Cuma, Kasım 22, 2024

Sosyalizasyon

Sosyalizasyonu, çalışanın, içinde yer aldığı ve üyesi olduğu işletmenin değerlerini, normlarını, özetle kültürünü öğrenmesi ve buna göre bir duruş, davranış ve dil geliştirerek diğer iş gruplarına ve çalışanlara sosyal manada eklemlenmesi olarak tarif edebiliriz.

İşletmelerde sosyalizasyon süreçleri kendi kendine doğal bir yol ile yahut kurumsal bir strateji ile sistematik olarak da gerçekleşebilir. Geçerli olan yöntem, konunun kurumsal olarak ele alınıp sistematik olarak işletilmesidir. Bu sistem, çalışanın işletme ile ortak hedeflere sahip olmasını, kurum kültürünü içselleştirebilmesini, işe hızlı adapte olabilmesini, bununla birlikte sosyal diyaloglarını doğal yollarla gerçekleştirebilmesine imkan tanıyan bir yapıda olmalıdır.

Sosyalizasyon süreçlerinin stratejik olarak ele alınıp, sistematik olarak uygulanması, iş grupları arasındaki koordinasyonu, yönetim ve çalışanlar arasındaki sağlıklı iletişimi ve işletmenin tamamına hakim olan birlik ve bütünlük duygusunun oluşumunu sağlar. Bu kazanımlar, sağlık ve güvenlik süreçlerinin payandasıdır.

Sosyal uyumun ve bütünlüğün sağlanmış olduğu işletmelerde problemler ile, onlar henüz ortaya çıkmadan önce mücadele edebilme ve çözüme ulaştırma kabiliyeti oldukça yüksektir. Aynı zamanda bu işletmelerde birimler ve çalışanlar arasındaki iletişim çok güçlü ve süreklilik arz eden bir yapıdadır. Sosyalizasyonun sağlandığı işletmelerdeki çalışanlar, işletmenin temel ve özel değerlerini benimser ve o değerlere karşı saygılıdırlar. İşte bu işletmeler, çalışanlarına güvenlik telkinlerini çok rahat verebilirler ve yüksek seviyede uyum oranlarına ulaşabilirler.

Sosyal süreçlerini başarıyla yöneten işletmeler, kaza ve hastalıklar ile güçlü ve karakterli bir mücadele kabiliyetine sahip olurlar. Bu kabiliyet, geri dönüt olarak işletmenin değerlerini daha da güçlendirir.

İş sağlığı ve güvenliği ajandasının baş konularından olan sosyalizasyon, operasyonel faaliyetlerin iyileştirilmesi için çok önemli ve büyük bir girdidir. Operasyonel faaliyetlerde görülen güvenlik açıkları ve aksaklıklarının gerisinde, arka planında yatan ve en önemli sebeplerden birisi, işletmedeki sosyal uyum ve bütünleşme sorunudur.

Sistematik olarak sosyal bir gelişim gösterememiş olan organizasyonlarda sağlık ve güvenlik tehditleri oldukça fazla, kontrol edilemez ve baş edilmesi zor niteliktedir. Sağlık ve güvenlik tehditlerini kontrol altına almak; birlik – beraberlik, açık iletişim, uyum, ortak hedef ve uzlaşı ile mümkündür. Organizasyonda bu özelliklerin var olmasını ve yaşatılmasını sağlayan yegane birleştirici unsur ise kurumsal sosyalizasyondur.

Bu bilgiye, kültüre sahip olmayan ve sosyalizasyonun kurumsal olarak sağlanmadığı/sağlanamadığı işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği biriminin yahut bireysel olarak profesyonelinin bir sosyalizasyon planı oluşturması ve uygulamaya alması gerekmektedir. Bu gereklilik, işletmedeki güvenlik süreçlerinin iyileştirilmesi ve total güvenlik performansının artırılması için ön koşuldur!

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Murat Çağlar

Diğer Yazarlar