Cuma, Eylül 20, 2024

“Yerli denetim şirketleri geliştirilmeli”

İzmir Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Başkanı Şerif Yıldız, mali müşavirlik mesleği ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı ‘Bağımsız Denetim Sektörü’ paneli sonrasında açıklamalarda bulundu. Uluslararası faaliyet gösteren denetim şirketlerine karşı, kamusal faydaya yönelik yerli ve yerel denetim şirketlerinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, teknoloji açığının kapatılarak rekabet gücünün artırılması gerektiğini, veri değerlendirme yetisi için uzman ve yeterli ara eleman sayısı ile bağımsız denetim eğitmenlerinin çoğaltılması gerektiğini belirtti.


“Son 10 yıldır muhasebe standartlarında önemli gelişmeler sağlandı”

Kamu Gözetim Kurumu (KGK) yetkililerinin son 10 yıldır muhasebe standartları, katılım finansman muhasebesi standartları, Bobi FRS, denetim gözetim çalışmaları alanlarında önemli gelişmeler sağladığını belirten Yıldız, bu anlamda meslek örgütü olarak Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) nezdinde kurulan Bağımsız Denetim ve sürdürülebilirlik merkezinin önemini vurguladı.

Kamu Gözetim Kurumu’nun, dönüştürülmüş mali tabloların tek bir finansal tablo seti olarak hazırlanması görüşünü paylaştığını belirten Yıldız, yazılım şirketlerinin teşvikinin önemini vurgulayarak, denetim konusunda yaptırım ve disiplin de önemli olduğunu söyledi. 


“Türkiye’deki yabancı denetim firma sayısı az”

KGK Başkan Yardımcısı Mustafa Sözen de Türkiye’deki yabancı denetim firma sayısının dünyadaki örneklerine göre ülkemizde daha az olduğunu, yerli firmaların daha fazla olduğunu, eğitim ve yazılım konularında TÜRMOB’un etkin olması gerektiğini ifade etti.


“Denetim firmaları desteklenmeli”

TÜRMOB Bağımsız Denetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi Başkanı Muharrem Karataş ise gündemde, yetkilendirme sorunu yaşandığını belirtti. KGK tarafından yapılan sınavlar, staj dönemleri gibi uzun bir yolun oluştuğunu aktaran Karataş, tek bir sınavla bağımsız denetçilik hakkının genç meslektaşlar için önemli olduğunu, bunun da bu alanda insan kaynağını arttıracağını ifade etti. Denetim kalitesi ve ücret dengesinin sağlanmasının haksız rekabet açısından önemsenmesi gerektiğini dile getiren Karataş, şirketlerin ve denetim firmalarının, teknik yatırım ve yazılım bütçelerinin de desteklenmesi gerektiğini, kalite yönetim sistemi yapısının fırsat olduğunu bir şirket kültürü ve kalite getireceğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM