Perşembe, Eylül 19, 2024

Ege Koop: Siyasi Partiler Kanunu yeniden düzenlenmeli

Türkiye genelinde yeni yerel yönetimlerin belirleneceği 31 Mart seçimlerine az bir süre kalırken, şirketlerden buna dair açıklamalar gelmeye başladı. Belediyecilik hizmetlerinin yaşamın her alanını ilgilendirdiğini ifade eden Ege Koop Danışma Kurulu, yerel yönetimlere aday olacak kişilerin belirlenmesi için, Siyasi Partiler Kanunu başta olmak üzere ilgili tüm yasalarda demokratik düzenlemelerin yapılması çağrısında bulundu.


“Belediyeler tüzel kişi gibi davranmalı”

Hemen her seçimde yaşanan aday belirleme karmaşasının bu seçimde de yaşandığı belirtilen Ege Koop açıklamasında, önseçim ile belirlenmesi ve parti teşkilatlarının iradeleri ile öne çıkması gereken adayların sayısında astronomik artışlar yaşandığı belirtildi. Açıklamada, “Belediyelerimizin, kent sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından oluşturularak idari ve mahalli özelliğe sahip kamu tüzel kişisi olması gerektiğine inanmaktayız” ifadeleri yer aldı.


“Partiler adayları Ankara’dan belirlememeli”

Ege Koop Danışma Kurulu, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun Belediyeyi ‘Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi’ olarak tanımladığına dikkat çekti. Açıklamada, “Siyasi partilerimizin ortak irade ve talep noktasında birleşmesini; ‘temayül yoklaması’, ‘merkez yoklaması’, ‘kamuoyu yoklaması’, ‘anket’ ve benzeri adlarla yapılan; nihayetinde adayların Ankara’daki parti genel merkezlerinde belirlendiği sistemleri terk etmelerini öngörüyoruz” talebinde bulunuldu.


“Sistem, vizyon üretmek yerine liste yarışı üretiyor”

Bu sistem dolayısıyla adayların ‘seçilmeleri’ için değil, ‘onaylanmaları’ için seçmenlerin önüne konulduğunu vurgulayan Ege Koop Danışma Kurulu, açıklamasında “Vizyon üretmek yerine liste yarışı ve karmaşası üreten bu sistem, Siyasi Partiler Kanunu’nun 41 yıldır değişmeyen sonucu. Demokrasimizin vazgeçilemez unsuru olan siyasi partilerimizin, yerel yöneticilerin çoğunlukla ‘eş, dost, akraba, yanında çalışan’ kişiler yerine, tamamıyla ‘inandıkları partiye üye olmak isteyen’ vatandaşlardan oluşacak bir üyelik yapılandırmasına kavuşturulmaları ve parti içindeki tüm seçimlerin de bu gerçek üye yapısı ile tamamlanması gerekmekte” ifadelerine yer verdi.


“Hakim denetimli bir mekanizma kurulmalı”

Partilere üye olmak isteyen vatandaşların irade ve taleplerini sonuçlandıracak ‘hakim denetimli’ bir mekanizmanın kurulması gerektiğini kaydeden Ege Koop Danışma Kurulu, “Tüm siyasi partilerimizi, sağlıklı, sonuç alıcı ve demokrasimize katkı sağlayıcı bir birliktelik ile Siyasi Partiler Kanunu’nda bu yönde gerekli değişikliklerin yapılması konusunda tutum almaya davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM