Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, borsada kazanç vergisi alınacağı yönündeki iddiaları yanıtlayarak, “Borsada kazançlar üzerinden bir vergi şu anda gündemimizde yok. Yapılan işlemler üzerinden bir bedel alma tartışması yapılıyor ancak çok cüzi rakamlar üzerinden; 10 binde 1 ya da 2 gibi. Kriptolarla ilgili de biraz daha yüksek oranda bedel alınması düşünülüyor ancak yine cüzi bir miktarda yapılması planlanıyor” dedi.
Yılmaz, yetkili kişi ve kurumlar açıklama yapmadan spekülasyonlara itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, planlanan uygulamanın amacının borsadaki kısa vadeli yatırımlar yerine uzun vadeli yatırımları teşvik etmek olduğunu belirtti. Borsanın çok iyi bir finans kaynağı olduğunu ifade eden Yılmaz, “Yatırımcılar için uzun vadeli sermaye enjeksiyonu açısından çok önemli. Tasarruf sahipleri açısından da geçmiş performansa baktığımızda borsa her zaman kazandırıyor. Gündemde kazançlar üzerinden bir vergi yok. Sadece işlemden bir pay alınması tartışılıyor” sözlerine yer verdi.
“Zeminimizi çok güçlü hale getirdik”
Son bir yılda ekonominin temel öncelikli alanlardan biri olduğunun altını çizen Yılmaz, “Bir taraftan büyümeyi devam ettirme, istihdamı artırma çabası içinde olduk. Diğer taraftan temel meselemiz olan enflasyon konusunda da sosyal dengeler açısından çeşitli adımlar attığımız bir dönem oldu. Depremin de etkileriyle oluşan ikiz açık dediğimiz bütçe açığı meselesi ve cari açık meselesi, finansal tarafta da Kur Korumalı Mevduat (KKM) meselesi var. Türkiye son bir yılda bu riskleri bertaraf etti. İki önemli açıkta da ciddi anlamda bir düşüş sağlamış olduk. Dolayısıyla zeminimizi çok güçlü hale getirdik. Risklerimizi düşürdük. Enflasyonla mücadele için geçiş dönemini tamamlamış olduk” dedi.
“MB’nin yıl sonu enflasyon beklentisi %38”
Enflasyon ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, “Enflasyonla mücadeleyi üç ana döneme ayırdık. Geçiş dönemi, dezenflasyon dönemi ve fiyat istikrarı dönemi” diye belirtti. Mayıs ayında enflasyonun zirveyi göreceğini beklediklerini ifade eden Yılmaz, “Mayıs-haziran enflasyonu ile bu düşüş süreci başlayacak ve temmuz, ağustos ve eylül aylarında devam edecek. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 38. Geçen yıla göre bu yıl sonunda yıllık bazda ciddi bir gerileme olacak. Programımızı 2025’te yüzde 20’nin altını, 2026’da ise yüzde 10’un altını görecek, tek haneli rakamları yakalayacak şekilde yapmış durumdayız” sözlerine yer verdi.