Perşembe, Eylül 19, 2024

Öğretmenlik mesleği tercih edilmiyor 

Genç nesilleri yetiştirerek geleceği inşa eden öğretmenlerin pek çok sorunu da çözüm bekliyor


GÜLCİHAN ALTINKAYA

Ülkemizde her yıl Öğretmenler Günü, 24 Kasım’da kutlanıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün, öğretmenlere armağanı olan 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde pek çok kurum çeşitli projeler hayata geçiriyor. Genç nesilleri yetiştirerek geleceği inşa eden ve dünyanın en kutsal mesleklerinden birini icra eden öğretmenlerin pek çok sorunu da çözüm bekliyor.

Eğitim-Bir-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Ali Kaya, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla meslekte yaşanan sorunlara değindi. Öğretmenliğin uzun yıllardır hak ettiği değeri görmediği hazin bir realite olduğunu söyleyen Kaya, “Öğretmenlere sunulan maddi imkanların yetersizliği nedeniyle öğretmenlik tercih edilen bir meslek olmaktan giderek çıkmış, öğrencilerin hayallerini süsleyen bir meslek algısından uzaklaştı. Öğretmenlerimiz, tatmin etmeyen ücretten sosyal saygınlığa, çalışma şartlarından bazısı ölümle sonuçlanan şiddetin mağduru olmaya kadar birçok zorlukla baş etmek durumunda kaldılar” dedi.

Meslekte sorunları artıyor

Öğretmenlerin, on yıllar boyunca birbiri üzerine eklenmiş pek çok sorunu bulunduğuna değinen Kaya, “Öncelikle öğretmenlik mesleği itibar erozyonu yaşamakta ve mesleğin statüsü tartışılıyor. Sayısı geçen yıllardaki artışına paralel olarak öğretmenlerin sorunları da arttı. Bilginin sosyal, kültürel, teknolojik, ekonomik tüm alanlardaki gelişmeleri doğrudan etkilediği dünyamızda, kalkınma idealimiz, öğretmenlerimizin sorumluluğuyla aynı oranda saygınlığını da artıracak mahiyette olmalı” diye konuştu.

Kaya, şunları söyledi: “İlme, irfana ve alime saygıyı esas alan bir medeniyetin devamı olan Türkiye’de, öğretmenlere, yürüttükleri mesleğin maddi karşılığı hakkıyla ödenmez gerekli saygı gösterilmezse yarınlarımızın güvencesi çocuklarımızın ve gençlerimizin daha iyi bir gelecek, daha güçlü bir Türkiye, daha adil bir ülke hedefinde sorumluluk hissedip almaları zorlaşacak. Biz, öğretmenlik mesleğine değer vermenin ve önemini anlatmanın belirlenmiş bir güne hapsedilmesini, belirlenen günün de mesleğimizin önem ve değerinin anlaşılması çalışmalarından çok ideolojik endoktrinasyon için kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Öğretmenlerin hak ettiği saygıyı gördüğü bir Türkiye fotoğrafı ortaya çıkana kadar her zaman ve zeminde mücadele etmeyi sürdüreceğiz.”

TEGV, öğretmenler için forum düzenledi

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 2008 yılında hayatını kaybeden miras bağışçısı Nirun Şahingiray’ın adını ve anısını yaşatmak için düzenlenen ‘Nirun Şahingiray 5. Uluslararası Eğitim Forumu’ bu yıl Öğretmenler Günü’nün öncesinde gerçekleştirildi. Forum, ‘Bir Öğretmen Bin Umut Geleceğe Işık Tut’ sloganıyla hayata geçirildi. TEGV forumda eğitime dair düşünen, çalışan ve üreten tüm paydaşları nitelikli ve kapsayıcı eğitime erişim için öğretmenlerin ihtiyaçlarını anlamak ve onlara ne kadar değerli olduklarını anlatmak için ortam yaratmış oldu. TEGV Yönetim Kurulu Üyesi, Koç Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Sami Gülgöz’ün moderatörlüğünü üstlendiği panelde yenilik ve gelişim vizyonuyla aydınlık yarınlar için çalışan öğretmenlerin yanında olmayı, onları desteklemeyi, iyi olma haline ve öğretmenlerin hayatımızdaki önemine odaklanılırken onların ilham veren içsel gücü bir kez daha hatırlatıldı. Öğretmenlerin, öğrencilere sadece bilgi ve becerilerini aktarmakla kalmayıp, aynı zamanda sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerine de katkı sağlayarak etkili bir şekilde öğrenmelerini nasıl destekledikleri ele alındı. Bir sonraki panelin 2025 yılında, TEGV’in 30. kuruluş yıl dönümünde yapılması planlanıyor.

Bahçeşehir Koleji’nden, Öğretmenler Günü’ne özel film

Türkiye’nin lider eğitim kurumlarından Bahçeşehir Koleji, Cumhuriyet’in 100. yılında kutlanacak Öğretmenler Günü için özel bir film hazırladı. ‘Başöğretmenimizin aydınlattığı geleceğe imzamızı atarız’ mesajlı filmde Bahçeşehir Koleji öğretmenlerinin imzaları kolajla Atatürk’ün imzasına dönüşüyor. Filmde, “Geleceğin teminatı olan çocuklarımız için elimizden gelenin en iyisini yapmak için buradayız. Biz; attığı adımla açtığı yolla bize ışık olan, ilham olan, önder olan Atatürk’ün işaret ettiği yarınlarız. O’nun aydınlattığı geleceğin altına biz de imzamızı atarız.” mesajıyla 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Başöğretmen Atatürk’e bir saygı duruşu gösteriliyor. Proje kapsamında Bahçeşehir Koleji’nde görev yapan öğretmenlerin imzalarının kolajlanmasıyla oluşturulan Atatürk imzası, Bahçeşehir Koleji tarafından dijital bir eser olarak da kaydedildi.

Öğretmenler Günü’nde öğrencilerine kavuştu

İzmir’de yaşayan, 54 yıllık öğretmen Engin Dirikal, uzun yıllar yabancı dil öğretmenliği ve idarecilik görevlerinde bulunduğu Çamlaraltı Koleji’nde Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürürken, mesleğini çok sevdiği için öğrencilerle iç içe olmaya devam ediyor. 3 ay önce Medicana International İzmir Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Suat Büket ve ekibi tarafından robotik bypass ameliyatı olan Dirikal, “Hem doktorum hem de arkadaşım Prof. Dr. İsa Durmaz’a yorgunluk şikayetiyle başvurmuştum. Yapılan anjiyoda 3 damarımda tıkanıklık saptandı. Doktorlarım aktif bir hayat sürdüğüm için kalp ameliyatı olmamı önerdi. Ameliyatın ardından ilk kez, Öğretmenler Günü’nde okula gelince öğrencilerimin ve meslektaşlarımın ziyaretleri beni çok mutlu etti” dedi. 

Üç kuşaktır öğretmen bir aile olduklarını anlatan Dirikal, “Öğretmenlik çok sabır isteyen bir meslek olsa da verdiğin bilgiyi öğrendiklerini görmenin mutluluğu anlatılamaz. Üzerinden uzun yıllar geçse bile öğrencilerin adı ve soyadı unutulmuyor. Hastanede de doktorlardan, çalışanlardan birçok öğrencimi gördüm, sohbet ettik. Onların iyi yerlere geldiğini görmek gurur verici. Şimdi aile şirketimizde üçüncü kuşak olan çocuklarımız da bizim mesleğimizi seçtiği için çok mutluyuz” diye konuştu.

Öğrencileri için oynadılar

Özel Piri Reis Okullarında düzenlenen Öğretmenler Günü etkinliklerinde bu kez öğretmenler oynadı öğrenciler izledi. 24 Kasım Öğretmenler Günü, Özel Piri Reis Okullarında büyük coşku ile kutlandı. Güzelbahçe ve Karşıyaka kampüslerinde gerçekleştirilen törenlerde alışılagelmiş kalıpların dışına çıkıldı ve öğrenciler yerine öğretmenler sahne aldı. Öğretmen bandosunun çaldığı marşlar ve öğretmenlerinin seslendirdiği şarkılara eşlik eden minik öğrenciler halk dansları gösterilerinde tempo tuttu. Birbirinden ilginç ve eğlenceli görüntülere sahne olan törenler tüm öğrencilerin öğretmenleri için söylediği şarkılar ile sona erdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM