Cuma, Eylül 27, 2024

Kestelli’den tarımda istihdam ve eşitlik vurgusu

Köklerimize Teknoloji ile Tutunuyoruz’ projesi ile gençlere, kadın ve mülteci tarım işçilerine teknolojik yeniliklere uyumlarını sağlamak için eğitimler verildi


İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde yürütülen ‘Köklerimize Teknoloji ile Tutunuyoruz’ isimli projenin kapanış toplantısı İzQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdürü Mustafa Şahin, Hayat Boyu Öğrenme Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği, Genel Sekreter ve Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Aygün Pakyürek, Ege Üniversitesi Ziraat Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Arzu Yazgı, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ünal Kaya, Girişimciliği Geliştirme Enstitüsü Projeler ve Teklifler Müdürü Nikos Passatoglou katılım sağladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, proje kapsamında gençlerin, tarım sektöründeki teknolojik yetkinliklerini geliştirerek iş gücü piyasasındaki istihdam edilebilirliklerinin artırılmasını, özellikle kadın ve mülteci tarım işçileri için teknolojik yeniliklere uyumlarını sağlayarak, eşit fırsatlar yaratılmasını ve ‘iş gücünün teknoloji ile yenilenmesi’ temelli eğitim müfredatının oluşturulması amacıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Tarımda çalışanların çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu dile getiren Kestelli, “Özellikle aile çiftliklerinde, tarlalarında çalışan kadınlarımızın büyük çoğunluğu kayıtsız ve ücretsiz çalışıyor. Ücretli çalışan kadın işçilerimizin ise zaman zaman erkek işçilerden daha düşük ücrete çalıştıklarını duyuyoruz. Bu eşitsizliği ortadan kaldırmak, kadınlarımızın tarım alanında da erkeklerle eşit şartlarda çalışabilirliğini artırmak amacıyla bu projeyi hayata geçirdik” dedi.


Eğitimlerden 210 genç çiftçi ve tarım işçisi faydalandı

Projede çiftçileri, genç ziraat mühendislerini, tarım işçilerini tarımda teknolojik dönüşüme hazırlarken, kayıtlı istihdamlarını artırmak adına da İşkur’a kayıt olmaya yönlendirdiklerini söyleyen Kestelli, projenin 12 aylık uygulama sürecini anlattı. Türkiye ve Yunanistan’da gerçekleşen toplantılar ile eğitimlerin içeriklerinin belirlendiği aktaran Kestelli, uzmanlar tarafından zeytincilik özelinde 15 adet eğitim videosu hazırlandığını ve ‘Köklerimize Teknoloji ile Tutunuyoruz Öğrenme Platformu’ web ve mobil uygulamalarının hayata geçtiğine dikkat çekti. Kestelli, “Eğitim konuları arasında; iş sağlığı ve güvenliği, bahçe tesisi ve bakımı, bitki koruma ve besleme, budama, zeytin hasadı, tarımda yenilenebilir enerji, tarım 4.0 ve 5.0 uygulamaları yer aldı. Saha eğitimlerinde ise zeytin dikiminden, zirai drone ile ilaçlama yapma ve görüntü almaya kadar çeşitli uygulamalı eğitimler gerçekleştirildi. Ayrıca katılımcılar sanal gerçeklik gözlükleri ile zeytin ağacı budama ve yetiştirme deneyimlerini yaşayarak teknoloji kullanım yetkinliklerini geliştirme imkanı buldular. Bu eğitimlerden 60 üniversite öğrencisi, 126’sı kadın, 40’ı mülteci olmak üzere 210 genç çiftçi ve tarım işçisi faydalandı” diye konuştu.

Kestelli, “133 yıllık geçmişe sahip Borsamız, Türkiye’nin Vakıf kuran ilk Borsası olarak da tarım sektörüne nitelikli iş gücü kazandırma amacını hayata geçirdi. Bu proje ile kurulan çevrimiçi öğrenme platformu ve içerikleri İzmir Ticaret Borsası Eğitim, Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfımız olan BORSAV desteği ile daha çok kişiye ulaştırmayı ve sürekli olarak geliştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.


“Tarım ve gıda değer zincirindeki aktörler için fırsat yaratıldı”

Hayat Boyu Öğrenme Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği, Genel Sekreter ve Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Aygün Pakyürek, “Tarım sektörünün ülkemizin geleceği, ekonomisi ve istihdamında stratejik öneme sahip olduğunun bilinciyle hayata geçirilen projemizde tarım alanlarında sürdürülebilir istihdamı artırmaya ve üreticilerin toprakla bağını korumaya yönelik çalışmalarımız başarıyla tamamlandı” dedi.

Pakyürek, “Hedef kitlenin teknolojiye, eğitime ve bilgiye erişim imkanlarının artmasıyla tarımda dijitalleşme ve akıllı tarım uygulamaları konusunda bilgi ve paylaşımlar arttı. Verilen mesleki eğitimler ile tarım sektöründeki kişilerin yetkinlikleri geliştirildi. Böylece üreticiden başlayarak tarım ve gıda değer zincirindeki tüm aktörler için en üst seviyede fayda ve fırsat yaratmış olduk. Umuyoruz ki insani ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi yönünde yapılan bu çalışmalar istihdamın artmasını, cinsiyet temelli beceri boşluklarının giderilmesini ve kadınların iş gücü piyasasında daha etkin katılımlarını sağlar” diye konuştu.

İklim krizindeki en kırılgan grup; tarım sektörü
Çağımızın en önemli küresel tehditlerinden birisi olan iklim değişikliği hakkında konuşan Pakyürek, “Son yıllarda iklim değişikliği kaynaklı sıcak hava dalgaları, kuraklık, orman yangınları, seller ve kasırgalar gibi aşırı hava olaylarını çok şiddetli olarak yaşamaya başladık. Artan sıcaklıklar ve değişen yağış rejimi sebebiyle iklim krizindeki en kırılgan grup bildiğiniz üzere tarım sektörü aktörleri. Proje kapsamında sektör çalışanlarının teknolojik yetkinliklerinin geliştirilmesi aynı zamanda tarımsal üretimi ve çiftçilerin iklim değişikliğine uyum kapasitesinin artırılmasına da tamamlayıcı bir etki yaratacağını umuyoruz. Tarım sektörünün iklim, teknolojik ve ekonomik değişimlere karşı daha dirençli hale getirilmesine hizmet edecek tüm çalışmaların küresel sorunların çözümünde artı bir değer yaratacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
KAYNAKİTB
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM