Perşembe, Eylül 19, 2024

Paslanmaz çelik kullanıcı sektöründe ek maliyet endişesi

İlave Gümrük Vergisi oranlarının sene başında yüzde 8’den 12’ye çıkarıldığı paslanmaz çelik sektöründe, yaşanan vergi tartışmaları yeni bir boyuta taşındı. Paslanmaz çelik kullanıcısı sektör temsilcileri yayınladıkları ortak bildiride, yüksek gümrük vergisi uygulamasının ve olası anti-damping önleminin on binlerce kişiye istihdam yaratan işletmeleri olumsuz yönde etkileyeceğinin altını çizdiler.

Soğuk haddelenmiş̧ paslanmaz çelik ürünlerinde 31 Aralık 2021 tarihi itibarı ile yüzde 12’den yüzde 8’e düşürülen gümrük vergisi oranının 31 Aralık 2023 tarihinde yeniden yüzde 8’den yüzde 12’ye yükseltilmesi, beyaz eşyadan otomotive, mutfak eşyalarından medikale paslanmaz çelik kullanan birçok sektörde maliyet artışı yarattığı için tepkiyle karşılanmıştı.


Çin çelik çubuk, profil, köşebent ürünleri ihracat

Ürünlerin %70’i ithalat yoluyla karşılanıyor

Bildiride, paslanmaz çelik ürünleri için yüksek gümrük vergisi uygulanan geçmiş dönemlerde Türkiye sanayisinin zarar gördüğü vurgulanırken, esasen ilgili üreticinin ürünlerinde de yerli girdiler yerine yüksek oranlarda ithal girdiler kullanıldığı bilindiği aktarıldı. Paslanmaz çelik ürünlerinde tek bir firmanın kısıtlı kapasitesi nedeniyle ülke ihtiyacının yüzde 70’inin ithalat yoluyla karşılanmasının zorunlu olduğu da kaydedildi.

Diğer demir-çelik ürünlerinde ortalama ürün fiyatının 650-bin 250 dolar/ton seviyelerindeyken paslanmaz çelik ürünlerinde bu fiyatın 2 bin 500- 5 bin dolar/ton olduğu, dolayısıyla vergi artışlarının ürün fiyatlarında çok yüksek artışlara sebebiyet verdiği kaydedilen bildiride yeni gümrük vergisi oranıyla 300-600 dolar/ton ilave maliyetin yerli firmaların rekabet gücünü olumsuz etkileyeceği vurgulandı.

Türkiye’nin yıllık 650 bin ton paslanmaz çelik tüketimine karşın, yerli soğuk haddeleme firmasının sadece 200 bin ton kapasiteye sahip olduğu ve bu nedenle ülke ihtiyacının sadece yüzde 30’unu karşılayabildiği belirtilen bildiride, “Gümrük vergisine tabi olmayan Avrupa Birliği ve Güney Kore firmaları da daha önce olduğu gibi ürün fiyatlarını vergi artışına paralel olarak artıracak. Dolayısıyla yurtdışına döviz çıkışı farklı boyutlarda ve yüksek miktarlarda devam edecek. Bu artıştan en büyük zararı ülkemizin reel sektörü ve ekonomisi görecek” ifadelerine yer verildi.


KOBİ’ler olumsuz etkilenecek

Bildiride, paslanmaz çelik ürünlerinde mevcut gümrük vergisinin yükseltilmesi, yerli üretim yetersizliği ve ithal ürünlerin kalite, maliyet ve termin süresi avantajları nedeniyle birçok imalatçı ve ihracatçının zarar göreceği, haksız rekabet ortamı oluşacağı da vurgulanarak bu durumun özellikle KOBİ’ler için olumsuz etkileri olacağı belirtildi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM