Cuma, Aralık 27, 2024

EY: 2024 yılı yeniden yapılandırma yılı olacak

‘EY Yeniden Yapılandırma Nabzı’ araştırma sonuçlarına göre, yeniden yapılandırma işlemleri en çok inşaat, tarım, gayrimenkul ve perakende sektörlerinde bekleniyor


Uluslararası danışmanlık, güvence, strateji, kurumsal finansman ve vergi hizmetleri şirketi EY (Ernst & Young); Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ile Avusturya’nın önde gelen bankalarında çalışan borç yapılandırma profesyonellerinin görüşlerini içeren dördüncü ‘EY Yeniden Yapılandırma Nabzı’ araştırma sonuçlarını yayımladı. Araştırma, bölgedeki yeniden yapılandırma piyasasının dinamiklerine ışık tutarak mevcut eğilimler ve gelecekteki beklentiler hakkında önemli değerlendirmeler içeriyor. Araştırma sonuçlarına göre 2024 yılının ikinci yarısında önceki dönemlere göre daha fazla yapılandırmanın gerçekleşmesi bekleniyor. Yeniden yapılandırma işlemleri, sırasıyla en çok inşaat, tarım, gayrimenkul ve perakende sektörlerinde bekleniyor.  Araştırma sonucunda ortaya çıkan diğer önemli başlıkların ise; maliyet kaynaklı baskılar, azalan talepler ve yüksek faiz oranlarının yol açtığı finansman sorunları olduğu görülüyor.

Mevcut ekonomik, politik ve kültürel durumlar değerlendirildiğinde; 2024 yılının çok sayıda yeniden yapılandırma faaliyetinin gerçekleşeceği bir yıl olacağı anlaşılıyor. Katılımcıların yüzde47’si, yeniden yapılandırma faaliyetlerinin en çok 2024’ün ikinci yarısında gerçekleşmesini ve ardından yapılandırmada bir düşüş eğilimi yaşanılacağını düşünüyor. Yılın sonuna doğru yavaş ama istikrarlı bir toparlanmayla birlikte düşen faiz oranları ve işletmelerin piyasaya uyum sağlama kapasitelerinin artmasıyla yeniden yapılandırma işlemlerinde azalma eğilimi bekleniyor.


2023’ün ikinci yarısında yeniden yapılandırma faaliyetlerinde artış

Araştırma katılımcılarının yüzde 71’i, 2023’ün ikinci yarısında ilk yarısına kıyasla daha fazla kredi portföyü yapılandırmasının olduğunu belirtiyor. Buna ek olarak, katılımcıların yüzde 67’si bu yapılandırma artış oranının yüzde 25’e kadar çıktığını söylüyor. Yüzde 4’e tekabül eden Avusturya ve Polonya’daki katılımcılar ise bu artışı daha yüksek oranda yaşadıklarını belirtiyor. Öte yandan, katılımcıların yüzde 17’si (özellikle Hırvatistan, Yunanistan ve Çekya) yeniden yapılandırma faaliyetlerinde azalma gözlemlediğini söylüyor.

Araştırma sonuçlarına göre, şirketleri yeniden yapılandırma işlemlerine yönelten üç önemli başlık göze çarpıyor. Yaşanan olumsuzluklar arasında ilk sırada maliyet kaynaklı baskılar yer alıyor. Azalan satışlar ise en sık belirtilen ikinci olumsuzluk olurken, yüksek faiz oranları ve yeniden finansman zorluğu gibi finansman sorunları arasında üçüncü sırada yer alıyor.


Yeniden yapılandırma çözümleri

Ankete göre 2023’ün ikinci yarısında da ‘yeniden düzenleme ve vade uzatma’ stratejisi borç yapılandırması için en yaygın çözüm olmaya devam ederken, ‘varlık satışları’ ikinci sırada yer alıyor. Diğer bir çözüm olan ‘yeniden finansman’ işlemlerinin sayısı da artıyor.  Bununla birlikte, likidite rezervlerinin piyasa baskılarına uzun süre maruz kalmasından dolayı iflasların artmaya devam ettiği görülüyor. Bunun nedeni, işletmelerin çeşitli hükümet destekleri alırken iş modellerini piyasalardaki yeni normlara göre uyumlamak adına proaktif adımlar atamamış olması olarak belirtiliyor. Bu doğrultuda, bankaların ödeme sıkıntısı içinde olan şirket borcu satışlarının, 2023’ün ilk ve ikinci yarısında giderek daha yaygın bir araç haline geldiği görülüyor.


Mevcut bankalar ve hissedarlar ön planda 

2023’ün ikinci yarısındaki yeniden yapılandırma süreçlerinde, yeni finansman kaynakları açısından, mevcut kreditör ve hissedarlar en önde gelen finansman sağlayıcıları olmaya devam etti. Yeni kreditör ve yeni hissedarlar finansman kaynakları arasında 3’üncü ve 4’üncü sırada yer aldı. Beklendiği üzere, özellikle COVID-19 pandemisi sırasında uygulamaya konulan devlet destek programlarının sona ermesiyle birlikte, devlet organlarının bu süreçlerdeki rolünün azaldığı gözlemleniyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM