Perşembe, Eylül 19, 2024

İzmir’de turunçgil rekolte beklentisi 185 bin ton

hayrettin uçak

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ tamamlandı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak’ın katılımıyla projenin kapanış töreni Seferihisar’da gerçekleştirildi. Ege Bölgesi tahmini turunçgil rekoltesini açıklayan Uçak, “Bu yıl ağustos ayında yaptığımız rekolte çalışmasına göre, Ege Bölgesi toplam turunçgil rekoltesini 769 bin ton olarak tahmin ettik. İzmir’deki rekolte beklentimiz ise 185 bin ton” dedi.


“Avrupa’da mandalina rekoltesinin düşük olması bizim için avantaj”

Bu sezon narenciyede verimli bir sezon yaşadıklarını ifade eden Uçak, “Rekoltenin neredeyse tamamını aroması ile dünyaya nam salmış mandalinamız oluşturuyor. Bu sezon Seferihisar ilçemizde 66 bin ton, Menderes ilçemizde 75 bin ton, Selçuk ilçemizde de 32 bin ton rekolte bekliyoruz. Avrupa ülkelerindeki mandalina rekoltesinin bu sezon düşük olması bizim için önemli bir fırsat durumunda. Bu sezon mandalina ihracatımızın da rekolte sonuçları gibi verimli olduğunu söyleyebilirim. Bu sezon şu ana kadar Türkiye genelinde 250 bin tonluk mandalina ihracatımız gerçekleşti” diye konuştu.


“Türkiye’de yıllık 55 milyon ton sebze meyve üretiyoruz”

Kalıntı problemini kökten çözme noktasında ‘Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları’nın çok önemli bir proje olduğunu vurgulayan Uçak, “Bereketli topraklara sahip ülkemizde 55 milyon ton sebze ve meyve üretimi yapılıyor. Çok şükür ki meyve sebze üretiminde kendimize yeten bir ülkeyiz. Yüzlerce çeşit meyve sebzeyi yurtiçinde tüketiyoruz, fazlasını da ihraç ediyoruz ve ülkemize önemli miktarda döviz kazandırıyoruz. Bu üretimi de bilinçli bir şekilde meyve sebzeyi üreten değerli çiftçilerimize borçluyuz. Üreticilerimiz sayesinde dünyanın birçok noktasına ürünlerimizi güvenle gönderiyoruz. İzmir İl Tarım Müdürlüğü ile ikinci yılını tamamladığımız ‘Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları’ projemiz de narenciye ürünlerimize ekstra katma değer sağlamakta, bu projeye dahil olan üreticilerimizin ürünleri değerine değer katarak piyasaya sunuluyor. Son yıllarda mücadelemizi artırdığımız kalıntı probleminin kökten çözümünde de bu projemiz çok önemli bir dayanak oluşturuyor” ifadelerini kullandı.


“Türkiye Yüzyılı vizyonuna çok yakışan bir proje”

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ise “İzmir mandalina üretiminde üçüncü sırada. İlimiz ülke üretiminin yüzde 19’unu gerçekleştiriyor. Bu sezon 180 bin tonun üzerinde yüzde 13 artış sağladık. Üretenin ve üreticinin yanında olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimize ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ için Akdeniz Meyve Sineği tuzağı üreticilere dağıtılmasını destekledikleri için minnettarız. Bu tuzaklarla pestisit ve kalıntı sorununun önüne geçeceğiz. Satsuma Türkiye’deki en önemli turunçgillerden biri. Dolayısıyla biyoteknik mücadele de çok önemli. 20 Ekim’den itibaren ihracatına başladık. Türkiye yüzyılında üreticimizin yüzyılında “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” Projesi ülkenin vizyonuna çok yakışan projedir. İyi Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında 4 bin 500 dekarlık alanda yaklaşık 30 bin ton mandalina üretimi gerçekleşiyor. İzmir’de yaklaşık 207 mandalina üreticisi var. 10 bin dekar alanda iyi tarım uygulamaları yapılıyor. Üreticilere verilen desteklemelerle ve İyi Tarım Uygulamalarıyla üretimin artıyor. 2023-2024 sezonunda da desteklemeler devam edecek. Kimyasaldan ve pestisitten uzaklaşmak ve daha sağlıklı ürünlerle insanımızı buluşturmak için tüm STK’ların bir olması lazım” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM