Cuma, Eylül 20, 2024

Kemeraltı’nda ramazan sakin geçecek

ENSAR ÇIRAK

Ramazan ayına sayılı günler kaldı. İşlerinin bu dönemde açılması beklenen esnaf ise kötüleşen ekonomi ve seçim döneminin de etkisiyle beklediği satışı yapamıyor. Kemeraltı esnafının ramazan öncesi işlerini değerlendiren Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Kemeraltı’nda her dönemin geçmişi aratır nitelikte olduğunu söyledi. Seçim döneminde olmalarının da Kemeraltı’ndaki esnafı olumsuz etkilediğini belirten Girgin, “Ramazan sakin geçecek” dedi. 

Ramazan ayı alışverişinin insanın alım gücüyle alakalı olduğunu ifade eden Girgin, “Herkes kendinden bir şeyleri kesiyor. Peynirin kilosunu, aşın kilosunu ister istemez bazen kesmek zorunda kaldığı bir süreç. Bu Kemeraltı esnafına nasıl yansıyor dersen çok mutlu değiliz. Ama iş yapıyoruz. Havalardan ötürü insanlar buraya yine psikolojik olarak geliyorlar” şeklinde dile getirdi.


“Ramazan yoğunluğu esnafın ihtiyacını kapatmıyor”

Seçim döneminde olmalarının ister istemez insanları gerdiğine de dikkat çeken Girgin, “Seçimden sonra her şeyin zamlanacağı, zor bir sürecin başlayacağı izlenimi veriliyor. Bu esnaf açısından da gergin bir durum. Stabil parası olan memur için de emekli için de işçi için de ciddi bir sıkıntı. Bu süreci hep beraber göreceğiz ama bize gelen, esnafın ramazandaki yoğunluğu bizim ihtiyaçlarımızı şu anda kapatmıyor, görmüyor. Hala açıkla devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.


“Ramazan paketleri etik değil”

Zincir marketlerin ramazan ayında satışa sunduğu ramazan erzak paketlerini etik bulmadığını söyleyen Girgin, Kemeraltı esnafının böyle bir şey yapmaya gücünün olmadığını dile getirdi. Zincir marketlerin aldığı ürünün tonajının Kemeraltı esnafının aldığından çok daha uygun fiyatlı olduğunu vurgulayan Girgin, şöyle konuştu: “Çünkü buradaki esnaf kendi dükkanı için 100 kilo alıyorsa o marketler 100 bin ton alıyor. Bütün Türkiye için alıyor. Bizim onlarla aynı şeyi yakalamamız zor. Herkes kendi işini yapsın” dedi. 

Perakende yasasının çıkmamasının ise esnafın en büyük sıkıntısı olduğunu dile getiren Girgin, “O da boşluk. Altı doldurulmadı. Her semt içerisinde, her metrekare içerisinde bakkal gibi, büyük market şeklinde girdiler ve çıkmıyorlar. İster istemez buradaki yaşam savaşı veren esnaf için de o sektörler için ciddi bir sorun. Bunu dile getirenler zaten var. Ama bir türlü çözülmedi. Kemeraltı’nda belli kalitedeki esnaf az da olsa ramazan kolisi hazırlayabilir ama bu çoğul bir şey değil” cümlelerine yer verdi.


İklim şartları da esnafı etkiledi

Kemeraltı esnafının iş yapmasında hava koşullarının oldukça etkili olduğunu belirten Girgin, “Hava güzelse, yaza denk gelmişse dışarıdan gelen yabancılar, Almancılar, turistler veya okulların tatil olması bize çok yansıyor. Ama havaların bu şekilde gitmesi de anormal. İklim şartlarından ötürü yağmur beklerken yağmurun olmaması, soğuk beklerken soğuktan para kazanacak esnafın montunu, ayakkabısını veya onunla ilgili olan ürününü satamaması da onları etkiliyor. Bu birbirini tetikleyici bir durum” diye konuştu. 

İnsan ilişkisi açısından Kemeraltı’nın cazip bir nokta olduğuna değinen Girgin, insanların buraya gelip pazarlık yapabildiğini, indirim alabildiğini, eksiğini tamamlayabildiğini söyledi. Girgin, “Bir yaşam var, ne yaparsan yap insan o ihtiyacını azami olarak görmek istiyor. Bir kilo almıyor da 250 gram alıyor. Önümüzdeki ay alırız diyor. Bu yüzden her dönemin geçen dönemi arattığı bir dönemdeyiz. Tabi pandemiyi de yaşadık biz, pandemide sıfırdık. O günleri düşünürsek bugün yine şanslıyız” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM