Perşembe, Eylül 19, 2024

3. İzmir Kadın Kongresi cinsiyet eşitsizliğine çözüm arayacak

İzmir Kadın Kongresi’nin 3’üncüsü, 1-2 Şubat 2024 tarihlerinde ‘İkinci Yüzyılda Hayalimizdeki Türkiye’ teması ile gerçekleştirilecek

Bu yıl 1-2 Şubat 2024 tarihlerinde 3’üncüsü ‘İkinci Yüzyılda Hayalimizdeki Türkiye’ teması ile Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılacak olan İzmir Kadın Kongresi’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde, Türkiye İktisat Kongresi öncesi, 2 Şubat 1923’te yapılan İzmir Kadınlar Kongresi’nin ikincisi, geçen yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi, BASİFED ve TÜRKKONFED organizasyonu ile 100 yıl sonra ilk defa İzmir’de yapıldı. 

Toplantıda konuşan Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, Mustafa Kemal Atatürk’ün kadın kongresi için İzmir’i seçmesinin bir tesadüf olmadığını söyledi.

Kadınlar için benzer sorunların hala devam ettiği bugünlerde de bu konu için İzmir’in çok yerinde bir seçim olduğuna işaret eden Kasalı, “İzmir, Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu doğrultusunda, bugün örnek bir kent olarak gösteriliyor. Türkiye’de kadın sorunu çözülmeden hiçbir sorunun çözülemez. Biz bunu içselleştirerek bu kongreyi bir kez daha İzmir’de düzenliyoruz. Kadınlar bir kez daha İzmir’den seslerini yükseltecekler. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması yolunda İzmir’den dünyaya verilecek mesajın önemli katkıları olacağını düşünüyorum. Kongre, bizim ikinci tarihin ise 3’üncü kadın kongresi olacak” dedi.


Toplumsal cinsiyet eşitliği konuşulacak

Kasalı, İzmir Kadın Kongresi’nin, sadece İzmir için değil, Türkiye’nin demokrasi yolculuğunda bir mihenk taşı, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde vazgeçilmez bir eşik olduğunu söyledi. Kongre için bu yıl da dolu bir program hazırladıklarını belirten Kasalı, Türkiye’nin önde gelen ekonomist, gazeteci, STK temsilcisi ve kadın konusuna farklı bakış açıları olan uzmanları bir araya getirdiklerini ifade etti.

FOLKART’ın sponsorluğunda hazırlanan 100. Yaşında İzmir Kadınlar Kongresi kitabının önemine değinen Kasalı, “2 Şubat 2023’te düzenlenen kongreyi takiben iktisat tarihçisi Dr. Serdar Şahinkaya ve Ekonomi Profesörü Dr. Coşkun Küçüközmen kongrede konuşan ve görüş bildiren 60’a yakın kadın STK temsilcisinin konuşmalarını derleyip bu konuşmaları tarihi bir kanıta dönüştürüp, geçmişi geleceğe taşıdılar” dedi.

İki gün boyunca sürecek olan kongrede, İzmir iş dünyasından pek çok konuk fikirlerini ve düşüncelerini paylaşacaklar. Bunun yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği, afetler ve kadın, uluslararası perspektiften kadın hakları temalı forumlar ve paneller gerçekleştirilecek. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM