Cuma, Eylül 20, 2024

“Öldürmeye değil, sahiplendirmeye özendirmeliyiz”

Yılmaz, hızlı ve düzgün bir planlama ile ‘Kısırlaştır, aşılat ve yerinde yaşat’ ilkesinin benimsenmesi gerektiğini söyledi

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) EBSO Meclis Başkan Vekili Işın Yılmaz, EBSO’nun temmuz ayı meclis toplantısında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin açıklamalarına göre, ülkemizde 4 milyon civarında sahipsiz köpek, toplam da 8-10 milyon arasında da sokak hayvanı bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Sokaktaki dostlarımızı öldürmeye değil, sahiplendirmeye özendirmeliyiz” dedi.


“Yapılmak istenilen şey bir katliam”

Kuduz ve saldırı riski gerekçe gösterilerek, sokak hayvanlarının yaşamlarına son vermeyi amaçlayan tasarının TBMM komisyonundan geçtiğini hatırlatan Yılmaz, “Kuşkusuz, bu noktaya gelmemizde dünden bugüne yetkililerin sorumsuzluğu açık. Şimdi bunun bedeli sokaktaki canlara ödetilmeye çalışılıyor. Yapılmak istenilen şey, bir katliam. Birden fazla sayıda kedi ve köpek sahiplenmiş ve zamanında bir köpek tarafından ısırılmış, tedbiren de kuduz aşısı olmuş birisi olarak bu durumu büyütmüyorum. Uyutulma kararı yanlış, geri çekilmeli. Ve çok hızlı, düzgün bir planlama ile sponsor ve ilgili derneklerin desteği ile ‘Kısırlaştır, aşılat ve yerinde yaşat’ ilkesi benimsensin. Üretimi ve ticareti mutlaka yasaklansın. Yasağa uymayanlara ve sahiplendikten, sonra sokağa bırakanlara kesinlikle ağır cezalar getirilsin” diye konuştu.


“Avrupa ülkeleri sokak hayvanları sorununu 1950’lerde çözdü”

Türkiye’nin 2024’te gündemini işgal eden sokak hayvanları sorununu, Avrupa ülkelerinin ikinci dünya savaşından hemen sonra 1950’lerde çözdüğünü aktaran Yılmaz, “Yürütülen kampanyalarla, ağır cezalarla, kısırlaştırma ve sahiplendirme ile sokaklarda kedi-köpek sayısının artması engellenmiş ve popülasyon kontrol altına alınmış. Örneğin, hayvanları sokağa terk etmenin cezası Almanya’da da Fransa’da da 3 yıla kadar hapis cezası ve binlerce euro nakit ceza şeklinde yürütülüyor. Diğer yandan, Avrupa’nın Milano, Roma, Paris, ABD’nin Newyork şehrinde kedi yok ama fare sokakları basmış durumda” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM