Cuma, Eylül 27, 2024

Enflasyonda tek hane için hedef; 2026

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İzmir İş Dünyası Buluşması’nda yaptığı konuşmada, yapısal reformların en fazla üzerinde durulması gereken konu olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) iş birliğiyle ‘İzmir İş Dünyası Buluşması’ düzenlendi. İzmir Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “2025’te enflasyondan bugünkü kadar bahsetmeyeceğiz. Gelecek yıl bu zamanlar ülkemizde 20-30 arası bir enflasyon olacak. Enflasyon gündem oluşturmayacak ama mücadelemiz devam edecek. 2025 sonu itibariyle 20’nin altında bir enflasyonla kapatmayı planlıyoruz. 2026’da ise tek haneli rakamlara ülkemizi tekrar kavuşturacağız. Önümüzdeki dönemde yüzde 4 büyüme ve 15 bin doları aşan kişi başına gelir bekliyoruz” diye konuştu. Yılmaz, siyasi ve toplumsal sahiplenmenin altını çizdi.


“Seçici kredi uygulamalarını yaygınlaştıracağız”

Yapısal reformların en fazla üzerinde durulması gereken konu olduğunu aktaran Yılmaz, yeni sanayi politikasına ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Ar-Ge’nin ticarileşmesi, projelerin desteklenmesi, yeşil dönüşüm önemli. Karbon nötr bir ekonomiye gitmeliyiz. Dijital dönüşümü yapay zeka dahil olmak üzere her alanda başarmalıyız. Kamu altyapı yatırımlarını etkinleştiriyoruz. Özellikle tarımı stratejik bir sektör olarak görüyoruz. Tarımsal verimliliği arttırmamız enflasyonla mücadeleye çok önemli katkılar sunacak. Çalışma hayatında reform gündemlerimiz var. Yeni nesil çalışma biçimleriyle eğitim sistemimizin içeriğini örtüştürmemiz gerekiyor. Finansal konularda sıkılaştırma ve sadeleştirme yönünde adımlarımız olacak. Seçici kredi uygulamalarını yaygınlaştıracağız” dedi.

OVP’nin ana politikasını 4 maddede özetleyen Yılmaz, bunların enflasyonla mücadele, büyümeyi ve istihdamı belli bir seviyede sürdürme, kalıcı sosyal refahı artırma ve depremin yaralarını sararak ülkemizi gelecekteki risklere karşı dirençli hale getirmek olduğunu söyledi. OVP’deki temel çerçevenin dengeli büyüme olduğunu ifade eden Yılmaz, “Yıl sonu itibariyle de beklentimiz yüzde 3,5 oranında bir büyüme ile bu yılı kapatmak. 0,5 oranında aşağı yönlü bir revizyon yaptık. Büyümeyle enflasyon arasında kısa vadede zorluklar olabilir” dedi.


Özgener: Kayıt dışı ekonomi, haksız rekabete yol açıyor

Enflasyonu düşürmeden, ülkemizde sürdürülebilir yüksek büyüme ve kalıcı refahın sağlanamayacağını belirten İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Bu noktada, OVP’yi açıklarken bir “enflasyonu düşürme programı” olduğunu özellikle vurgulamanız iş dünyamız için önem arz ediyor” dedi.  Ekonomideki kayıt dışı sorununa değinen Özgener, “Kayıt dışı olan her şeyin bedelini, işini düzgün yapan bizler ödüyoruz. Kayıt dışı ekonominin varlığı, firmalarımız açısından hem haksız rekabete yol açıyor hem de verimlilik artışını engelliyor” dedi. Özgener, Yapısal iyileşmeler olmadan kur rekabetçiliği üzerine kurulan ihracat stratejisinin firmalarımızı içinden çıkılamaz bir sarmala ittiğini gözlemliyoruz. Öncelikli mücadele alanımız enflasyon ama bunu yaparken verimlilik, inovasyon ve teknoloji gibi uzun vadeli alanlarda da stratejilerimizi tasarlamamız gerekiyor” ifadelerinde bulundu.


Yorgancılar: Adeta kolumuz kanadımız kırılıyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, çözüme kavuşturulamayan 4 ana konunun altını çizerek bu sorunların, yüksek enflasyon, mülteci ve sığınmacı politikası, eğitim sistemi ve hukukun üstünlüğü olduğunu söyledi. Yorgancılar, “Üretmek, istihdam sağlamak, ihracat yapmak istiyoruz. Ancak öyle bir çalışma hayatı ile karşı karşıyayız ki, sanki devlet bize üretme, istihdam etme diyor. Kayıt dışılığa neden olan, rekabet gücümüzü zayıflatan tüm bu maliyetlere ek olarak, tamamlayıcı emeklilik gündemde. Reel sektörün artık yeni bir yüke bir dirhem gücü kalmadı. Bir yanda çalışacak eleman bulamazken, diğer yanda emeklilik sistemi uygulamaları ile de adeta kolumuz kanadımız kırılıyor” diye konuştu.


Kestelli: Tarımsal üretimde yenilikçi bir programa ihtiyaç var

OVP’nin 4 temel amacına değinen İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, bu amaçları şöyle sıraladı: “Makroekonomik ve finansal istikrarın sağlanması, enflasyonun tek haneye düşürülmesi, yatırım, istihdam, üretim, ihracat perspektifinde büyüme ve istihdamın devam ettirilmesi ve sosyal adalet ve refahın güçlendirilmesi.” 2025-2027 dönemi Orta Vadeli Program’da tarımda verimliliğin ve üretimin artırılması amacıyla önemli hedefler bulunduğuna değinen Kestelli, “Ekilebilir ve sulanabilir alanların genişletilmesinden genel tarım sayımına, üretim planlamasından sözleşmeli üretimin desteklenmesine, organize tarım bölgelerinin sayısının artırılmasından dijitalleşme, yapay zekâ ve veriye dayalı iş modelleriyle akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasına kadar birçok konuya OVP’de yer verilmiş durumda. En önemli hususlardan birisi, bunları hızla hayata geçirmek” dedi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM