Cuma, Eylül 20, 2024

“İş dünyasına destek vermeyi sürdüreceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, haziran itibarıyla enflasyonda başlayan düşüş sürecinin temmuzda biraz daha belirginleştiğini, önümüzdeki aylarda bu eğilimin hızlanarak devam edeceğini belirtti


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli yeni yatırımlar için Türkiye’nin sahip olduğu avantajları daha da güçlendireceklerini aktaran Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde iyi çalışılmış, Türkiye ekonomisine katkı yapacak yeni paketlerle iş dünyamıza destek vermeyi sürdüreceğiz. HİT 30 programıyla vergi teşvikleri ve hibe desteklerinden oluşan toplam 30 milyar dolarlık kaynağı yüksek teknoloji yatırımlarına yönlendireceğiz. HİT 30 programının sektörde farklı bir heyecan oluşturduğunu görüyoruz. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.


Dış ticaret açığında yıllık yüzde 42,3 düşüş

Temmuz ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 artış kaydeder 512 milyon dolar olduğunu ifade eden Erdoğan, “Tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ihracatını gerçekleştirdik. Yıllıklandırılmış ihracatımızda toplam 261,5 milyar dolar ve bir önceki yıla göre yüzde 3,4 artışla yine Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Mal ihracatında son bir yılda 8,7 milyar dolar net artış sağlandı. İthalatımızdaki düşüş eğilimi aynı şekilde devam ediyor. İthalatımız temmuz ayında yıllık bazda yüzde 7,9 oranında yani 2,6 milyar dolar geriledi. İhracattaki artış ve ithalattaki azalışın etkisiyle dış ticaret açığımız yıllık bazda yüzde 42,3 düşüş ile 7,2 milyar dolara indi. İhracatın ithalatı karşılama oranında 14,5 puanlık güçte bir yükseliş yaşandı” ifadelerinde bulundu.

Aile Destek Programı’nın iki yıldır uyguladığını belirten Erdoğan, destek programını, sosyal devlet vasfının bir gereği olarak 2024 yılının sonuna kadar uzattıklarını dile getirdi. Erdoğan, haziran itibarıyla enflasyonda başlayan düşüş sürecinin temmuzda biraz daha belirginleştiğini, önümüzdeki aylarda bu eğilimin hızlanarak devam edeceğini vurguladı.


“Turizm gelirlerimiz artıyor”

Doğu ve Güneydoğu illerimiz üzerinden terörün gölgesi kalktıkça buraların turizmden de hak ettiği yeri almaya başladığını ifade eden Erdoğan, “Ulaştırma yatırımlarımızla ülkemizin 81 vilayeti 782 bin kilometrekarenin her bir karışı yerli ve yabancı misafirlerimizin ziyaretine açıldı. Bir zamanlar bacasız sanayi denilen turizm bizim dönemimizde Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri haline geldi. Turizm sektörümüze yaptığımız yatırımların karşılığını fazlasıyla alıyoruz. Geçtiğimiz günlerde açıklanan 2024 yılının ilk 6 ayına ait turizm rakamları bu gerçeği bir kez daha ortaya koydu. 2024’ün ilk 6 ayında turizmde gurur verici bir başarıya imza attık. Bu dönemde ülkemizi ziyaret eden turist sayısı 26 milyon 137 bine ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artışla rekor kırdı. Ayrıca geçen yıl ilk 6 ayda 93 dolar olan kişi başı gecelik harcama tutarı, bu sene 98 dolara çıkmış oldu. Yıl sonunda bu meblağın 103 dolara çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu rakamlara bağlı olarak turizm gelirlerimiz de artıyor” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM