Salı, Ocak 14, 2025

Havacılıkta, SAF kapasitesinin 23 milyar litreye ulaşması bekleniyor

KPMG’nin ‘Havacılıkta Alternatif Yakıtların Evrimi’ Raporu yayımlandı


Havacılık sektörü, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmak için büyük zorluklarla karşı karşıya olsa da bu yolda önemli ilerlemeler kaydediyor. KPMG’nin havacılık sektörünün daha sürdürülebilir bir endüstriye dönüşümü için yeni teknolojilerden nasıl yararlandığını ortaya koyan ‘Havacılıkta Alternatif Yakıtların Evrimi’ Raporu da sürdürülebilir havacılık yakıtlarının (SAF) kullanımının arttığını ortaya koyuyor. Rapora göre, 2023 yılında 1,3 milyar galon yaklaşık 5 milyar litre olan küresel SAF kapasitesinin 2030 yılına kadar yaklaşık 6 milyar galona yani 23 milyar litreye ulaşması bekleniyor. Ancak, günümüzde yaşam döngüsünde karbon içeriğinin düşük olduğu, uygun maliyetli, güvenli ve yüksek performanslı alternatif havacılık yakıtlarının sınırlı olması nedeniyle sektör ciddi kısıtlamalarla da karşı karşıya kalıyor.


Hava taşımacılığı hızla büyüyor

Havacılık sektörü küresel enerji kaynaklı sera gazı (GHG) emisyonlarının yalnızca yüzde 2’sinden biraz fazlasını oluştursa da küresel nüfus arttıkça hava taşımacılığı da hızla büyümeye devam ediyor. Bu da mevcut senaryolar altında, gezegenimizin 2050 yılına kadar görebileceği 1,5 derece sıcaklık artışının yüzde 10’na bu sektörün neden olabileceği anlamına geliyor. Diğer yandan hava taşımacılığı, hacim olarak dünya ticaretinin yalnızca yüzde 1’ini temsil etse de 2024 yılında beklenen çift haneli büyüme ile sektörün büyümeye devam etmesi bekleniyor. Değerli yüksek ve daha çabuk bozulabilen ürünler için deniz taşımacılığı yerine havayı taşımacılığının kullanımı daha fazla tercih ediliyor. Rapora göre, tüm bunlar bir araya geldiğinde, havacılık sektörü daha sürdürülebilir hale gelmek için büyük bir baskı altına giriyor.


“Havacılık şirketleri, süreci başarılı bir şekilde yönetebilirler”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan KPMG Türkiye Enerji Sektörü Lideri Hakan Demirelli, “Önümüzdeki 20 yıl, havacılık sektörüne daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmesi için büyük fırsatlar sunabilir. Sektör, SAF’ın yaygınlaşmasına öncelik vererek ve bu süreci hızlandırarak çevresel ayak izini azaltabilir, operasyonel verimliliğini artırabilir ve bu geçişle birlikte ortaya çıkacak fırsatlardan yararlanmak üzere kendini konumlandırabilir. Havacılık, Ar-Ge süreçlerinin uzun süreçleri göz önüne alındığında uzun planlı yatırımların yapılması gereken bir alan. Bu nedenle sektörde faaliyet gösteren şirketlerin sürdürülebilir yakıtlar konusunda en az 10 yıllık dönemde neler yapacaklarının kararını geç olmadan bugünden vermeleri gerekiyor. Hazırladığımız bu rapor, havacılık sektöründeki liderler ve paydaşları için alternatif yakıtlar hakkında eyleme geçebilecekleri verilerin ayrıntılı bir analizini sunuyor. Havacılık şirketleri, raporumuzun detaylı bilgilerinden faydalanarak sürdürülebilir yakıtlara geçişin önündeki zorlukları aşabilir, süreci başarılı bir şekilde yönetebilirler ve böylelikle ilgili riskleri azaltarak gelecekti güçlü konumlarının temelini bugünden atabilirler” dedi.


SAF kullanımı için stratejik öneriler

Havacılık sektörünün potansiyelini, alternatif yakıtlara ne kadar hazırlıklı olduğunu ve SAF’ın yaygınlaşmasının önündeki engelleri detaylı bir şekilde ele alan raporda, şirketlere SAF yakıtlarının kullanımı konusunda stratejik öneriler de bulunuluyor. Böylelikle raporda SAF kullanımı için stratejik önerler şu şekilde yer alıyor; Birinci öneri ‘SAF teknolojinin ekosistemini anlayın’ olarak yer alıyor. Havacılık yakıtları alanında ortaya çıkan yeni teknolojilerin anlaşılması, şirketlerin maliyetlerini azaltmaları için en iyi potansiyeli sunan üretim yollarına uyum sağlaması açısından önemli. İkinci öneride ‘daha ilerici finansal stratejiler geliştirin’ yer alıyor.  Havacılık sektöründe net sıfıra, havacılık tedarik zincirine ek maliyetler getirmeden ulaşılamaz. Bu durum, zaten düşük marjlı olan bir endüstride ciddi maliyet baskılarına neden olacağından net sıfır hedeflerine ulaşmanın artan maliyetini karşılamak için artık sektöre yeni yatırımlar çekmek önem taşıyor. Üçüncü öneriyse ‘politika ve mevzuat teşviklerinden yararlanın’. Şirketlerin, mevcut finansal desteklerden yararlanırken SAF geliştirme ve dağıtımını destekleyen, uyumluluğu sağlayan devlet teşvikleri, sübvansiyonlar ve düzenleyici çerçevelerden de yararlanmaya hazır olmaları gerekiyor. Dördüncü öneride ise ‘stratejik ittifaklar kurun’ maddesi yer alıyor. Havacılık sektörünün net sıfıra ulaşması için gereken yollar, sektörün farklı bölümleri için farklı görünen ancak aslında birbiriyle bağlantılı zorluklar ve fırsatlar bütünüdür. Bu nedenle şirketler ister SAF üretimine doğrudan yatırım yaparak ister yakıt tedarikçileri ve distribütörleriyle ortaklıklar kurarak ya da her ikisini birden gerçekleştirerek SAF’ı işlerine en etkili rotayı belirleyerek dâhil etmeliler. Son madde ise ‘tüketicilerde farkındalığını artırın’. Eğer havacılık sektörü, emisyonları azaltma konusunda ciddiyse havayolu yolcularının da bunun maliyetinin ve sorumluluğunun bir kısmını üstlenmesi gerebileceğini aktarmalılar. Şirketlerin bunun için SAF kullanımının çevresel faydalarını yolculara, yatırımcılara ve düzenleyici kurumlara anlatması gerekiyor.

KAYNAKKPMG
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM