Pazar, Kasım 10, 2024

Esnaf yeniden senede yöneldi

Sağlık ürünü, mobilya ve elektrikli eşya alımlarında taksit sayısı 12 aydan 9 aya düşerken, geçmiş yıllarda başvurulan senet uygulaması esnaf arasında yeniden gündeme geldi


ENSAR ÇIRAK

Merkez Bankası’nın (MB) ekonomiyi düzeltmek için attıkları sıkılaşma adımları sektörlerin ticaretini etkilemeye devam ediyor. MB’ye bağlı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) geçtiğimiz günlerde yayımladığı ‘Kredi Kartı Taksit Sınırları ve Yasakları’na göre, sağlık ürünü, mobilya ve elektrikli eşya alımlarında taksitlendirme sayısı 12 aydan 9 aya düşürüldü. Sektör temsilcileri bu durumun esnaf arasındaki alışverişe ket vuracağını ve nihai müşteriye yüksek fiyatlar olarak yansıyacağını söyledi. Mobilyacılar BDDK kararı sonrası kendi içinde çözüm arayışına giderken geçmiş yıllarda başvurulan bir yöntem olan senet uygulaması sektörde yeniden gündeme geldi.


Özkoparan: Kararın çok iyi irdelenmesi gerekiyor

İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, sektörün ekonomiyle orantılı kötü gidişatı nedeniyle kredi kartı taksit sayısının 9 aya düşürülmesinin de 15 aya çıkarılmasının da mobilyacının işlerinde pek bir değişiklik yaratmayacağını ifade etti. Taksit sayısının 9’a düşürülmesinin hükümetin aldığı bir karar olduğunu hatırlatan Özkoparan, “Ama piyasaya ne yapar? Enflasyonu düşürür mü? Bunların çok iyi irdelenmesi gerekiyordu. Esnaf senedi sepeti kaldırmıştı. Kendi arasında alışverişini yaparken, malzemesini alırken dahi kredi kartıyla alışveriş yapıyordu” dedi. Ödeme yöntemine göre fiyatın da değiştiğini belirten Özkoparan, “Eskiden senetlerde oldu gibiydi. Enflasyon farkını 1980’lerin sonunda, 1990’lı yıllarda 4 aylık senede yaklaşık yüzde 36-40 vade farkı verirdik. Sanki o günlere doğru tekrar geri dönüyoruz” dedi.

Alışverişte kredi kartının kalkması durumunda senet uygulamasının gelmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Özkoparan, “Kredi kartı taksit sayının 12 aydan 9 aya düşürülmesi çok bir şey değil. Ama önemli olan burada asıl fiyatlara intikal eden, esnafın kendi arasındaki alışverişi. Siz bana mutfak yaptırıyorsunuz, ben de mutfağı yapmak için gidiyorum, ‘mdf’ alıyorum. Benim buradaki mdf’ye verdiğim vade farklı önemli. Diğer taraftan diğer malzemelerin verdiği o ekstra farklar önemli. Ama nihai tüketicinin buradaki belini kıracak olan nedir? 12 ay yerine 9 aya düşürüldü. Bu bazısını çok etkileyecek ama bazısı da pek fazla etkilemeyecek” yorumunu yaptı.


Esnaf ‘yaz deftere’ mi diyecek?

Taksit sayısındaki düşüşün esnaf arasındaki ticareti etkileyeceğini ve bunun da tüketiciye yansıyacağını vurgulayan Özkoparan, “Enflasyonu düşürmek için şimdi bu uygulanmak isteniyor. Ama zaten kredi kartı bir araçtı. Eskiden nasıl çek, senet bir araç ise bu da bir araçtı. Şu anda o aracı kaldırırlarsa, başka bir tarafa dönecek mecburen. Ya senede ya da çeke dönecek tekrardan. Veyahut da esnaf kendi arasında ‘yaz deftere’ diyecek, alışveriş yapacak. Böyle görünüyor” diye konuştu.


Sel: Kredi kısıtlaması esnafı çok etkileyecek

İstanbul Mobilyacılar ve Döşemeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Recai Sel de BDDK kararının sektörü etkileyeceğini söyledi. Halihazırda ekonomik sıkıntı olduğunu ve esnafların krediyle geçinebildiğini vurgulayan Sel, “Kredi alarak işlerini görüyorlardı ama bu kredinin de uzun vadeli olması onların çok işine yarıyordu. Şimdi bu kredi kısıtlaması esnafı çok etkileyecek. O yüzden esnaflarımız da bizi aramakta. Geriye gelmesi için bizden talepleri var. Tekrardan 12 aya çıkartmak için. Tekrardan eskiye dönüşü olabilir mi diye talepleri, ricaları oldu ama tabii bu mümkün değil. Onun için de biz yazılarımızı Ankara’ya yazdık. Böyle bir sıkıntı oluşacağını, esnafın taleplerin olduğunu söyledik. Esnafımız üzülecek” dedi.

Elindeki sermayesi azalan müşterinin de bu durumdan etkileneceğini ve sektör arzına kısıtlı bir cevap verebileceğini dile getiren Sel, öte yandan senet uygulamasının İstanbul esnafı arasında da yeniden gündeme geldiğini belirtti. Bazı mobilyacı esnafların tekrardan senede döndüğünü ifade eden Sel, “Tabi mevzu olduğu zaman sizler de dönün diye bir talepte, tavsiyede bulunan arkadaşlarımız oluyor ama bunu yine sermayesi olan, senetle yapabilecek. Senede dönüş olabilir” diye konuştu. Sel, bu durumun kayıt dışı ekonomiyi körükleyeceğini de vurguladı.

Sektör sedyede
Mobilyada taksitlendirmede limitinin düşürülmesinin sektöre etkilerini değerlendiren Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle, bu durumun kayıt dışı ekonomi anlamına geldiğini belirtti.  Süreci “Tehlikeli bir tablo” diye nitelendiren Gürle, “Bankalar taksit sayılarını indirmeye başladı. 1990’lı yıllarda senetle satış vardı şu anda tekrar başladı. Şu an piyasa sıkışmış vaziyette, sektör sedyede. Şu anda kan ve serum fayda edebilir ama bu süreç uzarsa serum ve kan verseniz de fayda etmez” dedi.
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM