Pazartesi, Ekim 21, 2024

Geleceğin işe alımı kadın gücüyle şekilleniyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Kadın girişimci oranı 2023 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 16,6 iken AB ülkelerinde bu oran yüzde 33 olarak görülüyor. Küresel Cinsiyet Farkı 2023 Raporu’na göre yapay zekada çalışan kadın temsili çok yavaş ilerlemekte olup, yapay zeka alanında çalışan kadınların oranı bugün yüzde 30. İşe alım sürecini etkin ve verimli hale getiren yapay zeka tabanlı bir İK teknolojisi olan ve yönetim kurulunun yüzde 70’i kadınlardan oluşan hiringcycle.ai Genel Müdürü Ahu Bade Özkan; “hiringcycle.ai’ın temel bilgisi ve verilerini oluşturan ekip olarak biz yıllardır, din, dil, cinsiyet, fiziksel özellikler, okul, hatta bölüme göre değil; ilgi, bilgi ve yetkinliğe göre işe alım yapılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.


“Kadın ve erkek arasındaki maaş farkı %40’lara dayanıyor”

Türkiye’de işgücüne katılma oranının erkeklerde yüzde 71 iken kadınlarda yüzde 35,8 olduğunu dile getiren Özkan, sözlerine şöyle devam etti: “Kısaca çalışan kadın çalışan sayısı erkek çalışan sayısına göre yüzde 35 daha az. Talent Melon -Endeavor Türkiye Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Raporu’na göre özellikle yeni dünyanın inşasına katkı sağlayacak teknoloji rollerinde başlangıç seviye pozisyonlarında çalışan kadın oranı yüzde 40 iken, C seviye rollerde bu oran yüzde 28. Hiringcycle.ai’ da biz bir teknoloji girişimiyiz ve ekibimizin yönetsel rollerindeki kadın oranı yüzde 70. Bu oran ile Türkiye ortalamasının üzerinde kalıyoruz. Ayrıca her gün altını daha çok çizerek dile getirdiğimiz gibi, aynı rolde-eşit yetkinlikte bir kadın ve bir erkek arasındaki maaş farkı maalesef yüzde 40’lara dayanıyor. Yapay zeka, veriyi doğru vermeniz ve algoritmayı doğru verilere göre eğitmenizle sonuç verir. Her şeyden önce insanın işe alımdaki ön yargılarının bertaraf edilmesi hepimiz için en önemli başlangıç noktası olacak.”


Doğru yönlendirilmiş bir yapay zekanın önemine vurgu

Günümüzde işe alımların yalnızca teknik becerilere göre yapılmaması gerektiğini savunan Özkan, “21. yüzyıl iş dünyası sürekli değişiyor ve esnek, yaratıcı, eleştirel düşünen insanlara ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle aday değerlendirme sürecini, video mülakat sistemiyle ve yetkinlik bazlı bir anlayışla yönetmek, iş yerinde başarı ve sürdürülebilir büyüme için hayati önem taşıyor. Bu yetkinlikleri taşıyan adayları ayrıştırıcı ve önyargı barındırıcı hiçbir unsuru dikkate almadan direkt olarak işe yerleştirmeyi ancak doğru yönlendirilmiş bir yapay zekanın yapabileceğini düşünüyoruz. hiringcycle.ai ile hatalı işe alımın önlenebileceğine ve önyargılardan bağımsız istihdam yapılabileceğine inanıyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM