Çarşamba, Ekim 23, 2024

Yatırım iştahı kriz dinlemedi

Farklı sektörlerde faaliyet gösteren Türk firmaları yeni yılda yatırım atağına geçti


Türkiye’deki firmalar küresel çapta yaşanan krize rağmen yatırımlarına devam ediyor. Bu kapsamda farklı sektörlerde faaliyet gösteren üç Türk firması yeni yıla yeni yatırımlarıyla girdiler. Tosyalı, İspanya’nın önde gelen çelik boru üreticilerinden Baika Steel Tubular System (STS) fabrikasını satın alarak global büyümesini sürdürüyor. Ozarks İlaç ise 2024 yılı içerisinde açılacak yeni fabrikaları ile istihdam alanlarını ve üretim kapasitesini arttırmayı hedefliyor. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimi EXAR, şirketin Ar-Ge faaliyetlerini güçlendirmek ve yurtdışı pazarlarda genişlemesi amacıyla 2,4 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı.


Orzaks İlaç’tan 2024’te yeni fabrika

Takviye gıda sektörü (OTC) açısından geride bıraktığımız 2023 yılını değerlendiren Orzaks İlaç Genel Müdürü Yunus Emre Alimoğlu, Orzaks İlaç’ın gelecek hedeflerini açıkladı. Tüm sektörler açısından 2023 yılının önceki yıllara göre zor geçtiğini belirten Alimoğlu, OTC sektörünün hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki güçlü potansiyeliyle mali hedeflerine ulaştıklarını vurguladı. Alimoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Orzaks İlaç olarak 2024 yılı içerisinde açılacak fabrikamız ile istihdam alanlarımızı ve üretim kapasitemizi arttırmaya devam edeceğiz. İstihdam yaratma ve yatırım yapma, işletmelerin sadece kar amacı gütmelerinin ötesine geçen bir sorumluluk.”

Global bir marka olmak için kalite standartları ve sürdürülebilir kalite düzeyi oluşturmanın, güçlü bir Ar-Ge, kalite ve üretim kabiliyetine sahip olmanın gerekli olduğuna dikkat çeken Alimoğlu, “Aynı zamanda pazarlama faaliyetlerinin de kesintisiz devam etmesi gerekiyor. Önem verdiğimiz bir diğer konu ise sürdürülebilirlik. Atıklarımızı geri dönüşüme kazandırarak, doğal kaynakların korunmasına, enerji tasarrufuna, geleceğe ve ülkemize katkı sağlıyoruz” dedi.


EXAR, Ar-Ge faaliyetlerini güçlendirecek

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimi EXAR, 2,4 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı. Yatırım tutarı, şirketin Ar-Ge faaliyetlerini güçlendirmek ve yurtdışı pazarlarda genişlemesi amacıyla kullanılacak. EXAR’a yatırım yapan isimler Actonn VC, Soner Babüroğlu ve Ozan Kozan oldu. Alınan bu yatırımın, şirketin Ar-Ge faaliyetlerini güçlendirmek ve yurtdışı pazarlarda genişlemek amacıyla stratejik bir şekilde kullanılacağını söyleyen EXAR Kurucu Ortağı Hasan Koyuncu Koyuncu, “Bu kaynaklar, inovasyon ve teknolojik gelişmelerle rekabet avantajımızı artırmak için Ar-Ge projelerine yönlendirilecek ve aynı zamanda uluslararası arenada varlığımızı güçlendirmek için pazar geliştirme faaliyetlerine harcanacak” dedi.


Tosyalı Holding İspanya’nın önde gelen STS şirketini satın aldı

Türkiye’nin global çelik üreticisi Tosyalı, Avrupa’da giderek artan yeni hidrojen dağıtım ağlarıyla yükselen talebi karşılamak üzere İspanya’nın önde gelen çelik boru üreticilerinden Baika Steel Tubular System (STS) fabrikasını satın aldı. Cezayir, Senegal ve Angola’daki yatırımlarından sonra İspanya’daki bu satın alma ile global büyümesini sürdüren Tosyalı, yıllık 150 bin ton spiral boru üretim kapasitesine sahip olan STS’de yapacağı yeni yatırımlarla tesisin kapasitesini 240 bin ton/yıla çıkarmayı hedefliyor.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı yapılan satın almaya ilişkin, “Önümüzdeki 5 yılda dünyanın en büyük 30 çelik üreticisinden biri olma hedefiyle global yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Ana gündemimiz olan sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda yaptığımız yatırımlarla, AB Yeşil Mutabakat ile daha da hızlanan değişim ve dönüşüm sürecinin sektördeki öncülerinden biri olmak için çalışıyoruz. Bizim gibi birçok sanayi şirketinin üretimde hidrojen kullanımına yönelmesiyle hidrojen dağıtım ağlarının giderek yaygınlaşacağını öngörüyoruz. İspanya’da yaptığımız bu satın alma ile bu alanda yükselecek spiral çelik boru talebini karşılamayı amaçlıyoruz.  Tesiste yapacağımız yatırımla kapasiteyi artırırken aynı zamanda AB Yeşil Mutabakat ile uyumlu yeşil çelik üretimimizi de güçlendireceğiz” ifadelerinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM