Cumartesi, Kasım 23, 2024

Fetö Silahlı Terör Örgütünün Medya Faaliyeti – II

Sevgili Okurlarım,


Bir önceki yazımda bahsetmiş olduğum FETÖ’nün medya örgütü ile ilgili konuya son bahsetmiş olduğum Zaman gazetesi mevzuu ile devam ediyorum.

Zaman gazetesi son zamanlarında dükkan, ev ve işyerlerinin kapılarına ücretsiz olarak bırakılıyordu. Gazetenin yayın heyetinde; Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Mehmet Kamış, Genel Yayın Editörleri Veysel Ayhan, Ali Akkuş, Görsel Yönetmen Fevzi Yazıcı, Haber Müdürü Fatih Uğur, Ankara Yayın Temsilcisi Mustafa Ünal, Kültür Sanat Editörü Ali Çolak, Sosyal Medya Editörü Salih Sarıkaya, gibi isimler yer almaktaydı. Gazete, 668 sayılı KHK ile kapatılmıştır.

Zaman gazetesinde, 12 yıl başyazarlık yapan Fehmi Koru, 1998 yılında Zaman’dan ayrılmış, Kasım 2007 tarihinde ise Zaman grubu’na bağlı olarak İngilizce yayın yapan Today’s Zaman’da yazmaya başlamıştır. Fehmi Koru Şubat 2011 tarihinde tekrar zaman gazetesinde yazmaya başlamış, Temmuz 2011 tarihinde ise Star’a geçmesi sebebi ile Zaman’daki yazılarını sonlandırmıştır.

Fehmi Koru’nun geçmişine ve gazeteciliğe nasıl başladığına, bakıldığında İzmir’de yayınlanan ve bürosu pasaport iskelesi karşısında çok küçük bir ofis olan “Ege Telgraf Gazetesi“ bünyesinde çalışan aynı zamanda kendi ufak fotoğraf dükkânı da olan foto muhabirinin yanında yardımcı olarak çalıştığı bilinmektedir. Bu gazete o zamanlar basılıp sadece öğleden sonraları satılmaktaydı.

Fehmi Koru’nun maddi imkânları olmadığı için her bir gecesini ayrı yerlerde geçirebilen bir kişi olduğu o dönemde gazetecilik yapan herkes tarafından da teyit edilebilmektedir. Aynı dönem içinde Cumhuriyet Gazetesi İzmir Bürosunun başında Günay Şimşek çalışırken Hikmet Çetinkaya da muhabir olarak görev yapmaktadır. Zaman gazetesinin kuruluş kadrosunda yer alan diğer bir yazar olan Tamer Korkmaz ise 2007 yılının sonlarında Zaman’dan ayrılmıştır.

Etyen Mahçupyan, 2007 yılında Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından Agos Gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliğini üstlenmesi sebebiyle sürekli yazılarını sonlandırarak misafir yazarlığa geçmiş, daha sonra tekrar normal yazarlığa başlamıştır. Haziran 2008 tarihinde Ttaraf gazetesine transfer olan leyla İpekçi, Temmuz 2011 yılında Zaman gazetesindeki köşesine geri dönmüştür. Hüseyin Hatemi ve Mehmet Şevket Eygi diğer eski yazarlardandır.

Din istismarında usta olan FETÖ silahlı terör örgütünün yönlendirmeleriyle halkın gazeteye olan ilgisinin tirajlara da yansıdığı anlaşılmaktadır. Esnaf, iş dünyası ve vatandaşın desteği zaman gazetesinin kısa sürede büyümesine neden oldu. Feza gazetecilik A.Ş. tüzel kişiliğinin altında görünen Zaman Gazetesinin doğrudan Fetullah Gülen ile bağlantılı olduğu bilinmektedir. Feza Gazeteciliğe bağlı diğer kurumlar ise Gülen örgütünün önemli yayın organlarından olan Aksiyon Dergisi ve Cihan Haber Ajansı olmuştur. Feza gazeteciliğin yönetim kurulu başkanlığını ise bu dönemde Ali Akbulut yapmaktadır.

1994 Yılına gelindiğinde Zaman gazetesinin, Amerika Birleşik Devletlerinde New York başta olmak üzere New Jersey, Washington DC ve Chicago gibi yerlerde de dağıtımı yapılmıştır. Fethullah Gülen’in kurduğu yapının medyadaki bir diğer önemli propaganda kurumu ise Samanyolu Televizyonu olmuştur. Bu televizyon kanalının kurulması Mustafa Özcan, Nevzat Ayvacı, Mehmet Demircan ve Naci Tosun yönetimi ile gerçekleşmiştir.

Samanyolu yayın grubu’nun altında bulunan televizyon kanalı 1993 yılında kurulmuştur. Kısa zaman içerisinde büyüyen grubun altında 1993 yılında Dünya Radyo, 1994 yılında ise Burç Radyo açılmıştır. 1998 Yılından sonra yeni televizyon – radyo kanalları ve internet siteleri açılmıştır. Finansal ayağının kimler tarafından desteklendiği tam olarak belli olmayan grubun başkanlığını Hidayet Karaca yürütmeye başlamıştır.

Samanyolu televizyonunun yönetim kurulu başkanlığını Ali Çelik, yönetim kurulu üyesi ve ortaklığını ise Sedat Yetişkin yapıyordu. Bu dönem içerisinde Hidayet Karaca’nın, Fethullah Gülen’e en yakın isimler arasında gösterildiği bilinmektedir.

Samanyolu televizyonundaki dizilerle, kamuoyuna adli ve siyasi sinyaller veriliyordu. 1990 Yıllarında medya alanında güçlü bir ağ kuran Gülen yapılanması, daha sonraki dönemlerde Feza Gazetecilik ve Samanyolu yayın grubunun altında farklı kanal ve medya organları açmayı da sürdürmüştür. Yayın hayatına 1 ocak 1994 tarihinde başlayan, uydu ve internet üzerinden 24 saat aralıksız yazılı, fotoğraflı ve görüntülü haber servisi yapan Türk Haber Ajansı, Feza Gazetecilik A.Ş. Grubuna aittir ki bu grubun da FETÖ silahlı terör örgütüne ait olduğu bilinmektedir.

Güncel, politik, ekonomik, dış haberler, sanat-magazin ve spor alanlarında haber üreten Cihan Haber Ajansı, kendi bilgilerine göre günde ortalama olarak 450 yazılı haber, 400 fotoğraf, 180 fotoğraflı haber ve 85 görüntülü haber servis etmektedir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından gelen kayyum atama talebi üzerine istanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği 7 mart 2016 tarihinde Cihan Haber Ajansına 3 kayyum atanması kararını almıştır. Ajans, 27 temmuz 2016 tarihinde yayımlanan olağanüstü hal kapsamında alınması gereken tedbirler ile bazı kurum ve kuruluşlara dair düzenleme yapılması hakkında kanun hükmünde kararname (khk / 668) ile kapatılıştır.

Tayfun Gözüm

Diğer Yazarlar