Cuma, Ekim 18, 2024

Düğün sektörünün kazancı maliyete gidiyor

Kış mevsimini durgun geçiren düğün sektörü, bu dönemde yaza hazırlık yapıyor. Ancak düşen düğün talepleriyle birlikte artan maliyetler sektörü zorluyor. İzmir Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Derneği (İZ-DÜ-DER) Başkanı Vahyettin Dokak, kış mevsiminin durgun geçtiğini söyleyerek, “Kışın sadece rezervasyon alıyoruz. Kışlık düğün salonları acil durum olmadığı sürece halk tarafından çok rağbet görmüyor. Kış aylarını tadilat ve tamiratla yaza hazırlıkla geçiriyoruz. Her sene kazandığımızın en iyi ihtimalle 3’te birini masraflara harcamak zorunda kalıyoruz.  Çünkü kış sezonunda soğuk, güneş, yağmur, çamur nedeniyle salonlarda yıpranma oluyor. Hiçbir şey yapmasak bile boya badana maliyeti önümüze çıkıyor. Yani yüzde 200’e varan maliyet artışı var” dedi.


Düğün taleplerinde yüzde 20-30 düşüş

Pandemiden itibaren düğün sektörünün zor bir sürece girdiğini aktaran Dokak, “Ekonomik zorluklar nedeniyle pandemi öncesine göre düğün taleplerinde yüzde 20-30 düşüş var. Ön rezervasyonla çalıştığımız için bir yıl önceden TL ile düğün paketi satıyoruz. Fakat bu 8-10 ay içerisinde kullanmış olduğumuz bütün ürünlere birkaç kere zam geliyor. 2022’nin başlarında bütün düğün salonlarını kiraladık. Yaz dönemine geldiğimizde ise bazı düğünler ucu ucuna karımızı karşılarken bazılarını cebimizden zararla karşılamak zorunda kaldık. Çünkü sattığımız düğün paketinin bir anda maliyeti arttı. Bu sene bunun önlemini aldık ama enflasyon oranlarını tam kestiremediğimiz için çok zor duruma giriyoruz. Bu hem bize hem de düğün yapan ailelere sıkıntı yaratıyor” ifadelerinde bulundu.


Rezervasyonlar yarı yarıya düştü

Pandemi öncesinde yılbaşına kadar rezervasyon sayısının 60-70 civarı olduğunu ancak bu sayının şu an 35-40’a düştüğünü belirten Dokak, “Çünkü sektör olarak pandemiden sonra belimizi doğrultamadık. Öte yandan ekonomik dalgalanmalar üst üste geldi. Sektör de biraz keyfe keder olduğu için çabuk etkileniyor. İnsanlar sadece nikah yapmak ya da mahalle düğünü gibi farklı alternatiflere kayabiliyor. Ayrıca önünü göremediği için düğün planlamayanlar da var. Sadece düğünle de bitmiyor. Mobilya ve beyaz eşya gibi pek çok maliyet kalemi var. Bu durum hem düğün yapanları hem de sektörü zorluyor” diye konuştu.


İzmir’in tercihi; kır düğünü

İzmir’de daha çok kır düğünü tercih edildiğini belirten Dokak, “Ankara, İstanbul gibi şehirlerde kapalı mekanlar da tercih ediliyor. Yazın tarih olarak genelde haziran, temmuz ve ağustos ayları tercih ediliyor. Hafta sonları özellikle çok yoğun talep oluyor” dedi. Ortalama düğün maliyetleri hakkında bilgi veren Dokak, “Düğün fiyatlarını üç ayrı başlıkta toplayabiliriz. Birincisi standart içecek ve pasta olan düğünler. Onlar kişi başı 200-250 TL arasında değişiyor. Onun dışında örneğin; kokteylli düğünlerimizde aynı rakam kişi başı 350-350 TL oluyor. Yemekli düğünlerde ise kişi başı fiyatlar 500 TL’den başlıyor, bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Burada bir fiyat sınırlaması yok. Her bütçeye göre düğün mevcut” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM