Serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik işlemleri için bu yıl uygulanacak asgari ücret tarifesi belli oldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan, ‘2024 Yılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi’, 1 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olacak. Buna göre; 2024 yılında serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik işlemleri için defter tutma bedeli 285 TL ile 6 bin 497 TL arasında değişecek. Kuruluş işlemlerine yönelik çalışmalar için 8 bin 82 TL, değişiklikler için ise 8 bin 684 TL’ye kadar ödeme yapılabilecek. Bu ödemeler, işlemlerin karmaşıklığı ve sürekliliği dikkate alınarak belirlenmiş ve sektördeki güncel ekonomik koşulları yansıtmayı amaçlamakta.
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) tarafından konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, Birlik tarafından yaklaşık 4 aydır çalışmalar yürütüldüğü, tarifeye ilişkin beklenti ve taleplerin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dahil Bakanlığın hemen her kademesine detayları ile anlatıldığı aktarıldı. Birlik, mali müşavirlik asgari ücret tarifesine yüzde 106 oranında zam yapılması gerektiğini ve buna göre hazırlanan tarife taslağını Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sunduklarını ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, enflasyonla mücadeleyi gerekçe göstererek tarifeye yeniden değerleme oranının (yüzde 58,46) üzerinde bir zam yapılmayacağını belirttiğini ifade etti.
Yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Ülkemizin enflasyonla mücadelesine saygı duymakla beraber, diğer meslek grupları için dikkate alınmamasına rağmen mali müşavirlik ücretlerinin enflasyonu artıran bir unsur olarak değerlendirilmesine katılmıyoruz. 2024 yılı tarifesinin bu haliyle uygulanabilir olmadığını düşünüyoruz. 2023 yılı mevcut tarifemizin yüzde 106 oranında artırılması beklenirken, yüzde 58 oranında artışın yapılması ekonomik gerçeklikle ilgisi bulunmayan ve gerçek hayatta uygulanabilir olmayan bir tarife yapısının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Ülkemizin vergi gelirlerinin toplanmasını sağlayan, özellikle bu yıl ve izleyen yıllarda enflasyon muhasebesi uygulayarak, işletmelerimizin mali tablolarının gerçek durumu ifade etmesine ve bunun sonucunda da ülkemiz vergi gelirlerinde beklenen artışı gerçekleştirecek meslek grubu için hazırlanan tarifede artış oranının yüzde 58 olarak belirlenmesi, bu meslek mensuplarının reel kayıplarının daha da artmasına ve iş yapabilme motivasyonunun azalmasına sebep olacak.”
Birlik tarafından, belirtilen tüm bu durumlar nedeniyle Bakanlıkça yayımlanan tarifeye göre meslek mensuplarının iş yapabilmesinin mümkün olmadığının altı çizildi. Bu durumun, mali müşavirlik ofislerin sürdürülebilirliğini ciddi şekilde tehdit etmekte olduğu vurgulanarak, “Ekonomik veriler ışığında tarifede yapılması gereken artış oranının yüzde 106 olduğu tüm bilimsel parametreler dikkate alınarak ortaya konulmuştur. Bu orana göre hazırlanan tarife taslağı E-Birlik Yazılımına yüklenmiş olup, meslek mensuplarımızın bu önerilen ücretlerin altında iş yapmamaları gerekmektedir. Mevcut tarifenin uygulanamaz hale geldiği konusunda fikir birliğine varılmış olup, tarifenin reformist bir bakış açısıyla, çağdaş ve uygulanabilir yeni bir yapıya kavuşturulması amacıyla çalışmaların sürdürüldüğünü de paylaşmak isteriz” sözlerine yer verildi.