Cumartesi, Eylül 21, 2024

Gıda katkı maddelerine ilişkin düzenleme yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddelerinin Spesifikasyonları Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 14 Aralık 2023 tarihli ve 32399 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenlemeyle AB tüzüğündeki değişiklikler Türkiye’nin mevzuatına yansıtıldı. Bu kapsamda ‘E 422 Gliserol’, ‘E 475 Yağ Asitlerinin Poligliserol Esterleri ve E 476 Poligliserol Polirisinoleat’, ‘E 471 Yağ Asitlerinin Mono- ve Digliseritleri’ adlı gıda katkı maddelerine ait spesifikasyonlar değiştirildi.

Bu değişikliklerle toksik elementler kabul edilebilir seviyeleri düşürüldü. Bazı safsızlıklar için maksimum limitler belirlendi. Maksimum erusik asit içeriği oluşturuldu ve arsenik, kurşun, cıva ile kadmiyum için maksimum limitler aşağı çekildi. Bebekler ve küçük çocuklar için daha düşük olmak üzere ‘3-monokloropropan diol (3-MCPD)’ ve ‘3-MCPD yağ asidi esterleri’ ile ‘glisidil yağ asitleri esterleri’ için yeni limitler belirlendi.


İşletmeler için geçiş süreci nasıl olacak?

Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, söz konusu maddenin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 30 Mart 2024 tarihine kadar Yönetmelik hükümlerine uymak zorunda olacaklar. Maddenin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, Yönetmelik hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar, maddenin yayımından önce yürürlükte bulunan hükümlere uygun olarak faaliyetle bulunacaklar. Gıda işletmecileri tarafından 30 Mart 2024 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünler ve bu ürünleri içeren gıdalar raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecekler. Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM