Cuma, Aralık 27, 2024

HAK-İŞ Başkan Arslan’dan belediyelerde eylem uyarısı

HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, yaşam koşulları nedeniyle belediyelerde ek protokol ile ücret artışı ihtiyacı olduğunu söyledi. Hizmet-İş Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, KKTC’de toplandı.  Toplantıya HAK-İŞ’e üye KKTC Kamu Sen Başkanı Metin Atan da katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Mahmut Arslan, özellikle İstanbul’da yaşam koşullarının ağırlaşması nedeniyle ek ücret artışına ihtiyaç olduğunu vurguladı. İstanbul için yaptırdıkları ankette çalışanların yüzde 70’inin haneye tek gelir girdiğini ifade eden Arslan, çalışanların önemli bir kısmının da valelik, garsonluk, bulaşıkçılık gibi ilave işler yaptığını kaydetti. Arslan, “Bu insanlar dünyanın en büyük şehrine hizmet ediyor” dedi. Belediyelerin ücretlerin artması halinde diğer hizmetleri veremeyeceğini iddia ettiğini vurgulayan Arslan, “Şimdi hesap dönemi değil, hesabı çalışan lehine yapma dönemidir” dedi.  Arslan, belediyelerde ücret artışı yönündeki çabalarını genişleteceklerini belirterek, İstanbul’da yaptıkları basın duyurusunu hatırlattı ve bunun devamının gelebileceğini kaydetti. Arslan, İstanbul’daki işçilerin çok büyük bir kısmının 25 bin TL ücrete razı olduğuna da dikkat çekti. Kamu işyerleri için imzalanan çerçeve protokolün belediyelere de uygulanması gerektiğinin altını çizen Arslan, Yüksek Hakem Kurulu’nun bu yöndeki prensip kararından geri dönmesi yönünde hazırlıklar olduğunu ve buna da itiraz ettiklerini kaydetti.


İşçi ücretine erişmek istiyoruz ifadesine eleştiri

“Memur ücretlerinde işçi ücretlerine erişmek istiyoruz” sözünün kamuoyunda ifade edilmesini “ayıptır” diyerek eleştiren Arslan,  Türkiye’de sadece 1 milyon dolayında kişinin toplu sözleşmeden yararlandığını, bunların da ağırlıklı kısmının kamuda olduğunu söyledi.

Arslan, 12 milyon çalışanın çok büyük bir kısmının asgari ücretli olduğunu hatırlatarak, “Asgari ücret alıp, işveren baskısıyla bir kısmını her ay iade eden milyonlar var” dedi. Arslan, memurların ücret pazarlığı için işçileri baz almadan hedef koymasını önerdi.

İşkolu Yönetmeliği’ndeki değişime ‘operasyon’ yorumu

Genel işler işkoluna yönelik seçime iki gün kala çıkan ve işkolunun parçalanmasına imkan tanıyan yönetmelik değişikliğini “operasyon” olarak yorumlayan Arslan, genel işler işkoluna yönelik sendikalar ve yargıda herhangi bir itiraz olmamasına rağmen, birden bire bu yönde düzenleme yapıldığını kaydetti. Arslan, “Kime ne söz verildi bilmiyoruz ama bu hatadan dönülmeli. Sayın bakan çalışma başlattığını söyledi” dedi.

Ev işçileri için örgütleniyorlar

Ev hizmetlerinde çalışanların örgütlenme çalışmalarının devam ettiğini ve bin kişinin sendikalara üye olduğunu belirten Arslan, hedefin 5 bin kişiye ulaşmak olduğunu söyledi. Arslan, geçmişte kapıcıların iş kanunu kapsamına alınması gibi, ev işçilerinin de iş kanunu kapsamına alınması ve örgütlenmesi yönünde çaba harcadıklarını söyledi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM