Çarşamba, Ocak 15, 2025

MB’nin enflasyon tahmini değişmedi

TCMB Başkanı Karahan, enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 38 olacağını, ardından 2025 yıl sonunda yüzde 14 seviyesine gerileyeceğini söyledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan Ankara’da yapılan toplantıda ‘Enflasyon Raporu 2024-III’ sunumunu gerçekleştirdi. Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerinde değişikliğe gitmediğini belirten Karahan, enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 38 olacağını, ardından 2025 yıl sonunda yüzde 14 seviyesine gerileyeceğini söyledi. Karahan, enflasyonun 2026 yılı sonunda tek haneli seviyelere gerileyip yüzde 9’a düştükten sonra orta vadede enflasyon hedefi olan yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanacağının tahmin edildiğini aktardı.

Cari işlemler açığında düşüşün sürdüğünü belirten Karahan, “Bir önceki rapor döneminden bu yana değişmeyen tek unsur para politikasındaki kararlı duruşumuz. Dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket edeceğiz” dedi.


“Dezenflasyon süreci öngörülen şekilde başladı”

Enflasyonun orta vadede yüzde 5 hedefine yakınsayarak istikrar kazanacağını tahmin ettiklerini belirten, “2024 yıl sonu tahminine etki eden faktörler birbirini dengelendi. Sıkı para politikası duruşu kararlılıkla sürdürülecek. Enflasyonun yılın geri kalanında da istikrarlı olarak gerileyeceğini öngörüyoruz. Mevsimsellikten arındırılmış ortalama aylık enflasyonun yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2,5 civarına, son çeyrekte ise yüzde 1,5’in bir miktar altına gerileyeceğini öngörüyoruz. Enflasyonun ana eğiliminde gerileme 2025 yılında da devam edecek. Para politikasındaki sıkı duruşumuzu fiyat istikrarı sağlanana kadar devam ettireceğiz” dedi.

Dezenflasyon sürecinin öngörülen şekilde başladığını aktaran Karahan, “Makro göstergeler bu süreçle uyumlu ilerliyor. Yurt içi talep ikinci çeyrekten bu yana azalıyor. Talepteki dengelenmenin güçlenerek devam edeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.


“Göstergeler kira enflasyonunda düşüşe işaret ediyor”

Enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamanın sürdüğünü belirten, Tüketici enflasyonu öngörülen tahmin aralığının içinde seyretti. Enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlama öngörülerle uyumlu seyretti. Temmuz ayında çekirdek göstergelerdeki yükseliş manşete kıyasla sınırlı oldu. Dezenflasyon sürecinde hizmetlerde yavaşlama gecikmeli olarak ortaya çıkıyor. Öncü göstergeler kira enflasyonunda önümüzdeki aylarda düşüşe işaret ediyor. Ana eğilimdeki yavaşlamada temel mallar öne çıkıyor. Bazı dayanıklı mal kalemlerinde fiyat düşüşü izlemeye başladık” dedi.

Enflasyon tahminlerinde belli varsayımlar yapıldığına değinen Karahan, “Otomatik ayarlamalar, eğitim gibi mevsimsel gelişmeler de var. Bütün bunları göz önünde bulunduruyoruz. Bizim beklediğimizin çok üzerinde bir gelişme olursa orta nokta ya da tahmin aralığı değiştirmemiz gerekir. Kurumlar arası uyum çok üst düzeyde. Bu gelişmeler bizim için sürpriz değil, beklediğimiz aralıkta gerçekleşti. Gelecek dönemde talep de sağlık bir şekilde soğuyor. Bu görünümde hedefi olduğu gibi korumaya karar verdik” ifadelerinde bulundu.


“Büyümenin kompozisyonunun gelişmesi gerekiyor”

Kartlı harcamaların, ithalat gibi talep görünümünde beklenen gelişmelerin öngörülerle uyumlu olduğunu vurgulayan Karahan, “Fiyatlama gelişmeleri de aynı. Temel iki kaynak reel değerlenme ve talepte soğuma. Arzuladığınız dengelenme gerçekleşiyor. Ülke olarak büyüme sorunumuz yok. Büyümenin kompozisyonunun gelişmesi gerekiyor bu da fiyat istikrarıyla oluşuyor. Kanunla verilen görevimiz de bu. Fiyat istikrarına ulaştığımızda büyümenin daha kalıcı paylaşıldığını göreceğiz” diye konuştu. Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin iç talepte normalleşmenin devamına işaret ettiğini belirten Karahan, kart harcamaları, beyaz eşya ve otomobil satışlarının iç talepte yavaşlamayı teyit ettiğine değindi.

Hizmet alt kalemleri arasında kira enflasyonunun yüksek ataleti ile ön plana çıktığını dile getiren Karahan, “Kira yıllık enflasyonu tüketici fiyatları ana grupları arasında halen yüksek seyri ile dikkat çekiyor. Öncü göstergeler bir süredir yönünü aşağı çevirdi. İnternetteki ilan fiyatları, konut kredisi değerleme raporu göstergelerimiz uzun süredir azalış eğiliminde. Perakende ödeme sistemi verilerinden elde edilen yeni kira artış oranları TÜFE’deki mevcut kira artış oranını altında yer alıyor. Bu durum kira enflasyonunun azalacağını ima ediyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM