Cuma, Ekim 18, 2024

Kuaförler enflasyon altında eziliyor

İzmir Kuaförler Odası Başkanı Sezai Apaydın, kullanılan malzemelerin ham maddesinin yurt dışı kaynaklı olduğunu belirterek bu ürünlerin yüzde 80’inin ithal edildiğini söyledi


MERT UYGUNER

Kişisel bakım hem kadın hem de erkekler için oldukça önemli. Ülkece yaşadığımız enflasyon ve zam kişisel bakımın da lüks kategorisine girmesine neden oldu. Kuaför ve berberlerde yaşanan bu fiyat artışından şikayetçi. Kuaförler maliyetlerinin karşılanmadığını ve artan enflasyon altında ezildiklerini söylüyorlar. Saç bakımı ve saç kesim maliyetlerinin arttığını belirten İzmir Kuaförler Odası Başkanı Sezai Apaydın, “Türkiye’ye gelen saç bakım ve kozmetik ürünlerinin yüzde 80’i ithal ürün olarak geliyor. Dolayısıyla bu ürünlerin ÖTV ve KDV vergisi üst üste konulduğunda ciddi rakamlar tutuyor. Saçla ilgili bakım isteyenler de bu ürünleri kullanmak zorunda. Bunun üzerine kuaförün kâr marjı da geldiğinde fiyatlar çok artıyor” dedi.

Pandemi ile birlikte insanların saç bakımını kendi yapması ve bu davranışın devam etmesinin de sektör için olumsuzluk yarattığını belirten Apaydın, bireysel bir şekilde evde yapılan saç bakımının çok sağlıklı olmadığını söyledi. Bunun dışında bazı müşterilerin bakım ürününü daha az fiyata mal ederek kuaförlere sadece işçilik için para ödediğini ifade etti. 


Bankaların kuaförlerden aldığı komisyon %2’den %4’e çıktı

Kuaför ve berberlerde yaşanan fiyat artışı hakkında konuşan Apaydın, “Yılbaşından bugüne kadar yüzde 10-15 oranında fiyat artışı yaşandı. Şu anda fiyatlar artsa da aynı fiyatla devam edilse de kuaföreler zararda. Çünkü kiralar, elektrik ve su faturalarında artış yaşandı. KDV pandemide yüzde 8’e indirilmişti, yüzde 20 yapıldı. Bankaların aldığı komisyon yüzde 2 ile 2,5’tu. Şimdi yüzde 4-5 çıkarıldı. Yani her bir taraftan maalesef fiyatların artması için herkes çaba sarf ediyor gibi ve bu durum ülkedeki bütün sektörleri etkiliyor” diye konuştu.

Apaydın, “Kiralar o kadar çok arttı ki kuaförler artık ödeyemiyorlar. Çoğu kuaför kapatmak durumunda kalıyor ya da ve birleşmeye gidiyor. Çünkü elemanı da çalıştıramıyorlar. Artan maliyetlerden dolayı kuaförler daha az elemanla daha çok nasıl iş yaparım onun çabasında” ifadesinde bulundu.


“En düşük kuaför maliyeti 50 bin TL”

Kuaför maliyetlerini açıklayan Apaydın, “Sokak arasında bulunan kuaförün minimum kirası 10 bin TL, elektrik faturası 500-bin TL arasında, su faturası ise 750- bin 500 TL arasında. Sigortalı bir eleman çalıştırıyorsa onun da maliyeti kullandığı malzemelerle beraber 30-35 bin TL. Bu durum sadece çalışanla beraber maliyeti 50 bin TL yapar. Bu maliyet en ucuz 30 metrekare bir dükkanın gideri” dedi. Büyük alışveriş merkezlerinde bulunan kuaförlerin de maliyetleri daha fazla olduğu için fiyatlarınında paralel olarak arttığını belirtti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM