Perşembe, Eylül 19, 2024

“Mali müşavirlerin sorunlarının çözümü ekonomiyi etkiliyor”

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkan Şerif Yıldız, Türkiye’de mali müşavirlerin yaşadığı sorunlar hakkında açıklamada bulundu. Yıldız, “Mali müşavirlik mesleği, veriye dayalı bilimsel bir meslekli faaliyettir. Mali Müşavirler ekonomik faaliyetleri finansal veriler aracılığıyla yönlendiriyorlar. Ancak Türkiye’de mali müşavirlik mesleği son yıllarda bir dizi zorlukla karşı karşıya kaldı. Bu zorluklar, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemsel altyapısındaki kesintilerden/arızalardan, karmaşık beyanname altyapısından, vergi mükellefleri adına talep edilen her türlü bilginin mali müşavirlerden istenmesine kadar çeşitli unsurlardan kaynaklanıyor” dedi.

Mali müşavirlerin mesleki sorunlarının çözümü, dolaylı olarak ekonomik büyümenin ve KOBİ’lerin güçlenmesinin de temelini oluşturacağını belirten Yıldız, “Mali müşavirlik mesleğinin önemi ve değeri konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesini önemle talep ediyoruz. Genel talebimiz, mali müşavirlerin mesleki ve örgütsel sorunlarının kalıcı olarak çözülmesi ve bu çerçevede 35 yıl önceki şartlara göre hazırlanan ve artık güncelliğini yitirmiş meslek yasamızın günümüzün ihtiyaçlarına göre yenilenmesi” diye konuştu.


“Mali müşavirler kendi sorunlarıyla baş başa bırakılıyor”

Bu meslek grubunun rutin mesleki faaliyetlerinin dışında yaptıklarını anlatan Yıldız,2014 yılından beri muhasebesini tuttuğu vergi mükelleflerinin faaliyetine ilişkin TÜİK anketlerini doldurması, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü tarafından 2021 yılından itibaren alındığı Gri Listeden çıkmasının bir uygulama adımı olarak ‘gerçek kullanıcı’ bildirimi yapması ve Sanayi Sicil Kanunu kapsamında üretime dayalı Sanayi Sicil Belgesi bulunan kurum/kuruluş, firma ve şahısların İşletme cetvellerinin gönderilmesi isteniyor. Muhasebe kayıtlarını tutması nedeniyle Mali müşavirler kamu kurumlarının veri taleplerini karşılayan bir merkez olarak görülmeye başlandı. Öyle ki son 10 yılda kamunun mali alandaki dijital dönüşümüne önemli katkılar verdi. Buna karşılık kendi ofislerinin dijital dönüşümüne, mesleki uygulamalarda RPA teknoloji kullanımına ve yapay zeka kullanımına ilişkin hiçbir mali destek alamamakta, kendi sorunları ile baş başa bırakılıyor” diye konuştu.


“Karmaşık yapı mali müşavirlerin işlerini zorlaştırıyor”

Yıldız, “Bu kapsamda KOBİ/KOSGEB imkanlarından yararlandırılmadığı gibi, yüksek enflasyon nedeniyle artan ofis kiraları ve asgari ücret zamları ile yükselen personel maliyetleri karşısında mali yükü artan ama gördüğü değer azalan, geliri ve hayat konforu düşen meslek konumunda. Mali müşavirler olarak, sistemin işleyişindeki sorunlar nedeniyle sıklıkla karşılaştığımız güçlüklerle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek ve çözüm önerilerimizi paylaşmak durumunda kaldık. Öncelikle, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemsel altyapısında yaşanan arızalar, mali müşavirlerin işlerini yürütmesini zorlaştırıyor. Sistemin düzeltilmesi ve güncellenmesi için acil adımların atılması gerekiyor. Ayrıca, vergi beyannamelerinin hazırlanması sürecindeki karmaşık yapı hem mali müşavirlerin hem de mükelleflerin işlerini zorlaştırıyor. Bu karmaşıklığın azaltılması ve sürecin daha kullanıcı dostu hale getirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.


“130 bin kişiyi 4 kişi temsil ediyor”

Çatı örgütleri TÜRMOB’un kendi ücret tarifesini yayınlayamaması gibi, kamu vesayetinin aşırı etkili olduğu bir ortamda çalışmanın da mesleğin önemli bir sorunu olduğunu vurgulayan Yıldız, “Mesleğimizin yasal statüye kavuşmasından bugüne süregelen, TÜRMOB ve Odaların özerkliğinin önünde engel olan kamu vesayetinin kaldırılması her zamankinden daha önemli hale geldi. Özellikle, 130 bin kişiyi 4 kişinin, 5 bin kişiyi ise 5 kişinin temsil ettiği bir yapı, demokratik süreçlerde ve mesleki taleplerin karşılanmasında ciddi engeller oluşturuyor. Mali müşavirlik mesleğinin, ekonominin sağlıklı işleyişi için önemli bir rol üstlendiği unutulmamalı. Ekonomik kalkınmanın temelinde KOBİ’lerin güçlenmesi yatıyor ve mali müşavirler KOBİ’lerin kalkınmasına finansal veriler aracılığıyla önemli katkı sağlıyor” dedi.

KAYNAKİZSMMMO
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM