirli yerel üreticinin dünya piyasasına açılması hedeflenecek.


“Silajlık mısırı bırakmamız lazım”

Bölgedeki silajlık mısır sorununa da dikkat çeken Soyer, “Et fiyatları ucuzlasın istiyorsak GDO’lu silajlık mısırdan bu ülkeyi kurtarmamız lazım. Çocuklar yatağa aç girmesin istiyorsak silajlık mısırı bırakmamız lazım. Küçük Menderes Havzası çöl olmasın istiyorsak, mısır silajını terk etmemiz lazım. Bir tanesi 85 beş litre su tüketen bu ürün iliğimizi kemiğimizi kuruttu. Ülke topraklarımızı, vatanımızı seviyorsak silajlık mısıra savaş açmamız lazım. Çünkü bu ürün yüzünden dağlarımızda yerli hayvan ırklarının otladığı meraları terk ettik. Onun yerine ovalara taşındık. Buğday, meyve, sebze üretilen bereketli ovalarımızda artık sadece mısır tarlaları var” cümlelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM