Cumartesi, Kasım 23, 2024

Yılmaz: 2025’te istikrar dönemine geçeceğiz

Bakan cevdet yılmaz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 11 Aralık’ta, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 2022 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin sunuşunu gerçekleştirdi.  Yılmaz, Türkiye Ekonomisi’nin görünümü, bütçe görüşmeleri ve 2024 Yılı bütçe öngörüleri ile Orta Vadeli Program’a dair açıklamalarda bulundu.

Son üç ayda açıklanan aylık enflasyon oranlarının ortalamasının yüzde 3,82 düzeyinde olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bu oranının önümüzdeki aylarda enflasyon oranlarının açıklanmasıyla daha da düşeceğini öngörüyoruz. Bu süreçte, dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek, enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecek. Bu doğrultuda, enflasyonu istikrarlı ve tek haneli seviyelere çekmek için tüm politika araçlarını kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Dünya geneli ekonomik görünümdeki sorunlar ve jeopolitik gerilimlere rağmen dış ticarette pazar payımızı artırmayı sürdürüyoruz. 2000’li yılların başında 30 milyar dolar seviyesindeki ihracatımız, 2022 yılında 254,2 milyar dolar seviyelerine ulaştı” ifadelerini kullandı.


“Sosyal ve ekonomik destek ödemeleri için 12,5 milyar TL ayırdık”

2024 yılı bütçemizde sosyal yardım için ayırdığımız kaynak miktarının arttığını aktaran Yılmaz, “2002 yılında 1,4 milyar TL olan sosyal yardım bütçesini, 2024 yılında 497 milyar TL’ye çıkarıyoruz. Bu tutar bütçemizin yüzde 4,5’ine denk geliyor. Bu kapsamda 2024 yılında, ödeme gücü olmayanların sağlık primi giderlerini karşılamak amacıyla 100,5 milyar TL, 65 yaş üstü yaşlılarımız, bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlarımız ve yakınlarına bağlanan aylıklar kapsamında 64,1 milyar TL, engelli vatandaşlarımızın evde bakımına destek amacıyla 56,2 milyar TL, aile destek programı için 32 milyar TL ayrıldı. Sosyal konut finansmanının desteklenmesi amacıyla 16 milyar TL, ekonomik yoksunluk içinde olan çocuklarımızın aileleri yanında yetişmelerine imkân sağlayan sosyal ve ekonomik destek ödemeleri için 12,5 milyar TL, elektrik tüketim desteği kapsamında 8,6 milyar TL, engelli eğitim taşıma giderleri için 6,4 milyar TL, koruyucu aile uygulaması kapsamında 1,4 milyar TL kaynak ayrıldı” sözlerine yer verdi.


“Doğalgaz kullanımını 25 metreküpe kadar ücretsiz hale getirdik”

Vatandaşların daha ucuz elektrik ve doğalgaz kullanabilmeleri için 2024 yılı bütçesinde 508,6 milyar TL kaynak öngördüklerini belirten Yılmaz, “2023 yılında doğalgazda sübvansiyon oranı vatandaşlarımız ve KOBİ’ler için yüzde 73’e, elektrikte sübvansiyon oranı ise mesken aboneleri için birinci kademede yüzde 63’e ulaşmış bulunuyor. 2022 ve 2023 yıllarının ilgili dönemlerinde Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında Eurostat verilerine göre hanehalkına en ucuz doğalgaz sağlayan birinci, en ucuz elektrik sağlayan ikinci ülke oldu. Sakarya Gaz sahasının devreye alınmasıyla birlikte mayıs ayının sonuna kadar vatandaşlara ücretsiz doğal gaz sağlandı. 2024 yılının Nisan ayı sonuna kadar vatandaşlarımızın 25 metreküpe kadar olan kullanımlarını ücretsiz hale getirdik. Bu kapsamda 19 milyar TL ödenek ayırıyoruz” diye konuştu.

Tarıma ayrılan toplam kaynağın 2024 yılı bütçesinde 384 milyar TL’ye yükselttiklerini dile getiren Yılmaz, “91,6 milyar TL’sini tarımsal destek programları, 100,6 milyar TL’sini tarım yatırımları, 191,8 milyar TL’sini tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal KİT’lerin finansmanı ve ihracat destekleri için ayırıyoruz. Bunların dışında tarımsal faaliyetlerin teşvik edilmesi ve çiftçilerin desteklenmesi amacıyla birçok vergisel düzenleme yaptık” dedi.


“Tarımsal sulamada, elektrikten alınan KDV’yi de %10’a düşürdük”

Yem ve gübrede yüzde 18 olan KDV ile tarımsal destekleme ödemelerinde gelir vergisini kaldırıp tarımsal sulamada kullanılan elektrikten alınan KDV’yi de yüzde 10’a düşürdüklerini aktaran Yılmaz, “Tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi kapsamında vazgeçilen vergiler ile yem, gübre ve diğer girdi maliyetlerinin düşürülmesini amaçlıyoruz. Bu kapsamda 2024 yılında 79,9 milyar TL’si yem ve gübrenin katma değer vergisi istisnası olmak üzere toplam vergi harcaması tutarının 136,1 milyar TL olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz. Tarımsal üretimde verimliliğin artırılması açısından en önemli unsurlardan olan sulama altyapısının iyileştirilmesi ve sulanabilir alanların artırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında 2024 yılında brüt 130 bin hektar alanı sulamaya açmayı, 41 bin hektar alanda ise mevcut sulama sistemlerini modernize etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM