İSG Yöneticisi
Araştırmacı / Yaza
(KESKİN DİŞLİ İŞTAHLILAR VE SAHTE EĞİTİMLER)
Yıllardır bu alana bir parça katkısı olmayıp, İSG’yi bir rant alanı olarak gören ve salyalarını akıtanların yasal mevzuatta hiçbir karşılığı olmamasına rağmen zorunluymuş gibi lanse ettiği konular ile bu alanı ve iş güvenliği uzmanlarını nasıl sömürdüğünü anlatayım size…
Mevzuatta yangın eğitimi ve eğitici eğitimi diye bir eğitim yok ve haliyle böyle bir zorunluluk da yok. Bu tamamen safsatadan ibarettir. Zaten ülkemize yangın konusunu ciddi manada bilen kişi sayısı iki elin parmaklarını biraz geçer. Önce internet ortamında açık kaynaklardan kolayca erişebileceğiniz bilgileri süsler püsler bir sunum haline getirirler. Ardından bu bilgileri, bulunmaz bursa kumaşı gibi çıktısını alıp önünüze koyarlar. Sonrasında ağzı laf yapan ve gevrek gevrek konuşan birini de size yangın eğitmeni/hocası diye takdim ederler. Yani güzel bir kakalama işlemi yaparlar. Bir de bunun iş yeri versiyonu var.
YANGIN EĞİTİMİ/TATBİKATI
Önce sanayide özel bir tava ile uzun bir çubuk yaptırıp, akar kayıt istasyonundan da biraz benzin alırlar. Bazısı işi biraz eğlenceli hale getirmek ve mini bir şova dönüştürmek için itfaiyeci elbisesi ve botu alıp giyer. Öyle olunca hem eğlenceli oluyor hem de profesyonel bir görüntü olduğu için işin devamı gelebiliyor… Sonra malum işte; tavaya benzini dök, çubuk ile ateşi sal tavaya ve herkese tek tek yangın söndürücü sıktır. Keyifli aslında… Bizim ilkokul-ortaokul çağlarımızda okul önlerinde tüfek ile mantara atış yaptıran kişiler vardı. Büyük keyif alırdık o atıştan. Çocukluk işte…
Neyse…
Aynı süreci yüksekte çalışma, alt işveren yönetimi, risk değerlendirmesi, makine ekipman risk analizi gibi daha bir çok konuda görmek mümkün…
İSG ile ilgili her türden konuya (Yönetimsel, Teknik, Organizasyonel, Hukuksal, İletişimse vs.) ulaşmak gayet kolay ve ücretsizdir. Hiçbir ücret ödemeden teorik olarak her şeyi öğrenebilmeniz mümkün iken temcid pilavı gibi önünüze serdikleri basit konulara para verip satın almayın! Hiçbiri mevzuatta zorunlu değil ve hiçbiri sizin mesleki gelişiminize katkı sağlayacak bilgiler ve içerikler değil!
Tabii iş bununla kalmadı. Bir süre sonra İSG alanına aşırı iştahlı bu vatandaşların sayısı artınca iş artık rekabet sahasına taşındı. Böyle olunca da hangimiz daha iştahlıyız görelim bakalım diyerek, bu keskin dişli iştahlılar arasında kıyasıya bir yarış başladı. Madem sayımız arttı ve kazanç zor hale geldi diyerek bu keskin dişli iştahlılar arasından bir kısım aklıevvel sıyrılarak bu eğitimleri uzaktan satmaya başladı.
ONLİNE YANGIN EĞİTİMİ!
ONLİNE EĞİTİCİ EĞİTİMİ!
Bir süre de bu sürdü gitti…
Uzaktan yangın eğitimi nasıl olur demeyin sakın…
İş tabii bununla da kalmadı ve bir süre sonra gönder parayı al belgeyi çukuruna kadar düştü.
Yani eğitim falan yok!
Eğitim düzenlemeden belge basıp, insanları o eğitime gelmiş gibi gösterip belge satma rezilliğine kadar ilerledi iş…
Sahte belge peşine düşen ve kendini iş güvenliği uzmanı sananlara zaten söyleyecek hiçbir sözüm yok!
Bence iş yerlerinden evvel, kendi camiamız içinde güvenliği sağlamamız gerekiyor. Zira İş Güvenliği camiası hiç güvenli değil!