Perşembe, Eylül 19, 2024

Sanatseverler, ‘İzmir’in Gazoz Tarihine Yolculuk’ etti

KÜBRA CEYLAN

İzmir’de gazoz tarihinin Osmanlı’dan günümüze uzanan hikayesini anlatan ‘İzmir’in Gazoz Tarihine Yolculuk-Gazozuna Var mısın?’ isimli sergi sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Karşıyaka Belediyesi’nin organizasyonuyla gerçekleşen sergide, koleksiyonerler Tolga Bugakaptan ve Nejat Yentürk İzmir’in gazoz tarihine yolculuk yaparak, koleksiyon eserlerini sanatseverlerin beğenisine sundu.


“Eserler yerli sanayinin gelişiminin panoraması”

Sergide bulunan eserler hakkında konuşan koleksiyoner Nejat Yentürk, Osmanlı’dan günümüze kadar gazoz tarihi üzerine bir sergi hazırladıklarını belirtti. Sergide, 100’ü aşkın koleksiyon parçasını sanatseverlerin huzuruna sunduklarını ifade eden Yentürk, “Hem sanayi hem de geçmişimizin günümüze kadar gelişini aktardık. Aynı zamanda bu sergi yerli sanayinin günümüze kadar değişimi ve gelişiminin bir panoraması” dedi.


“Usta-öğrenci ilişkisi ile sergi yaptık”

Gazoz şişesini yalnızca gastronomi alanında ele almadıklarını ifade eden koleksiyoner Tolga Bugakaptan, “Gazozun sanayi geçmişini sergide aktarmak istedik. Gazozun dolumunun tarihsel açıdan nereden nereye geldiğini, tiraj makinesinden, sifon şişelerine kadar gazozun üretimini de sanatseverlere sunduk”dedi. Gazoz şişelerinin çeşitliliğine dikkat çeken Bugakaptan, “Sifonlu, bilyeli ve günümüzde bulunan şişelerin sunumlarını bu sergide sizlere gösterdik. Aynı zamanda gazozun nasıl üretildiğini anlatmaya çalışıp, nerelerde dağıtıldığını sanatseverlere aktarmak istedik” diye ekledi.

Koleksiyon macerasının 15 yıl önce başladığını aktaran Bugakaptan, “Nejat Bey ile yollarımız koleksiyonculuk sayesinde kesişti. Kendisi 30 seneyi aşkın bir koleksiyoner. Zamanla Nejat Bey’in bilgi ve tecrübelerinden destek aldım. Bu vesile ile yollarımız kesişti. Böylece hem bilgisi hem de birikimleriyle beraber güçlerimizi birleştirerek Türkiye’ye usta- öğrenci ilişkisi ile sergi yapmaya çalıştık” diye konuştu.

İzmir’in gazoz tarihini ve Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan hikayesinin anlatıldığı sergi 19 Mayıs 2024 tarihine kadar Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde sanatseverlere açık olacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM