Cuma, Eylül 20, 2024

Ege’nin parlayan şeflerine Michelin yıldızı

Michelin plaket töreni

Michelin Rehberi’ne İzmir ve Bodrum’dan 34 restoran dahil olurken, Türk restoranların Michelin yıldız sayısı 118’e yükseldi


Gastronominin en prestijli kurumlarından Michelin’in rehberine İzmir ve Bodrum’dan dahil olan restoranların şefleri, plaketlerini Metro Türkiye sponsorluğuyla teslim aldı. Michelin Rehberi’ne İzmir’den 15 restoran dahil olurken bir restoran da 1 Michelin Yıldızı takmaya hak kazandı. Bodrum’dan ise 19 restoran rehbere dahil olurken, 2 restoran da 1 Michelin Yıldızı aldı. İzmir’de Od Urla, Bodrum’da ise Maça Kızı ve Kitchen restoranları Michelin yıldızı kazandı. Böylece Türkiye’deki restoranların toplam Michelin yıldız sayısı 118’e yükseldi.


“Mutfağımız çok zengin”

Michelin Rehberi’nin İzmir ve Bodrum seçkisine giren restoran şeflerine plaketlerini Metro Türkiye CEO’su Sinem Türing takdim etti. Türk şeflerinin dünyada hak ettikleri yere gelmelerini sağlamak için çalıştıklarını söyleyen Türing, “Mutfağımız çok zengin. Bu kültürel mirası korumak bizim için bir görev. Metro Türkiye’nin 33 yıllık tarihine baktığınızda her geçen gün yerel değerlerimizin daha da saygı gördüğü, daha da bilinirliğinin arttığını ve şeflerimizin ve restoranlarımızın Türkiye’de gastronomi sektörünü daha da ileriye taşıdığını görmek büyük bir gurur. Bundan sonra da mutfağımızı daha da iyi bir şekilde tanıtmaya devam edeceğimize inancımız sonsuz” dedi.


Turizm gelirinin %20’si yeme içme sektöründen

Türk mutfağının tanıtımı konusuna evrensel bir bakış açısıyla yaklaşmak gerektiğini ifade eden Türing, “Michelin Rehberi’nin Türkiye’ye gelmesi ve destinasyon sayısını artırması da Türk mutfağının tanıtılması açısından son derece önemli bir adım. 2023 senesinin ilk 3 çeyreğine baktığımızda turizm gelirlerimiz 42 milyar dolar olmuş. Bunun yaklaşık yüzde 20’si de yeme içme sektöründen gelmekte. İlerleyen dönemde bu oranın daha da artacağına ve turizm gelirlerimizle beraber yeme içme sektörünün katkısının da her geçen gün artacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Michelin Rehberi’ne girmenin her restoranların hem şeflerin kariyerleri açısından bir dönüm noktası olduğunu kaydeden Türing, “Michelin geçtiğimiz sene Türkiye’ye sadece İstanbul destinasyonuyla girmişti. Bu sene İzmir ve Bodrum’un da katılması bizi son derece memnun etti. Çünkü gerek İzmir gerekse Bodrum, bulunduğumuz bölge inanılmaz önemli bir turizm destinasyonu. Mutfak kültürünün zenginliğiyle de bizim için önemli bir bölge burası. Hepimizin zevkle tükettiği bir mutfak” diye ifade etti.


“Michelin’in bu bölgeye gelmemesi düşünülemezdi”

Mutfağın geçmişinin 8 bin 500 yıl önceye dayandığı bilgilisi veren Türing, “M.Ö. 200’de Ege mutfağıyla tanışmadan önce ana besin kaynağı lapa olan Romalılar, bu tarihten sonra zeytinyağlılarla, kimyon kekik gibi baharatlarla, balık sosları gibi, bal, şarap gibi farklı lezzetlerle bu bölgede tanışmışlar. Dolayısıyla, Michelin’in bu bölgeyi odağına almaması, gelmemesi düşünülemezdi. Bununla birlikte Türkiye’nin pek çok bölgesi benzer bir potansiyele sahip” cümlelerini kullandı. Bölgede Michelin Yeşil Yıldızı’nın da yoğunlukta olduğunu belirten Türing, sürdürülebilirliği benimseyerek Yeşil Yıldızı almaya hak kazanan restoranları da ayrıca tebrik etti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM