Cuma, Eylül 20, 2024

“İzmir Körfezi’ni birleştireceğiz”

Dağ, ‘İzmir Körfez Geçişi’ projesiyle birlikte yapılacak raylı sistemin, her iki yakadaki raylı sistemlere entegre edileceğini söyledi

AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi vaatlerini anlattığı proje tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. İzmir Körfezi’ni bir uçtan bir uca birleştirmesi amaçlanan ‘İzmir Körfez Geçişi’ projesini tanıtan Dağ, “İzmir’in iki yakası birbirine bağlayan bir köprü ve tüp geçit projesi.Körfezin iki yakasını birbirine daha da yakınlaştıracak bu proje, şehrimizin ulaşım ağını köklü bir şekilde dönüştürecek” diye konuştu. Projenin 12,6 kilometre, gidiş geliş 3 şeritli yol, 6,9 kilometresideniz geçişi olmak üzere 4 bin 175 metre körfez deniz köprüsü ve yapay ada içereceğini belirten Dağ,Projeyle birlikte yapılacak raylı sistem, her iki yakadaki raylı sistemlere entegre edilecek. Bu sayede, İzmir’in ulaşım ağında entegre, verimli ve hızlı bir sistem oluşturulacak” ifadelerini kullandı.


Yeni çevre yolu, emisyonda düşüş sağlayacak

İzmir’in trafik meselesine köklü bir çözüm getirmesi hedeflenen ‘İzmir’e Yeni Çevre Yolu Projesi’ni de hayata geçireceklerini söyleyen Dağ, “Yeni çevreyolumuz ile şehrin trafiğini rahatlatmayı, şehre nefes aldırmayı hedefliyoruz. Bu yol şehrin içindeki araç yoğunluğunu azaltarak, emisyon miktarlarında önemli bir düşüş sağlayacak. Yeni çevreyolunun devreye girmesiyle, Menemen-Bayraklı arası trafikte kalma süresi 10 dakikaya, Menemen-Buca arası ise 20 dakikaya inecek” dedi. Dağ, “Yeni çevreyolunu şehir merkezine bağlayacak 9 önemli bağlantı yolu yapacağız. Bu bağlantı yolları şunlar olacak; Koyundere, Harmandalı-Ulucak, Harmandalı-Çiğli, Örnekköy Mezarlık bölgesi, Doğançay, Şehir Hastanesi, Manisa Yolu, Ambarlar Bölgesi İzmir -İstanbul Otoyolu Bağlantısı, Buca-Çeşme Otoyol Ayrımı” diye anlattı.

Karşıyaka ve Konak tramvay hatlarını birleştirerek, hafif raylı sistem ağının bütünleştirileceğini açıklayan Dağ, şöyle dile getirdi: “Yapımı devam eden Buca Metrosu’nu tamamlayacağız. Halkapınar-Otogar İZBAN hattını hayata geçirerek havalimanı ile otogar arasında kesintisiz raylı ulaşımı sağlayacağız. Karabağlar-Gaziemir Metrosu çalışmalarına başlayacağız. İZBAN’a yeni rota olarak Bergama-Kınık hattının eklenmesiyle İzmir’in ulaşımını modern, hızlı ve çevreci bir yapıya kavuşturacağız. İZBAN’a 4 durak ekleyeceğiz.  Devam eden Gürçeşme ve Katip Çelebi Üniversitesi durakları hızlıca hayata geçirilecek, Asarlık ve Koyundere duraklarını da en kısa sürede yapacağız. 30 yeni tren seti alarak, istasyonlardaki 24 dakikalık bekleme süresini 12 dakikaya, 12 dakikalık bekleme süresini ise, 6 dakikaya indirerek hemşehrilerimize zamandan yarı yarıya tasarruf ettireceğiz.”


’90 Dakika’ uygulaması geri gelecek

Toplu ulaşımda ‘90 dakika’ uygulamasını da geri getireceklerini söyleyen Dağ, “Genç İzmirim Kart sahipleri için bu süreyi 120 dakikaya çıkartacağız. Mevcut otopark tarifelerinde Nisan 2024 itibariyle yüzde 50 oranında indirime gideceğiz 5 yıl içerisinde yapacağımız toplamda 100 bin araç kapasiteli yer altı otopark projelerimizle bir sorunu daha bitireceğiz. Çok amaçlı olarak kullanılabilecek bu yer altı otoparklarımızın üzerinde spor salonu ve sanat merkezi gibi sosyal tesisler inşa edeceğiz” dedi. Şehir merkezinde trafiğe neden olan kavşaklarda da düzenlemeler yapacaklarını söyleyen Dağ, “Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerine yapılacak 4 adet battı-çıktı ile trafik ışıklarını ortadan kaldırarak, Konak’tan Balçova’ya kesintisiz ulaşım sağlayacağız. Şehir hastanesi ulaşımını rahatlatacak buradaki yoğunluğu azaltacak kavşak düzenlemelerini hızlıca hayata geçireceğiz” dedi. 

Otogarı da yenileyeceklerini açıklayan Dağ, “Yenileme projesi kapsamında, mevcut kot farkını koruyarak, otobüslerin giriş ve çıkışlarının ayrı katlardan yapılmasını sağlayacağız. Bu, hem trafik akışını kolaylaştıracak hem de terminalin işlevselliğini artıracak bir adım olacak. Mevcut iskeleleri aktif hale getirerek, deniz ulaşımının payını yüzde 2,5’ten yüzde 5’e çıkartarak, toplam ulaşım içindeki payını 2 katına artıracağız” ifadelerine yer verdi. 0-7 yaş arasında çocuğu olan annelere ulaşımı da ücretsiz yapacaklarını vurgulayan Dağ, “Kadın girişimcilerimize pozitif ayrımcılık yaparak, kent genelinde oluşturacağımız teknopark ve kuluçka merkezlerinde minimum yüzde 30 kullanım payı ayıracağız” diye konuştu.


Çiğli Atık Su Artıma Tesisi’ne 1,5 milyar TL yatırım sözü

İzmir Körfezi’nin yeniden hayata dönmesi için Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin modernizasyonunu ve kapasitesinin arttırılmasını sağlayacaklarını belirten Dağ, “Şu anda körfezin dibinde 2,5 metreyi aşkın balçık olduğu açıkça görülmekte. İzmir’de, kanalizasyonlardan çıkan atık suyun yüzde 70’i Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde toplanıyor. Ancak, mevcut tesisin teknolojisi eskimiş ve yetersiz kaldı. Bu durum, atık suların arıtılmadan körfeze salınmasına, İzmir Körfezi’nin bugünü ve geleceğinin yok edilmesine neden olmakta. 4. fazın yapım sürecini ivedilikle tamamlayacağız, Ardından ilk üç fazın modernizasyonunu gerçekleştireceğiz. Yaklaşık 1,5 milyar TL olan bu yatırım, İzmir’imizin çevresel sürdürülebilirliğinin can damarı olacaktır. Arıtma tesisimiz tam kapasite çalıştığında, günlük ortalama 700 tondan fazla çamur çıkacak” açıklamasında bulundu. 

Geçmişte dökülen yaklaşık 2,5 milyon metreküp çamur olan alanı yeşillendirerek rehabilite edeceklerini söyleyen Dağ, “İnşa edilecek biyogaz tesisi ile bu çamurdan gaz ayrıştırılacak ve İzmir yıllık ortalama 500 milyon TL gelir elde edecek.  Ardından kalan çamur, ikinci bir işleme tabi tutularak karbon nötr kömür elde edilecek, şehrimize buradan da yıllık ortalama 200 milyon TL gelir kazandırılacak. Şehrimizi aydınlatan sokak lambalarını güneş enerjisiyle çalışır hale getirerek, enerji tüketimimizi azaltacağız. Bu sayede, hem enerji maliyetlerimizi düşürecek hem de karbon ayak izimizi minimize edeceğiz. Toplamda 150 megavat kapasiteli güneş enerjisi alanları kuracağız” dedi.


Su ücret tarifesinde %50 indirime gidilecek

Seçimi kazandıkları takdirde Su Ücret Tarifesinde yüzde 50 indirime gideceklerini açıklayan Dağ, “İzmir’de yağmur suyu kanalları her zaman gündem oldu. Bugün gelinen noktada yağmur suyu kanalı yüzde 18 civarında. Üç yıl gibi kısa bir süre içerisinde yağmur suyu kanalımızı yüzde 90’ının üstüne çıkaracağız” şeklinde belirtti. 

Depremle mücadele çalışmaları kapsamında da beş yıl içerisinde, 150 bin konutu yenileyeceklerini açıklayan Dağ, bu çalışmaların yeni kurulacak İZMİR KONUT A.Şgarantörlüğünde gerçekleştirileceğini ifade etti. Öte yandan ‘Serbest Teknoloji Parkı Projesi’yle, Alsancak Limanı’nın arka alanını teknoloji ve inovasyonun merkezi haline getireceklerini söyleyen Dağ,  “Tarihi Elektrik Fabrikası’nı yazılım sektörü ve teknoloji girişimcilerinin kullanımına sunarak, geçmişle geleceği buluşturacağız. Alsancak Tren Garı’mızı ‘Yenilikçi Ulaşım Politikaları Araştırma Merkezi’ olarak yeniden hayata geçireceğiz” dedi.


Tarım ve Hayvancılık Teknoparkı kurulacak

Yenilikçi tarım ve hayvancılık tekniklerinin geliştirilmesi için ise Tarım ve Hayvancılık Teknoparkı kuracakları vaadinde bulunan Dağ, “Bu merkezler, ilgili alanlarda çalışma yapmak isteyen girişimcilerimizin vazgeçilmez alanı haline gelecek. Teknoparkımızda tarım ve hayvancığa yönelik yenilikçi uygulamalar geliştirilecek. Ayrıca, şehirlerarası yol üzerinde kurulacak ‘Ekolojik Tarım Pazarları’ ile yerel üreticilerimizin organik ve doğal ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırmasını sağlayacağız. İzmir’in zengin tarım ürünlerini öne çıkarmak ve turizmi canlandırmak için Tematik Köy Projeleri’ni hayata geçireceğiz,  Tarım Festivalleri düzenleyeceğiz” cümleleriyle vaatlerini sıraladı. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM