Pazartesi, Kasım 25, 2024

İş Güvenliği Kaptanı

Milletvekilleri bir bölgedeki halka vekalet eden devlet görevlileridir. O bölgede yaşayan halkın sorunlarını ortadan kaldırmak, ihtiyaçlarını gidermek ve o bölgedeki halkın, ülkenin umumi konularına yönelik fikrini, iradesini mecliste temsil etmek için görevlendirilirler. Pratiğin bu teori ile hiçbir alakası yok tabii…

Bir iş yerinde milletvekili rolünü aşağı yukarı temsil eden kişi, kalfa, yahut saha mühendisidir. Çünkü milletvekilleri halkın biraz daha ayrıcalıklı olan çevrelerinden olan insanlardan seçilir. Diğerlerine göre daha zengin, daha varlıklı ve eli kolu biraz daha uzundur. Daha yerele indiğimizde mahalle bazında halkın tam içinden seçilen pek de bir ayrıcalığı olmayan mahallenin insanı dediğimiz muhtar vardır. İşte bu rolün iş yerinde karşılığı yoktur. Bu rol mahallede devletin eli, kolu ve gözüdür. İş yerlerinde ise bu rolün karşılığı kaptandır.

Kanunlaşmış ve kurumlaşmış bir şeyden bahsetmiyorum. İş sağlığı ve güvenliği anlamında işlerinizi kolaylaştıracak, alınan kararları çalışanlara bildirecek, onların fikrini size aktaracak, yine onları güvenlik kuralları ve yapılan faaliyetler ile ilgili hem bilgilendirecek hem ikaz edebilecek, özetle; karar alıcılar ile uygulayıcılar arasında sağlıklı bir köprü olabilecek, onların kendi içinden seçilmiş kişilere ihtiyacınız var. İşte onun adı; “İş Güvenliği Kaptanı!” Bu uygulamayı en son görev yaptığım işletmede varlığına duyduğumuz ihtiyaç sebebiyle kendimiz oluşturmuş ve geliştirmiştik.


Yol Haritası:
Yapılması gereken; bir müfredat oluşturmak ve ihtiyaçları belirlemek.

  • Kaptanın görevlerini, sorumlulukları ve yetkilerini belirle.
  • Bu belirlenenlerden bir eğitim modülü oluştur.
  • Tüm süreci, sebepleri, amaçları, hedefleri ve işleyiş biçimi ile tarif eden bir yazıyı işletmedeki tüm alt, orta ve üst kadem yöneticilere deklare et.
  • Sürecin sağlıklı ilerlemesi için bir destek ve vaat yazısı hazırla. Bu yazıyı en üst yöneticinin imzasıyla yayınla.
  • Kaptanların baretine yapıştırılmak üzere dikkat çekici bir etiket yahut bir yaka kartı veya iş elbisesine dikilebilecek bir amblem hazırla.
  • Tüm kaptanları bu eğitimi vererek onları oryante et.
  • Eğitimin sonunda etiket yahut yaka kartlarını takdim et.

Geliştirdiğimiz bu uygulamadan harika sonuçlar aldık. Sonuçlara değinerek yazıyı uzatmak ve yorum kısmına taşmak istemiyorum. Umarım sizler de alırsınız.

Unutma! “İş sağlığı ve güvenliği, sorumluluk ve yetkileri yönetme işidir.”

Murat Çağlar

Diğer Yazarlar