Güçlenen Japonya ekonomisi olası faiz artışlarının önünü açıyor
Japonya ekonomisi, yılın başındaki durgunluğun ardından ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 3,1 oranında büyüme kaydetti. Bu büyüme, tüketici harcamalarındaki önemli artışla sağlanırken, kısa vadede daha fazla faiz artışı için zemin hazırladı.
CNN’deki habere göre; Japonya Merkez Bankası (BOJ), ekonomik toparlanmanın yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşılmasına yardımcı olacağına ve geçen ayki faiz artışının ardından daha fazla faiz artışı için bir gerekçe sunacağına dair iyimser. Geçtiğimiz perşembe günü açıklanan son ekonomik veriler, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 2,1’lik piyasa medyan tahminini geride bıraktığını gösterdi. Bu, ilk çeyrekte yüzde 2,3’lük daralmanın yukarı yönlü revizyonunu takip ederken, Reuters anketindeki ekonomistlerin beklentisi olan yüzde 0,5’lik artışı aşarak çeyrek bazda yüzde 0,8’lik bir artışı yansıttı.
Ekonomik çıktının yarısından fazlasını oluşturan özel tüketim, ikinci çeyrekte yüzde 0,5’lik bir artış beklentisini aşarak yüzde 1 oranında yükseldi. Özel üretim beş çeyrektir ilk kez artış kaydetti. Bu sektör, hane halklarının yükselen yaşam maliyetleriyle mücadele etmesi ve zayıf yenin ithalat fiyatlarını artırması etkisiyle, son bir yıl içinde ekonominin zayıf noktası olmuştu.
Tüketici harcamalarına ek olarak, sermaye yatırımları da ikinci çeyrekte yüzde 0,9 oranında arttı ve piyasa beklentileriyle uyum gösterdi. Bununla birlikte, ihracat eksi ithalat olarak ölçülen dış talep, büyümeyi 0,1 puan kadar hafifçe düşürdü.
Geçen ay faiz oranlarını artırma kararının ardından, BOJ, büyük ölçekli tahvil alım programını azaltmayı ve kapsamlı parasal teşvik politikalarından uzaklaşmayı planladığını açıkladı. Japonya, çoğu büyük merkez bankası, ABD Federal Rezervi de dahil olmak üzere, politika gevşetme yolunda ilerlerken veya bu yönde hareket ederken, faiz artırma konusunda küresel bir istisna teşkil ediyor.