Pazartesi, Aralık 30, 2024

“Yeni pazarlar için ihracatçıya navlun desteği verilmeli”

Deri, giyim ve tekstilde rekabet edemez hale geldiklerini ifade eden Yorgancılar, böyle giderse o sektörlerde geleceğin daha karanlık olacağını söyledi

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) eylül ayı olağan meclis toplantısı İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yeni pazarlara ihtiyaç olduğunu ifade ederek, yeni pazarlar için de ihracatçıya navlun desteği verilmesi gerektiğini söyledi. Deri, giyim ve tekstil sektöründe rekabet edemez hale geldiklerini ifade eden Yorgancılar, “Böyle giderse o sektörlerde geleceğimiz daha da karanlık. Bunların cirolarını artırabilmek, buradaki üreticinin Kuzey Afrika’ya gidip orada üretim yapıp satmaması için desteklenmesi lazım” diye konuştu.


“Sanayicinin başka yük kaldıracak durumu yok”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ev sahipliğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımıyla gerçekleştirdikleri toplantı hakkında bilgi veren Yorgancılar, “Toplantıda iş-işveren ilişkilerinde karşılaşılan sıkıntılı konuları anlattık. Toplantıda dedik ki; kıdem tazminatını 15 günden 30 güne çıkardınız ama bu çıkarılırken işsizlik sigortası yok dendi. Ardından işsizlik sigortası da çıktı. Emekli primleri, iş güvencesi tazminatı bunların tamamı arka arkaya geldi. Bunlar da hepimizin üstünde bir yük olarak ortaya çıktı. AB ile karşılaştırıldığında çalışan bir arkadaşımızın eline verdiğimiz ücretin üzerinden korkunç derecede bir vergi ödeniyor. Bu da bizim rekabet şansımızı azaltıyor” dedi. 

Bazı sektörlerin hayati önem taşıdığına değinen Yorgancılar, “Deri, tekstil, giyim sektörü. Yani emek yoğun, kadının ve erkeğin çok çalıştığı sektörler. Bunlarla ilgili tekrardan kısa çalışma uygulamasının bu süreçte destek olmasının doğru olduğunu ifade ettik. İş davalarında mahkeme süresi 5 yıl. Eğer bir çalışan, bir işverene arasındaki anlaşmazlıkla ilgili mahkeme açacaksa maksimum 6 ay ya da 1 yılla sınırlandırılmalı. Bunun mutlaka değişmesi gerektiğini ifade ettik. Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile ilgili yeni bir yükün daha getirilmemesini rica ettik. EYT ile bütün sanayicilerin üzerine bir maliyet çıktı. Sanayicinin başka yük kaldıracak durumu yok. Ara eleman ihtiyacına yönelik meslek liselerinin teşvik edilmesi gerektiğini paylaştık. SGK prim ödemelerinde kredi kartı komisyonun kaldırılması ve en önemlisi çalışan arkadaşlarımızın üzerindeki gelir vergisi uygulamasının yapılan zam oranında güncellenmesini söyledik” dedi.


“Faizler aşağıya indiği zaman yatırım ve harcama artıyor”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile yaptıkları toplantıya ilişkin değerlendirmelerini de paylaşan Yorgancılar, “Enflasyonu düşürebilmek için almamız gereken bazı tedbirler var. Kendilerinin ifadesine göre, enflasyon rakamı 3 Ekim’de açıklanacak. Enflasyon rakamı 48 civarına inecek. Yıl sonu itibariyle ise 40-41 civarında olması bekleniyor. Faizler aşağıya indiği zaman yatırım ve harcama artıyor. İç talep yükseliyor. Faiz düştüğü anda satın alma gücü devreye giriyor ve borçlanma sistemi ortaya çıkıyor. Esas enflasyonu düşürme yöntemi ise iç piyasadaki daralma ve yurt dışındaki ihracatı dayalı büyüme stratejisi” dedi.


Türkiye-Almanya ticaret hacmi hedefi 60 milyar $

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck ve Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katıldığı Türk-Alman JETCO 5. toplantısında vize, tır kotaları, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu gibi konuları dile getirdiklerini söyleyen Yorgancılar, “Bize vize konusunda bir yığılma olduğunu ama hiç vize verilmediğinin doğru olmadığını söylediler. Vize müracaatlarında yüzde 30’a yakın bir ret oluşmuş. Yaklaşık olarak 1 milyon vize verildiğini aktardılar. Biz özellikle iş insanlarımız ve sanayicilerimiz için şunu söylüyoruz; ‘siz bizim ürettiğimiz ürünlerin AB’de serbestçe dolaşmasına izin veriyorsunuz ama bu malları üreten iş insanlarımızın gezmesine fırsat vermiyorsunuz. Bizim istediğimiz sizden budur’ dedik. Onlar da bu konuda ‘fast track’ gibi bir uygulama üzerine çalıştıklarını ilettiler” ifadelerini kullandı. 

Almanya’nın Türkiye için çok önemli bir yere sahip olduğunu ve iki ülke arasında 50 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olduğunu aktaran Yorgancılar, “Ticaret hacmi hedefi ise 60 milyar dolar. Sabah 6’da Adnan Menderes Havalimanı’na gidin, öğlen saat 2’ye kadar Almanya’nın bütün şehirlerine uçak kalkıyor. Her bir ulaşım imkanı olan bir şehirden bahsediyoruz. Eğer 60 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi varsa bunu yapabilecek şehirlerin başında İzmir geliyor. Almanya-Türkiye dediğimiz zaman çok geniş boyutta ele alınması gereken bir ilişkimiz var” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM