Dokuz günlük bayram tatilinin, vatandaşları daha çok şehir dışına yönlendirdiğini söyleyen Girgin, bayram tatillerinin Kemeraltı esnafını mutlu etmediğini aktardı
BERFİN DURMAZ
İzmir’in en önemli alışveriş noktası olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bu yıl bayram hareketliliği diğer yıllara oranla düşük kaldı. Bu yıl Ramazan Bayramı tatilinin dokuz güne uzatılması nedeniyle vatandaşlar bayramı evde geçirmek yerine şehir dışına çıkmayı tercih etti. Esnafların, yıl boyunca en çok satış yaptıkları zamanın bayramlara yakın günler olduğunu belirten İzmir Tarihi Kemeraltı Derneği Başkanı Semih Girgin, dokuz günlük bayram tatilinin vatandaşları daha çok şehir dışına yönlendirdiğini söyledi. Esnafların dokuz günlük tatilde hazır para harcadıklarını ifade eden Girgin, “Bu nedenle biz bayram tatillerini çok kârlı olarak görmüyoruz. Kısa olması çarkın dönmesi bizim için daha doğru” dedi.
Düğünlerin, sünnetlerin başlayacağı, okulların kapanacağı bu süreçte esnafların hep umutla beklediğini söyleyen Girgin, “Umut ettiğimiz, düzelsin diye düşündüğümüz, hava koşullarının bize çok motive ettiği yaz geliyor. Turistlerin, gurbetçilerin geleceği bir süreç yaklaşıyor. Umarım bereketli bir dönem geçiririz” diye konuştu.
“Bayramda arka sokaktaki esnaflar dükkanlarını kapatıyor”
Dokuz günlük bayram tatilinin, vatandaşları daha çok şehir dışına yönlendirdiğini ifade eden Girgin, bayram tatillerinin Kemeraltı esnafını mutlu etmediğini söyledi. Girgin, “Bu durum tabii ki biraz vatandaşın gücüyle de alakalı. Sürecin uzun olmasından ötürü perakende sektörü, ana cadde de birkaç esnaflar hariç bayramda açık kalıp bu süreci iyi değerlendirmeye çalışıyor. Ama genel toptancılar veya diğer arka sokaklardaki esnaflar dükkanlarını hep kapatıyor. Bu da çarşı ekonomisi açısından ne yazık ki kötü. Esnaflar dokuz günlük tatilde hazır parayı harcamaya başlıyor. O hazır parayı harcadıktan sonra da tatil bittiğinde esnaflar bu sefer işlerin toparlanması için beklemede kalıyor” dedi.
“Eski alışverişler artık günümüzde yok”
Esnafların umutsuz yaşayan toplum olmadığını ve yıllardan beri umutlarının var olduğunu ifade eden Girgin, “Esnaflar var olduğundan beri az daha sabredelim, şu seçimden sonra ya da şu havalar güzelleşsin dediğimiz, hep umut bağladığımız ticaretin çok olağan bir kıstasında kalıyor. Dünya dışında böyle bir sabır taşı yok. Biz sabırlarla iş yapar durumdayız, bu bir gerçek. Tabii ki umutlarımız var, yine umut yeşertiyoruz. Piyasa oturacak diye düşünüyoruz. Yakın zamanda seçim yaşadık, seçimde demek ki her şey oturmadı. Geçtiğimiz hafta bayramdı. Eskisi gibi çarşıda bayram alışverişleri de yok. Kemeraltı’nda bayram için belli iş kollarında alışverişler oluyor. Örneğin yeme içme, eve alacağımız şekerler, kuruyemişler gibi acil ihtiyaçlar insanlara sunacağımız malzemeler daha çok gidiyor. Ama insanlar giyimlerinden, kendilerinden her şeyi fedakârlık ediyor. Kıyafet alışverişi daha çok çocuklara bir şekilde yapılıyor. Anne veya baba veya büyükler artık kendinden geçmiş. Aynı kıyafeti, aynı şeyi uzun zaman artık kullanmaya çalışıyor. Eski alışverişler artık günümüzde yok” sözlerine yer verdi.