Cumartesi, Kasım 23, 2024

Türkiye’de 352 bin yetim ve öksüz çocuk var

aile,çocuk

Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanları Koruma, Yardımlaşma ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Çetin: Ülke nüfusunun %26,5’ini çocuklar oluşturuyor


Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanları Koruma, Yardımlaşma ve Sosyal Dayanışma Derneği (YADER) Başkanı Salih Çetin, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında açıklamalarda bulundu. Türkiye nüfusunun yüzde 26,5’ini çocukların oluşturduğunu söyleyen Çetin, ülkede 352 bin 171 yetim ve öksüz çocuk bulunduğunu söyledi.


Koruyucu aile yanında kalan çocuk sayısı 9 bin

2022 yılında babası vefat etmiş çocuk sayısının 266 bin 532, annesi vefat etmiş çocuk sayısının 81 bin 420, hem annesi hem babası vefat etmiş çocuk sayısının ise 4 bin 219 olduğunu kaydeden Çetin, “Koruyucu aile yanında bakımı sağlanan çocuk sayısı 9 bin 11 oldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine göre, kuruluş bakımı altında bulunan çocuk sayısı 14 bin 141. Aileye döndürülen çocuk sayısı 4 bin 250, mevcut koruyucu aile sayısı 7 bin 439, koruyucu aile yanında bakımı sağlanan çocuk sayısı, 9 bin 11, evlat edindirilen çocuk sayısı ise 556” diye açıkladı.


“Çocuklar kendi haklarını bilmiyor”

Çocukların kendi haklarını tam olarak bilmediğine dikkat çeken Çetin, Türkiye’de Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni duyduğunu belirten 13-17 yaş grubu çocukların oranının yüzde 45,1 olduğunu söyledi. Çetin, “Bu oran aynı yaş grubundaki erkek çocuklarda yüzde 39,1 iken kız çocuklarda yüzde 51,4 oldu. Hangi haklara sahip olduğunu bilen 13-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 53,3 iken yetişkinlerin genellikle çocuk haklarına saygı duyduğunu düşünen çocukların oranı yüzde 52,7” dedi.


“Çocukların anne-baba ile yetişme hakkını korumalıyız”

Her çocuğun sevgiyle ve güvenle ailesinin yanında büyümeyi hak ettiğini dile getiren Çetin, “Devletimizin geleceğinin teminatı; en değerli varlığımız olan çocuklarımızın sevgi ve güvenle anne-baba ile yetişme hakkını korumalıyız. Gazze’deki çocuklar başta olmak üzere, dünyada çocukların her türlü şiddetten, savaştan, zulümden uzak ailelerinin yanında bir geleceklerinin olduğu ortamda haklarına erişmesi temennisiyle, Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun” diye konuştu.


Palandöken: Çocuk haklarının korunması ortak sorumluluk

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de dünyada hak ve özgürlüklerini kullanamayan çok sayıda çocuk olduğuna işaret etti. Palandöken, çocuk haklarının korunmasının ve hayata geçirilmesinin dünyanın ortak sorumluluğu olduğunu ifade etti.

Çocuk haklarının korunması kapsamında yürüttükleri çalışmaların sürdüğünü anlatan Palandöken, “Çocuk işçiliğini önlemede farkındalık oluşturmak için TESK olarak UNİCEF ile birlikte yürütülen Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programımız 2017’den bu yana devam ediyor. Öte yandan AB’nin Türkiye’deki mülteciler için mali yardım programı kapsamında finanse edilen, Expertise France öncülüğünde EDUSER, MEB Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü ile TESK ve TESK’e bağlı Birlik ve Odaların iş birliğinde İstihdam için Mesleki Eğitim Programı 2020’den beri sürdürülüyor. Bu kapsamda çocuk işçiliği ile mücadeledeki kararlılık tüm kurum ve kuruluşlarımızın, kamu ve özel sektörün, medyanın, esnafın, sanayicinin, tacirin, işçinin, işverenin ve ailelerin kısacası toplumun tüm kesimlerinin el ele vermesiyle ancak beklenen ve arzu edilen sonuçlara ulaşacak. Tüm topluma açık çağrımızdır. Gelin el ele verelim. Çocuklarımızın yarınlarını hep birlikte kuralım” cümlelerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM