Rekabet Kurumu tarafından ‘2023 Yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu’ yayımlandı. Rapora göre, 2023 yılında Rekabet Kurumu tarafından toplam 217 adet birleşme, devralma ve özelleştirme işlemi incelendi. Özelleştirmeler hariç olmak üzere, bu işlemlerden 94’ünde hedef şirket Türkiye kökenli oldu. Bildirilen bu işlemlerin toplam işlem bedeli yaklaşık 162 milyar 555 milyon TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde toplam işlem bedeli yaklaşık 425 milyon TL olan üç özelleştirme işlemi incelendi. Böylelikle geçtiğimiz yıl Türkiye kökenli şirketler için 97 işlemde öngörülen toplam işlem bedeli yaklaşık 163 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.
En yüksek işlem değeri hayvansal üretimde
Hedef şirketin geçtiğimiz yıl Türkiye kökenli olduğu birleşme ve devralmalar içinde en çok işlem, 11 işlem adediyle ‘elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı’ ile ‘bilgisayar programlama, danışmanlık ile ilgili faaliyetler’ alanlarında; en yüksek işlem değeri ise ‘hayvansal üretim’ alanında gerçekleştirildi. Aynı dönemde incelenen üç özelleştirme işlemi ‘mobilya’, ‘tekstil ürünleri’, ‘giyim eşyaları’ ile ‘imalat’ sektörünün muhtelif alt kollarına ilişkin iken; en yüksek bedelli özelleştirme işlemi ‘giyim eşyalarının imalatı’ alanında yapıldı.
Yabancı yatırımcılarda Almanya ilk sırada
Rapora göre, yabancı yatırımcılar tarafından 2023’te 35 ayrı birleşme ve devralma işleminde Türkiye kökenli şirketlere yatırım yapılması öngörüldü. Yabancı yatırımcılar arasında işlem bazında yapılan sıralamaya göre, ilk sırada 8 işlemle Almanya, ikinci sırada 5 işlemle Hollanda kökenli yatırımcılar yer aldı. Hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu bu işlemlerde yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirileceği bildirilen yatırım tutarı yaklaşık 68 milyar TL oldu. Yabancıların yurt dışında gerçekleştirdikleri 113 birleşme ve devralma işlemi de incelendi. Türkiye kökenli şirketlere doğrudan yatırım öngörülmeyen bu işlemlerde, bildirilen toplam işlem bedeli 57 trilyon 362 milyar TL olarak gerçekleşti.
Faaliyet alanlarına göre bazı sektörler öne çıktı
Yabancı yatırımcıların 2023’te küresel düzeyde gerçekleştirmeyi planladıkları 36’sı Türkiye’de ve 113’ü yurtdışında olmak üzere toplam 149 işlem ekonomik faaliyet alanlarına göre sıralandığında, dünya genelinde yatırım yapılan sektörlerden öne çıkanlar şu şekilde oldu: Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, programcılık ve yayıncılık faaliyetleri, gıda ürünlerinin imalatı, kimyasal ürünlerin imalatı, temel eczacılık ürünleri imalatı, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı. Rekabet Kurulu, geçtiğimiz yıl birleşme ve devralma işlemlerini son bildirim tarihinden ortalama 13 gün sonra karara bağladı. Aynı yıl içerisinde bir işlem nihai incelemeye alınırken, söz konusu işlem için inceleme süreci devam ediyor.