Perşembe, Eylül 19, 2024

“Binalara yalıtım yapılırken şehirlerin iklim şartları göz önünde tutulmalı”

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, ideal şehirler yaratma noktasında kentsel dönüşümün önemli fırsatlar barındırdığına değinerek Türkiye’nin tüm şehirlerinin depreme karşı güvenli, enerji verimli ve sağlıklı binalara sahip olması için her şehirde ihtiyaca uygun yalıtım yapılması gerektiğini belirtti


Fikir olarak Arjantin’de doğan Dünya Şehircilik Günü, her yıl 8 Kasım’da dünya genelinde kutlanıyor. Türkiye’de de her 8 Kasım’da şehircilikle ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenerek şehirleşme ve şehircilik sorunları masaya yatırılıyor. Dünya hızla değişirken bu değişimin şehirleşmeyi de beraberinde getirdiğini belirten İZODER-Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Yapı sektörünün önemli elemanlarından yalıtım sektöründe hizmet veren bir dernek olarak kendi alanımızda kurallara uygun olmayan, yalıtımsız ya da yanlış yalıtım uygulamasına sahip binalar bizim özellikle şehirleşmede dikkat çekmek istediğimiz başlıklar arasında yer alıyor” dedi.

“Binalarda doğru yalıtım önemli”

Güvenli, enerji verimli ve konforlu binalara sahip olmanın en önemli yollarından doğru yalıtım olduğunun altını çizen  Eruslu, “Avrupa Birliği’nde 2019 yılından bu yana yeni kamu binalarının tümü 2020 yılının başından itibaren ise tüm yeni binaları neredeyse sıfır enerjili olarak yapılıyor. Birçok gelişmiş ülkede binalar, ısıtma ve soğutmaya yönelik birim metrekaredeki yıllık enerji tüketimi; 30-50 kW olacak şekilde yalıtımlı olarak tasarlanıyor ve inşa ediliyor. Ülkemizde ise halen bina enerji tüketimi 120-150 kW (birim metrekare/yıl) seviyesinde. Özetle halen enerji israfımız gelişmiş ülkeler ile mukayese edildiğinde 3 ila 5 kat daha fazla. Daha fazla parayı havaya savurmamak için kısa vadeli bir planlamayla başta kentsel dönüşüm olmak üzere tüm yeni yapılacak binalarda Neredeyse Sıfır Enerji Bina (nSEB) konseptini benimsemek büyük önem taşıyor. Asgari enerji performansı ‘B’ olan NSEB binalar, diğer binalara göre cephelerde en az 2-3 cm, çatılarda en az 4-6 cm, döşemelerde en az 2 cm daha kalın yalıtıma ve kaplamalı yalıtım camı üniteleri ile ısı yalıtım değerleri iyileştirilmiş pencerelere sahip olduklarından yakıt faturalarında kullanıcılarına yüksek oranda tasarruf sağlıyor” diye konuştu. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM