İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin ağustos ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, ülkemiz limanlarında yük hacminin artmaya devam ettiğini belirterek, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın verilerine göre, yılın ilk 8 ayında limanlarda elleçlenen yük yüzde 2,7 artarak 313 milyon tonun üzerine, elleçlenen konteyner miktarı ise yüzde 9,5 artarak 7 milyon 881 bin TEU’ya ulaştı. İzmir Limanları’nda elleçlenen konteyner miktarı ise 1 milyon 370 bin TEU oldu. Kruvaziyer turizminde temmuz ayında limanlarımıza uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısı geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 2,6 artışla 158 adet, yolcu sayısı da yüzde 51 artışla 315 bin 620 oldu. Türkiye limanlarında ocak-temmuz döneminde ise gemi sayısı 573 adet, yolcu sayısı da 890 bin 129 oldu” diye konuştu.
“Kısıtlamaların artması olumsuzluğa neden olacak”
26 Ağustos itibarıyla İzmir Alsancak Limanı’na 36 gemi ile 94 bin 346 bin yolcu geldiğini ifade eden Öztürk, “100 bin yolcuya çok yaklaştık. Limandan 3 bin 895 yolcu da kruvaziyer gemilerine bindi. İzmir-Midilli hattında İzdeniz gemileri ile 6 bin 115 yolcu taşındı. Ege Port Kuşadası’na yılbaşından bugüne 317 gemi ve 458 bin yolcu geldi. Ay sonuna kadar gelecek 11 gemi ile Kuşadası’na gelecek gemi sayısı 328 olacak. Kuşadası ile Samos/Patmos hattında 80 bin 610 yolcu taşındı. Ulusoy Çeşme Limanı’na 80 gemi ve 18 bin 321 yolcu geldi, 25 bin 262 yolcu limandan gitti. Çeşme-Sakız hattında 122 bin yolcu taşındı” ifadelerinde bulundu.
Kruvaziyer gemilerine yönelik kısıtlamaların Avrupa genelinde yayılmaya devam ettiğini söyleyen Öztürk, “Dubrovnik, Venedik, Amsterdam, Barselona’dan sonra gemilere kısıtlama getiren şehirlere Bordeux da etkilendi. Bizleri doğrudan ilgilendiren Yunan adalarının gemi sayısına mı yoksa yolcu sayısına mı sınır getireceği henüz belli olmadı. Kruvaziyer operatörleri kısıtlamanın Türkiye’yi olumlu etkilemesi gerektiğini düşünüyorlar. Ancak kısıtlamaların artması ve genele yayılması olumsuzluğa neden olacak” dedi.
“Konteyner ve ekipman sıkıntıları artıyor”
Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik saldırılar devam ederken, deniz ticaretinde konteyner ve ekipman sıkıntılarının arttığını vurgulayan Öztürk, “Dünya Konteyner Endeksi 22 Ağustos haftasında yüzde 2 azalarak 5 bin 319 dolara geriledi. Dünya konteyner navlunları beş haftadır geriliyor olsa da navlunlar geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 201 yüksek seviyede bulunuyor. Konteyner operatörleri yılın ikinci çeyreğinde yüksek karlılık açıklamaya devam etti. 2024 yılı için küresel konteyner pazarı hacminin yüzde 4-6 oranında büyümesi öngörülüyor. Diğer yandan Hindistan’daki liman işçileri grevi, Kanada’da demiryolu grevi/lokavtı gibi gelişmeler küresel tedarik zincirinde ekstra sorunlara neden oluyor” sözlerine yer verdi.
Logistech Fuarı, 11-13 Eylül’de düzenlenecek
Öztürk, 11-13 Eylül 2024 tarihlerinde Fuar İzmir’de düzenlenecek Logistech, Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı ile ilgili bilgi vererek, şunları söyledi: “Bu yıl 3.’sü düzenlenecek Logistech Fuarı’nın katılımcı sayısı 150’nin üstüne çıktı. Metrekare de geçen yıla göre artış göstererek, A ve B Hollerinde 12 bin metrekareye çıktı. Odamız B holünde 132 metrekarelik standıyla Fuarda yer alacak. Çok sayıda uluslararası ziyaretçi ve katılımcımız olacak.”