Çarşamba, Ocak 15, 2025

İşaret

Üzerinde fikir yürütülen, yorum yapılan, araştırmalara konu edilen, tartışmalara odak teşkil eden tüm kurumsal nitelikli olayların nihayeti ilgili bilgilerin yeterliliğin ve güncelliğin değişken karakterli olması mucibince tartışmalıdır.

Bu sebeple herhangi bir eylem planının gerçekleşmesi neticelerinin öngörülenden farklı çıkması nedeniyle risklerini de beraberinde taşır. Kısaca son kullanma tarihi kavramı sadece tüketici raflarındaki ürünler için geçerli değildir.

Kurumsal çerçevede sürdürülebilirlik ve istikrar dengeyi sağlayan bileşenlerin herbirinin değişime uğrama ihtimaline göre etkilenebilecek hassas konuma nazır olmalıdır.

“Medeniyetler Savaşı” ve benzeri popüler salınımlı mesaj ve argümanların ötesinde kurumsal ve bireysel dünyanın kültürel altyapısı; tarihi, sosyal, coğrafi çevre unsurlarının yanında iki asırdan bu yana eski kıtalardan muaf olarak okyanuslar ile uzaktaki yeni kıtalar ve çevrili ada’lar menşeli iktisadi konuların denetiminde yol aldı.

İktisat biliminin geniş teorik yelpazesinde üretim-tüketim ile irtibatlandırılan muhtemel paradoksların toplumsal davranış biçimlerinden etkilendiği riski sermayenin başarısızlığı zemini ve  ihtimali ile ‘kriz’ sendromuna bağımlılık haline dönüşmüştür.

Bireysel ve bireysel karar alıcıların dümeninde kurumların insan duygu ve davranışlarından minimum etkilenmesi gereğince iktisadi, istatistiki, siyasi, hukuki organizasyonların rekabet ortamında ‘oyun kurucu’ rolünü oynamasını zorlamaktadır.

Yapay zeka ve robot teknolojisi üretim- tüketim zincirinde iletişim ve bilişim sektörleri desteğinde girdi-çıktı analizlerini ‘planlama ve programlamanın asgari riske indirmesini temin ettiğinde ve ‘birey’ ağırlığı örselendiğinde finans etkinliği artacaktır.

Bir iki asır evvelinde bireysel alemi gözardı edebilen uluslararası diplomasi, siyasi ve militer açık ya da gizli antlaşmalar ile ‘leviathan devlet’ ikliminde seyrederken, soğuk savaş dönemi ve bitiminden sonra tek taraflı kültürel, ticari, siyasi ‘model transferi’ ve ‘kriz’ modunda hareketlendi.

Militarizm; vekalet savaşlarına, İktisat; ticaret ve kur savaşlarına, Siyaset ise ideolojiden inanç eksenine dönüştü. ‘Savaş gemilerimiz 100 bin ton diplomasi’ ağırlığında’ tabirini kullanabilen bir Birleşik Devletlerin Ortadoğu’da Gazze’de meydana gelen gelişmelerin hamiliği mutlaka küresel çapta kurgunun bir parçasına tekabül eden kararlılığı işaret eder.

Demek ki bu işaret ciddi ise anlaşılan şimdiden soft-power yerine hard-power dayatma ve tehditlerinin iklimine girildiğidir.

Demir Uzun

Diğer Yazarlar