Perşembe, Eylül 19, 2024

“Yapay zeka geleceğin inşasında kritik öneme sahip”

Gelişmekte olan dünya ile bilgisayar sistemleri yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Gün geçtikçe bilgisayar sistemleri ve yapay zekaya ilgi artıyor ve bunlar üzerine yapılan çalışmalar da önem kazanıyor. Yapay zeka üzerine çalışmalar yürüten Leiden Üniversitesi İleri Bilgisayar Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Cem Ünsal, ‘Yapay Zekada Modellerin Seçilmesi ve Değerlendirilmesi’ adlı seminer gerçekleştirdi. Karşıyaka Belediyesi Kolektif Girişimcilik Merkezi’nde yapılan seminerde Dr. Ünsal, yapay zeka dünyasındaki güncel gelişmeleri ve pratik uygulamaları paylaşarak, katılımcılara modellerin nasıl seçileceği ve değerlendirileceği konusunda stratejik bakış açıları sundu.

Dr. Ünsal, yapay zekanın potansiyelini kabul etmenin, geleceğin inşasında kritik bir adım olarak öne çıktığını vurguladı. Günümüz iş dünyasında, yapay zeka teknolojilerinin giderek artan bir şekilde kullanılmasının işletmelerin rekabet üstünlüğü elde etmesine yardımcı olduğunu dile getiren Dr. Ünsal, ancak yapay zekanın faydalarından yararlanabilmek için risklerin en aza indirilmesi üzerinde de durulması gerektiğinin altını çizdi. Dr. Ünsal, “Kaynak kodu yayınlanmaya programları çok güvenlikli bulmuyorum. Şirketlerin açık kaynaklı özgür yazılım geliştirmesini tavsiye ederim. Açık kaynaklı program kullanılması, özgür yazılım kullanılması diğer tip programlara göre daha çok önem arz ediyor. Bu hem daha güvenli, hem de mahremiyete daha saygı duyacak bir çözüm” ifadelerini kullandı.


“Yapay zeka sanat yapma sürecinin yeni bir parçası”

Yapay zeka ile birlikte sanat alanındaki dönüşüm ve bunun güncel sanat uygulamalarına etkileri hakkında konuşan Dr. Ünsal, yapay zekanın sanat alanındaki uygulamalarını enteresan bulduğunu ifade etti. Dr. Ünsal, “Genelde sanat alanında üretici modeller konusunda çok ciddi atılımlar oldu. Tabi teknoloji geliştikçe aslında neyin sanat, neyin sanat olmadığı konusunda da sorular ortaya çıkabiliyor. Yapay zekanın ürettiği sanat ya da sanat başlangıcı, sanatçıların kullanabileceği yeni bir teknik. Yapay zeka artık sanat yapma sürecinin yeni bir parçası. Bu hayatımızın gitgide daha da içine girecek ve sanatçıların buna adapte olması konusu çok önemli. Bunu kendi işlerinin, kendi profesyonel süreçlerinin bir parçası haline getirmelerinde fayda olacağını düşünüyorum” diye konuştu.


“Genetik konusunda daha çok adımlar atılabilir”

Yapay zeka sistemleri ile daha hızlı, daha ucuz ve daha doğru halde DNA’nın çözümlenebildiğini ve analiz edilebildiğini söyleyen Dr. Ünsal, “Yapay zeka ve makine öğrenimi uygulamalarındaki gelişmeler sayesinde, araştırmacılar genom dizilimi ve gen düzenleme yoluyla genomik verileri daha iyi yorumlayabilecek hale geldi. Genetik konusunda daha çok adımlar atılabilir. Ayırıcı modeller bir genetik hastalığın var olup olmadığı konusunda sorularınızı yanıtlamamızı sağlayabilir. Bu konuda zaten bazı atılımlar var. İstatistik de bu konunun zaten her zaman parçasıydı. Yapay zeka da istatistiğin günümüz dünyasındaki kullanılış şekli. Dolayısıyla buradaki genetik ve gen dizilimi alanında yapay zekanın öneminin büyüyeceğini görüyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM